Zeytinyağı Limon Karışımı Faydaları

Zeytinyağı Limon Karışımı Faydaları

Salatalara lezzet katan zeytinyağı ve limon karışımının, vücudun işleyişi söz konusu olduğunda nasıl bir anlam ifade ettiğini biliyor muydunuz? Şimdi öğrenmenin tam zamanı! Hadi, Akdeniz mutfağının bu eşsiz lezzetleriyle keyifli bir yolculuğa çıkalım!

Bir yanda kendine has tadı ve kokusuyla her mevsim baş tacı olan limon, diğer yanda her yemeğe lezzet katan zeytinyağı. Bu iki eşsiz lezzet bir araya geldiğinde salatalardan mezelere, zeytinyağlı yemeklerden çorbalara kadar tüm tariflere eşi benzeri olmayan bir tat katmayı başarıyor. Bunun yanı sıra araştırmalar, zeytinyağı ve limonun vücudun işleyişi için de olumlu katkılar sağladığını belirtiyor. 

Zeytinyağıyla limon bilhassa Ege ve Akdeniz mutfaklarında sıklıkla kullanılıyor. Kimi insanlar vücuda katkı sunduğu gerekçesiyle zeytinyağı ve limon suyunu karıştırıp takviye edici gıda olarak her gün tüketiyor. Zeytinyağı ve limonun ayrı ayrı ele alındığında beslenme için verimli gıdalar olduğunu siz de halihazırda biliyor olmalısınız. Peki, bu iki lezzet bir araya geldiklerinde bir detoks etkisi yaratıyor mu, yoksa bu yalnızca bir şehir efsanesinden mi ibaret? Zeytinyağı limon karışımının faydalarını bu yazımızda mercek altına alıyoruz!

1. Zeytinyağının Faydaları Neler?

Zeytinyağının yaklaşık yüzde 11'i omega-6 ve omega-3 yağ asitlerinden oluşuyor. En kaliteli zeytinyağı türlerinden biri olan natürel sızma zeytinyağı, oleik asit adı verilen omega-9 türü tekli doymamış yağ asidinin en yüksek seviyede bulunduğu gıdalar arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra zeytinyağı, güçlü bir E ve K vitamini kaynağı olarak da kabul ediliyor. 

  • Zeytinyağı polifenol adı verilen doğal bileşiklere de sahipliği yapıyor. Yapılan araştırmalara göre polifenoller, vücuttaki serbest radikalleri temizlemeye ve stres seviyesini olağan düzeyde tutmaya yardımcı oluyor. 
  • Zeytinyağı tüketimi, sindirim sisteminin rutin işleyişini korumaya yardımcı olarak atıkların sindirim sisteminde rahat hareket etmesine katkı sağlıyor. 
  • Avrupa Kanser ve Beslenmeye Yönelik Prospektif Araştırması'na göre, zeytinyağının kilo artışıyla ilişkisi bulunmuyor. Bunun yanı sıra birçok araştırma, Akdeniz mutfağından esinlenerek hazırlanan Akdeniz diyetinin vücut üzerinde olumlu etkileri olduğunu aktarıyor.

2. Limonun Faydaları Neler?

C vitamini bakımından zengin bir gıda olan limon suyu, güçlü antioksidanlar ve anti-enflamatuarlar içeriyor. 

  • Yapılan bir araştırmaya göre, bir ay boyunca günde 24 gram limon lifi özü tüketimi kolesterol seviyesini düşürebiliyor.
  • Çalışmalara göre sitrik asit, idrarın hacmini artırıp pH'ını yükselterek böbrek taşı oluşumuna karşı etki sağlayabiliyor.

3. Zeytinyağı ve Limon Karışımı Ne İşe Yarıyor?

Zeytinyağı tüketiminin diğer bitkisel yağlara kıyasla sağlık üzerindeki etkilerilerin incelendiği 2018 yılına ait bir çalışma bulunuyor. Zeytinyağıyla ilgili 27 farklı araştırma gözden geçirilerek hazırlanan bu çalışmada, zeytinyağı tüketen kişilerin kanlarında "kötü kolesterol" olarak adlandırılan LDL'nin düşük, "iyi kolesterol" olarak adlandırılan HDL'nin yüksek olduğu ortaya konuluyor. Bunun yanı sıra hem zeytinyağındaki hem de limon suyundaki antioksidanların, hastalık riskini artıran serbest radikalleri temizlediğine dair çalışmalar da bulunuyor. 

Bazı kişiler tekil özelliklerinden dolayı zeytinyağı ve limon suyunu birlikte tüketmenin vücut işleyişine olumlu katkılar sağlayabileceğini düşünüyor. Bir detoks olarak tüketilen bu karışımın safra kesesi taşlarını tedavi edebileceğine, kilo vermeyi sağlayacağına ve vücuttaki zararlı toksinleri dışarı atacağına inanılıyor. Ancak zeytinyağı limon karışımının bu etkilerine dair yeterli sayıda bilimsel araştırma bulunmuyor. Bu nedenle de söz konusu karışımın herhangi bir etkisinden açıkça bahsetmek de mümkün olmuyor. 


4. Zeytinyağı Limon Karışımı Faydalı mı?

Zeytinyağı ve limon suyunda bulunan birçok besin maddesi vücudun işleyişine olumlu yönde katkılar sunuyor. Bununla birlikte bu iki besinin bir arada tüketilmesinin vücuda ayrıca spesifik bir fayda sağladığına dair yeterli sayıda araştırma bulunmuyor. Öte yandan, zeytinyağı limon karışımının vücuda bilinen veya iddia edilen herhangi bir zararı da bulunmuyor. Lezzet unsuru olarak kullanmak dışında herhangi bir amaçla zeytinyağı ve limon karışımı tüketmeye başlamadan önce, mutlaka hekiminizin görüşünü almanız gerekiyor.  


Zeytinyağı limon karışımını salatalarda, mezelerde ve diğer tüm yemeklerde dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Siz de Oleamea'nın yüksek kaliteli zeytinlerden tamamen doğal yöntemlerle ürettiği natürel sızma zeytinyağı çeşitlerini gönül rahatlığıyla sipariş edebilir, sofranızdaki lezzeti ikiye katlayabilirsiniz!


*Bu sayfada yer alan bilgiler, hekiminizin veya beslenme uzmanınızın vereceği bilgilerin yerine geçmemelidir. Herhangi bir gıdayı beslenme programınıza eklemeden önce mutlaka hekiminize veya diyetisyeninize danışmalısınız. 


Kaynaklar:


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi