Benzersiz lezzetiyle sofraları renklendiren zeytinyağı sizin de mi vazgeçilmeziniz? O halde, gerçek ve katkısız zeytinyağının özelliklerine hakim olmak isteyebilirsiniz. Bunlardan biri de ürünün tağşiş olmaması!
Zengin aroması, çok yönlü kullanımı ve sunduğu sayısız olumlu etkiyle sızma zeytinyağının her mutfakta bulunması gerekiyor. Ancak hem mutfakta hem de sofralarınızda gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz zeytinyağının içeriği de son derece önemli. Peki, hemen her yemekte kullandığınız ve yoğun aromasıyla tariflerinizi lezzetlendirdiğiniz zeytinyağının sahte olabileceğini daha önce hiç düşündünüz mü?
Gerçek zeytinyağı olduğu iddia edilen fakat çeşitli maddelerle seyreltilmiş olan pek çok sahte zeytinyağı bulunuyor. Bu seyreltilmiş zeytinyağları başta mide ağrısı olmak üzere pek çok olumsuz etkiye neden olabiliyor. Farklı maddeler ile seyreltilen veya içeriği değiştirilen tağşiş zeytinyağları, piyasada düşünüldüğünden daha fazla yer kaplıyor. Peki, zeytinyağında tağşiş nedir? Gerçek zeytinyağı nasıl ayırt edilir? Birlikte bakalım!
1) Zeytinyağında Tağşiş Nedir?
Tağşiş, temel olarak değerli besinlerin veya madenlerin içerisine daha değersiz maddeler karıştırılarak gerçek değerinin düşürülmesi olarak tanımlanıyor. Zeytinyağında tağşiş ise saf zeytinyağının içeriğine çeşitli tohum yağları, karışık rafine yağlar, kanola veya fındık yağı gibi besinler karıştırılarak yapılan ürünleri ifade ediyor. Dolayısıyla tağşiş, zeytinyağının hem zengin içeriğini hem de benzersiz tadını bozuyor.
Tağşişin en sık görüldüğü yağ çeşidi sızma zeytinyağları olarak kabul ediliyor. Tüketicilerin "doğal sızma zeytinyağı" olarak etiketlenen ürünlerde tağşiş olup olmadığını tespit etmesi ise oldukça zor. Bu tespitin zorluğu, sızma zeytinyağlarını bir numaralı tağşiş ürünü haline getiriyor. Peki, bir zeytinyağının gerçek olup olmadığını anlamak için nelere dikkat etmek gerekiyor dersiniz?
2) Gerçek Sızma Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?
100 gramında en fazla 0,8 gram oleik asit bulunan natürel zeytinyağları için sızma zeytinyağı adlandırması kullanılıyor. Sızma zeytinyağının açık yeşilimsi, bala yakın duru bir rengi oluyor. Taze biçilmiş çimeni anımsatan aroması ve yumuşak lezzetiyle sızma zeytinyağı diğer yağlardan ayrılıyor. Natürel zeytinyağları kendi içinde üç gruba ayrılıyor.
- Natürel Sızma Zeytinyağı: Oleik asit değeri 0 ila 0.8 arasında yer alıyor. Sızma zeytinyağlarının en kalitesi olarak kabul ediliyor.
- Natürel Birinci Zeytinyağı: Oleik asit değeri 0.8 ila 2.0 arasında bulunuyor. Tüm yemeklerde rahatlıkla kullanılabiliyor.
- Natürel İkinci Zeytinyağı: Oleik asit değeri 2.0'dan yüksek oluyor. Doğrudan tüketilmesi önerilmiyor. Genellikle riviera zeytinyağı üretiminde veya kozmetik sektöründe tercih ediliyor.
Özetle, gerçek sızma zeytinyağını anlamak için bal rengine bakan yeşilimsi tonuna, ferah ve meyvemsi aromasına, ayrıca taze biçilmiş çimen kokusu içermesine dikkat etmek gerekiyor. Tabii aslında bunlar da gerçek zeytinyağını anlamak için tek başına yeterli değil. Gerçek zeytinyağını anlamanın en kesin yolu, laboratuvar incelemesi yapmaktan geçiyor!
3) Gerçek Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?
- Doğal zeytinyağları yaklaşık olarak yüzde 65 ila 70 oranında oleik asit adı verilen tekli doymamış yağ asidi içeriyor. Bu yağ asidi vücuttaki sistemlerin olağan işleyişine yardımcı oluyor.
- Yüksek miktarda polifenol içeren zeytinyağları antioksidan bakımından da zengin kabul ediliyor. Anitoksidanlar, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunu korumaya katkı sağlıyor.
- Zeytinyağı sindirim sisteminin rutin çalışma düzenini korumasına katkıda bulunuyor. Böylece bağırsak fonksiyonlarının ideal sistemini sürdürmesine destek oluyor.
- Zeytinyağı kan şekerinin ideal dengede kalmasına katkı sağlıyor. Bu sayede yüksek kan şekeri riski taşıyan kişilerin doğal içeriklerle beslenmesine katkıda bulunuyor.
- Zeytinyağı zararlı organizmalarla savaşabilen besin öğeleri bakımından zengin sayılıyor. Vücutta çeşitli hastalıklara neden olabilen Helicobacter pylori bakterisinin sekiz türüne karşı güçlü bir doğal formül olma özelliği taşıyor.
- Zeytinyağı romatoid artrit yani eklem romatizması hastalığının tedavi sürecine katkı sağlayabiliyor.
- Pek çok kadın ileri yaşlarda kemik erimesi riskiyle başa çıkmaya çalışıyor. 2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre, zeytinyağı tüketimi kemik yoğunluğunun artmasına da yardımcı olabiliyor.
Siz de hem besin değeri yüksek hem de tadı damakta kalacak enfes yemekler hazırlamak için katkısız ve bitkisel içerikli Oleamea zeytinyağlarını keşfetmeye hemen başlayın!
Kaynaklar: