Zeytinyağı Lekesi Nasıl Çıkarılır?
En sevdiğiniz giysi veya eşyalara zeytinyağı döküldüğünde artık telaşlanmanıza gerek yok! Zeytinyağı lekesinin farklı yüzeylerden nasıl çıkarılabileceğini öğrenmek için tüm bilmeniz gerekenler, bu sayfanın devamında…
Zeytinyağlı yemekler yemekten keyif alıyor ancak bazı ufak kazalardan dolayı sebep oldukları lekelerden nasıl kurtulacağınızı bilmiyor musunuz? Hiç endişelenmeyin! Çünkü bu dosyamızda, sizler için ayrıntılı bir zeytinyağı lekesi çıkarma rehberi oluşturduk. Hazırsanız, zeytinyağı lekeleriyle nasıl baş edeceğinizi açıklıyoruz.
Kıyafetlerdeki Zeytinyağı Lekesi Nasıl Çıkarılır?
Gömleğinize zeytinyağı döküldü ve nasıl çıkaracağınız bilmiyor musunuz? Böyle bir durumda kıyafetinizdeki lekenin kurumasına izin vermeyin. Çünkü kuruyan yağı çıkarmanız daha zor olacak ve çamaşır makinesinde yıkansa bile leke kalma ihtimali artacaktır. Öyleyse ne yapmanız gerekiyor?
Öncelikle lekeli bölgeye bir kâğıt havlu bastırarak zeytinyağının olabildiğince emilmesini sağlayın. Ardından lekenin üzerine bir miktar karbonat dökün ve 10 dakika bekletin. Bu işlemin sonrasında ise karbonatı su ile durulayıp, lekeli bölgeye bir miktar sıvı bulaşık deterjanı sürerek birkaç dakika daha bekletin. Son olarak lekeli alanı sıcak su ile durulayın ve gömleğinizi çamaşır makinesine atın.
Yünlü ve İpekli Kumaşlardaki Zeytinyağı Lekesi Nasıl Çıkarılır?
Yünlü ve ipekli kumaşlar hassas olduğundan bu tarz kıyafetlerdeki zeytinyağı lekesini derhal kumaş yüzeyinden çektirmelisiniz. Kâğıt havlu, tuz, talk pudrası, mısır nişastası, karbonat hatta çiğnenmiş ekmek içi bu görevi layıkıyla yerine getirerek zeytinyağını emecektir. Bu işlemin ardından kıyafetinizdeki zeytinyağı büyük oranda yok olacaktır.
Leke hala çıkmadıysa giysinizi, tiner ya da benzin dökülmüş bir bezle ovalayabilirsiniz. Akabinde kumaşın altına ve üstüne temiz bir bez koyarak ütülerseniz lekeden eser kalmayacaktır.
Kadife Kumaşlardaki Zeytinyağı Lekesi Nasıl Çıkarılır?
Kadife kumaşlardaki zeytinyağı lekesini çıkarırken, diğer türlerden farklı olarak kumaşı ters çevirmelisiniz. Daha sonra kumaşın arkasını, benzin ya da tinerli bez ile silebilirsiniz. Lekenin açılmaya başladığını gördükten sonra kumaşın üzerini nemli bez ile kapatarak, tersinden ütülemelisiniz.
Saten Kumaşlardaki Zeytinyağı Lekesi Nasıl Çıkarılır?
Saten ve ipek, tekstil dünyasının en narin kumaşları olmalarıyla biliniyor. Bu kumaşlarda oluşan zeytinyağı lekesine karşı bebek pudrası olarak da tabir edilen talk pudrası iyi bir çözüm sunuyor. Bunun için talk pudrasını lekeli alanın üzerine dökerek 10 dakika bekletmenizin ardından, ılık suyla ıslattığınız pamuklu bir bezi lekeye bastırmak suretiyle zeytinyağının beze geçmesini sağlayabilirsiniz. Yağı beze aldıktan sonra, ipek ya da saten kıyafetinizi çamaşır makinesinde düşük ısıda yıkayarak lekenin çıktığını görebilirsiniz.
Döşeme ve Halıdaki Zeytinyağı Lekesi Nasıl Çıkarılır?
Halı, evlerde en sık kirlenen eşyaların başında geliyor. Özellikle de mutfak halılarında yemek ve yağ lekelerinin oluşması son derece normal. Peki, sizce halıdaki zeytinyağı lekesini çıkarmak için ne yapmak gerekiyor? Cevap çok basit! Herkesin evinde bulunan nişasta, sıvı bulaşık deterjanı ve bez, bu sorununuzu bir çırpıda çözebilir. Bunun için şu adımları takip etmelisiniz:
Halı ya da döşemenin lekeli kısmına bir miktar nişasta dökerek 10 dakika bekletin. Daha sonra nişastayı elektrikli süpürge ile çekin. Ardından lekenin üzerine sıvı bulaşık deterjanı dökün ve temiz bir bez ile silerek lekeden kurtulun.
Koltuktaki Zeytinyağı Lekesi Nasıl Çıkarılır?
Bir anlık kaza ya da dikkatsizlik koltuğunuzda zeytinyağı lekesi oluşturabilir. Ancak bu durum keyfinizi kaçırmasın. Tüm yüzeylerde olduğu gibi koltuktaki yağ lekesini çıkarmanın da bir formülü var: Talk pudrası, beyaz sirke, çamaşır deterjanı, su ve bez!
İlk olarak zeytinyağı lekesinin olduğu bölgeye talk pudrası dökün ve 10 dakika bekletin. Ardından pudrayı elektrik süpürgesi ile çekin ve beyaz sirke ile çamaşır deterjanından oluşan bir karışım hazırlayın. Hazırladığınız karışım ile lekeli yüzeyi ovalayın. Leke açılmaya başlayınca su ve temiz bez ile temizleyin.
İşte hepsi bu kadar basit!