Zeytinyağının Beyne Faydaları

Zeytinyağının Beyne Faydaları


Zeytinyağları zengin besin değerleri ile sağlığa oldukça faydalı ve aynı zamanda yemeklerin lezzetini katlayan tatları ile sofraların adeta vazgeçilmezi durumundalar. Zeytinyağı özellikle Akdeniz mutfağında geniş bir kullanım alanına sahip.

Akdeniz mutfağı ile beslenen insanlar, dünyanın en sağlıklı ve en uzun ömürlü insanları arasındalar. Zeytinyağının vücuda pek çok faydası mevcut, sık sık göz ardı edilse de zeytinyağı aslında beyin sağlığı ve gelişimi için de oldukça faydalıdır.

Antioksidanlar ve Beyin Sağlığı

Polifenoller olarak adlandırılan antioksidanlar açısından zeytinyağı oldukça zengin bir besindir. Vücutta zaman için doğal yollarla serbest radikaller adı verilen toksinler birikir ve bu radikaller sonucunda da istenmeyen oksidasyonlar gerçekleşir. Vücut kendini oksidasyondan oksijenler aracılığı ile savunur.

Beyin oksijen yoğun oksijen kullanımı nedeni ile gerçekleşen oksidasyona karşı, yeterli oksijeni zaman zaman karşılayamadığından, daha savunmasızdır. Polifenoller vücudu ve beyni, serbest radikaller nedeni ile gerçekleşen oksidasyondan korumada vücudun normal mekanizmasına katkıda bulunur.

Vitaminler

Zeytinyağı E ve K vitaminleri açısından oldukça zengindir ve bu vitaminler beyin sağlığının normal bir şekilde sürdürebilmesine katkıda bulunur. C vitamini varlığında E vitamini ve K vitamini, hafıza kaybını önleme ve Alzheimer riskini azaltma amaçlı vücutta bulunan doğal savunma sisteminin normal çalışmasına yardımcı olur.

Depreson ile Mücadele

Yoğun trans yağ tüketimi, depresyon riskinin artmasına sebep olabilir. Yemeklerde tüketilen trans yağlar yerine doğal sızma zeytinyağları tüketilmesi, vücudun ve beynin depresyon ile mücadele sürecinin normal işleyişine katkıda bulunur.

Beyin Gelişimi

Tekli doymamış yağ tüketimi, özellikle yaşlı insanların hafızasının ve çeşitli bilişsel işleverinin normal gelişme sürecine katkıda bulunur, aynı zamanda zeytinyağı beyindeki sinir büyüme faktörü (NGF) ve çeşitli temel beyin kimyasalları seviyelerini artırır. Bu kimyasallar beyinde yeni hücrelerin oluşumuna, yenilenmelerine ve beynin stres altındaki olumsuz etkilere karşı olan savunma sisteminin normal işleyiş sürecine katkıda bulunur.

Antinflamatuar Özellikleri ve Bağışıklık Sistemi

Zeytinyağı antinflamatuar özelliklere sahip yoğun içeriği nedeni ile beynin Alzehimer hastalığı ile normal mücadele sürecine katkıda bulunur. Bunun yanı sıra, bağışıklık sisteminin normal işleyişine sağladığı katkılar ile çeşitli hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.

LDL ve HDL

Zeytinyağı, vücudun kötü kolesterol adı verilen LDL seviyelerini azaltmasına, iyi kolesterol adı verilen HDL seviyelerini artırmasına ve dolayısı ile de kalp ve damar rahatsızlıkları riskinin azaltılması sürecinin doğal işleyişine katkıda bulunur.
Zeytinyağının faydalarından ve harika lezzetinden tam olarak yararlanabilmek için dikkat etmeniz gereken bazı önemli faktörler vardır. Bunların başında zeytinyağının muhafaza edilme şekli gelir. Zeytinyağınızı hava almayan ve güneş ışığı geçirmeyen koyu renkli şişelerde saklamalısınız. Diğer bir faktör ise yağınızı çok sıcak olmayan yerlerde saklamanız gerektiğidir. Bu sayede yağınız daha uzun ömürlü olacaktır ve siz de faydalarından daha çok yararlanmış olacaksınız.


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi