Zeytinyağı tüketmeyi seviyor fakat vücuda etkilerini tam olarak bilmiyor musunuz? Öyleyse zeytinyağının kalp sağlığına dair etkilerini derlediğimiz bu dosya ilginizi çekebilir. Gelin, birlikte inceleyelim!
Zeytinyağının vücuda olan etkileri yüzyıllardır nesilden nesile anlatılıyor. Zengin bir vitamin ve mineral kaynağı olan bu yağ, aynı zamanda en ideal yemeklik yağlardan biri olarak kabul ediliyor. Zeytinyağı omega-9 türü tekli doymamış yağ asidinin en yüksek seviyede bulunduğu gıdalardan biri. Zeytinyağının kalitesi ve lezzeti, içeriğindeki doğal yağ asitlerinin miktarıyla doğrudan ilişkili. Aynı şekilde insan vücuduna olan etkileri de öyle…
Zeytinyağının içeriğinde bulunan doğal yağ asitleri kalite ve lezzetin yanı sıra vücudun çalışma sistemini de etkiliyor. Peki, zeytinyağının kalp sağlığı için gerçekten de bilimsel olarak kanıtlanmış etkileri bulunuyor mu dersiniz? Bu dosyada, zeytinyağının kalbe etkilerini bilimsel araştırmalar üzerinden detaylı bir şekilde mercek altına alıyor olacağız. Hadi başlayalım!
1. Pıhtılaşmayı Önlemeye Yardımcı
Zeytinyağının yaklaşık olarak yüzde 14'ünü doymuş yağ asitleri, yüzde 11'ini omega-6 ve omega-3 gibi çoklu doymamış yağ asitleri, yaklaşık yüzde 73'lük kısmını ise oleik asit olarak da adlandırılan omega-9 isimli tekli doymamış yağ asitleri oluşturuyor. Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı Türkomp’ta, zeytinyağındaki kolesterol oranını yüzde 0 olarak açıklanıyor. Bu doğrultuda zeytinyağı, damarlarda kolesterol kaynaklı pıhtılaşmanın oluşmasına neden olmaması açısından kalp için ideal bir yağ kaynağı oluyor.
Amerikalı fizyolog Ancel Keys'in Seven Countries Study çalışmasında Akdeniz ülkelerinde kalp hastalığının yaygın olmadığı kaydediliyor. Bu gözlemden hareketle, kalp hastalığı riskini önemli ölçüde azalttığı belirtilen Akdeniz diyeti üzerinde önemli araştırmalar mevcut. Akdeniz diyetinin temel bileşenleri arasında zeytinyağı yer alıyor. Bu doğrultuda zeytinyağı ve kalp sağlığı arasında da güçlü bir ilişki olduğu kanıtlara dayandırılarak açıklanıyor.
2. Kanser Hücrelerine Karşı Dirençli
Oleik asit vücudun ihtiyaç duyduğu bir tekli doymamış yağ asidi çeşidi. Amerikan Beslenme Derneğinin 2015 yılında yayınladığı bir çalışmaya göre oleik asit, vücudun olağan işleyişine katkı sağlayan en ideal yağ asitleri arasında kabul ediliyor. Yapılan son araştırmalara göre oleik asit bakımından son derece zengin olan zeytinyağı, meme kanseri başta olmak üzere kanser hücrelerinin zayıflamasına katkı sağlıyor. Bu sayede kalbin yorulmasının da önüne geçiyor.
3. Antienflamatuar Etkili
Yüksek oranda antioksidan içeren zeytinyağı oldukça besleyici gıdalar arasında yer alıyor. Faydalı yağ asitlerinin yanı sıra E ve K vitaminleri açısından da zengin olan zeytinyağı, vücudun ihtiyaç duyduğu besin desteğinin sağlanmasına katkıda bulunuyor. Aynı zamanda çalışmalar, zeytinyağının vücuttaki enflamasyonu; yani iltihabı önleyici bileşenler içerdiğini gösteriyor. Esasında antienflamatuar etkilerin sağlanmasında da antioksidanlar başrolü üstleniyor. Bir çalışmaya göre bu antioksidanlar arasında yer alan oleokantal, damarlarda iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olabiliyor.
4. Bağışıklık Destekleyici
Bir tür fenolik bileşik olan oleokantal, zeytinyağı tüketimindeki boğaz yakma hissiyle tanınıyor. Lisa Lucas ve Russel Keast tarafından yapılan araştırmaya göre 3-4 yemek kaşığı zeytinyağındaki oleokantalin yetişkinlere verilen antienflamatuar etkili yaygın bir ilacın dojaz bakımından yüzde 10'una denk geldiğini belirtiyor.
Yani zeytinyağı, içeriğindeki oleik asit, oleokantal ve antioksidan bileşikleri sayesinde vücudun olağan işleyişini sürdürmeye pek çok yönden destek oluyor. Bu sayede direncini sürdürebilen bağışıklık sistemi herhangi bir hastalık ve yaralanma durumunda koruyucu bir tepki oluşturabiliyor. Bu da kalp ve diğer tüm rahatsızlıkların oluşumunu engellemeye katkı sağlıyor.
5. Kan Basıncını Düşürmede Etkili
Akdeniz ülkelerinde kalp rahatsızlıklarının daha az görüldüğüne ve bunun zeytinyağı tüketimiyle bağlantılı olduğuna değinmiştik. 24 genç kadınla yapılan bir araştırmada da bunu destekler nitelikte, zeytinyağı tüketiminin kan basıncının düzenlenmesinde etkili bir rol üstlendiği görüldü. 23 hipertansiyon hastasıyla yapılan 6 aylık bir çalışmada ise zeytinyağı tüketiminin tansiyon ilacı ihtiyacını düşürdüğü, kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlayan ve kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL kolesterolün ideal seviyede korunmasına destek olduğu belirtiliyor. Bu işlevi de aynı şekilde, zeytinyağının kalbe olan pozitif etkileri arasında kabul ediliyor.
Editörün Notu: Unutmayın, her gün tüm besin öğeleri yönünden dengeli beslenmediğiniz ve düzenli olarak hareket etmediğiniz takdirde, zeytinyağı tüketiminin tek başına size herhangi bir katkısı olmayacaktır. Vücudunuzu ve kalbinizi korumanın en doğru yolu, detaylı tetkikler ve uzman tavsiyesiyle size özel hazırlanacak beslenme ve egzersiz programlarını takip etmektir.
Zeytinyağı, zengin içeriği sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri almasına yardımcı oluyor. Siz de sofralarınızda dengeli ve lezzetli öğünlere yer vermek istiyorsanız, Oleamea’nın yüzde 100 doğal zeytinyağı çeşitlerini hemen sipariş verebilirsiniz!
*Bu sayfada yer alan bilgiler, hekiminizin veya beslenme uzmanınızın vereceği bilgilerin yerine geçmemelidir. Herhangi bir diyet programına veya takviye amaçlı doğal gıda tüketimine başlamadan önce mutlaka gerekli testleri yaptırmalı ve diyetisyeninize danışmalısınız.
Kaynaklar:
- Joe Leech, "11 Proven Benefits of Olive Oil", Healthline, 2023. (çevrim içi)
- Howard E. LeWine, "Is extra-virgin olive oil extra healthy?", Harvard Health Publishing - Harvard Medical School, 2021. (çevrim içi)
- Stephanie Eckelkamp, “12 Surprising Health Benefits Of Olive Oil”, About Olive Oil (Blog -North American Olive Oil Association), 2021