
Deniz ürünleri lezzeti ve besleyiciliği ile sofraların vazgeçilmez öğeleri arasındadır. Balık çeşitleri kadar karides, ahtapot ve kalamar gibi ürünler de keyifle tüketilir. Kalamar tava yapımı kolay ancak dikkat edilmesi gereken püf noktaları olan bir yiyecektir. Kalamar tava tarifi ve yapımındaki incelikleri öğrenerek leziz bir sonuç elde edebilirsiniz.
Kalamar Tava Nedir?
Kalamar tava, en sevilen kalamar pişirme yöntemlerinden biridir. Denizden taze çıkmış ya da dondurulmuş olarak muhafaza edilen kalamarların soslanıp derin yağda pişirilmesi yöntemiyle hazırlanır. En sık tercih edilen biçimi, kalamarın halka halka kesilmiş halidir. Fileto edilip şerit halde doğranarak da yapılması mümkündür.
Kalamar tavayı diğer pişirme yöntemlerinden ayıran kısım çıtır kaplamasıdır. Un, karbonat, maden suyu ve tuz ile yapılan bir sosa bulanan ve ardından yeniden unlanarak kızgın, derin yağda kızartılan kalamarların iştah açan bir çıtır kaplaması olur. Bu lezzetli yiyecek tarator sosla, yeşilliklerle ve bir dilim limonla servis edilir. Yanında soğuk içecekler de tüketilmesi mümkündür.
Evde Kalamar Tava Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Kalamar tava, balık sofralarında bir başlangıç ya da ara sıcak olarak tercih edilebilir. Tek başına da oldukça doyurucu bir gıdadır. Lezzeti yüksek olan bu yiyeceği çeşitli ön hazırlıklardan geçirdikten sonra kısa süre içerisinde pişirip servis edebilirsiniz.
Evde kalamar tava nasıl yapılır diye düşünüyorsanız yapım detaylarından önce gerekli malzemelere göz atmanız önerilir. Bu yiyeceğin aşamalı bir yapım süreci vardır. Malzemeler de buna göre değişiklik gösterir. Öncelikle kalamarı marine etmeniz gerekir. Marinasyon için şu malzemelere ihtiyaç duyabilirsiniz:
- Maden suyu
- Karbonat
- Şeker
- Tuz
Marinasyondan sonra kalamar için bir kaplama hazırlamanız gerekir. Kalamarın hamuru nasıl yapılır diye düşünüyorsanız şu malzemeleri hazır etmelisiniz:
- Maden suyu
- Tuz
- Un
- Kabartma tozu
Kalamar tavanın olmazsa olmazı sosudur. Kalamar tava sosları denince akla ilk olarak tarator sos gelir. Lezzetli bir tarator yapmak için de şu malzemelere ihtiyaç vardır:
- Bayat ekmek içi
- Parçalanmış ceviz
- Zeytinyağı
- Yoğurt (mümkünse süzme)
- Limon
- Sarımsak
- Tuz
Yapıma başlamadan önce kalamarın temizliği ile ilgilenmelisiniz. Çoğu yerde bu ürünü temizlenmiş ve pişirmeye hazır halde bulabilirsiniz. Taze ve bütün halde aldığınızda da evde temizliğini yapmanız gerekebilir.
Kalamarı temizlemek için öncelikle kuyruk kısmından tutup çekemeniz gerekir. Bu şekilde içindeki ince kemik ve iç organları kolayca çıkar. Sonrasında dış kısmındaki deriyi ayırmalısınız. Tüm bunları yaptıktan sonra içini ve dışını iyice yıkayabilirsiniz. Marinasyondan önce de ürünü dilediğiniz gibi dilimlemeniz yeterlidir.
Dondurulmuş kalamar kullanacaksanız çözülmesini beklemeniz gerekir. Sonra sudan geçirip marinasyon işlemine başlayabilirsiniz.
Kalamarları Yumuşatmanın Püf Noktaları
Bu lezzetli deniz ürününü daha önce hiç pişirmemiş olanlar için en merak edilen konu kalamar nasıl yumuşatılır sorusunun cevabıdır. Bu aşamada marinasyon işlemine önem vermek gerekir. Marinasyon malzemeleri arasında yer alan karbonat, şeker ve tuzu dilimlediğiniz kalamarın üzerine döküp bir süre ovalamanız gerekir. Ardından maden suyunu ilave ederek bir süre bekletmelisiniz.
Bekleme aşaması en az 2 saat kadar sürmelidir. Kalamarları ne kadar uzun süre marine ederseniz yumuşaklık derecesi o kadar çok olur. Pişirmeden bir gece önce marinasyonu hazırlamanız iyi bir sonuç almanıza yardım edebilir.
Kalamarın pişerken sertleşmemesini istiyorsanız marinasyon malzemelerini süzdürmeniz ancak kalamarı sudan geçirmemeniz gerekir. Bu işlemin kalamar kızartma püf noktaları arasında önemli bir yeri bulunur. Süzülmüş ancak yıkanmamış dilimleri hamurla buluşturup kızgın yağda pişirdiğinizde dışı çıtır içi yumuşak bir kıvam elde edebilirsiniz.
Yumuşak kalamar tava yapmanın püf noktaların biri de pişirme süresidir. Kalamarı ne kadar çok pişirirseniz o derece sert olacaktır. Bu nedenle ürün altın rengini alana kadar yaklaşık 2 dakika boyunca pişirmeniz yeterli gelir.
Kalamarları Marine Etme Yöntemleri: Süt, Maden Suyu ve Sirke Kullanımı
Kalamar marine etme yöntemleri temelde aynı olsa da kullanılan bazı malzemeler değişiklik gösterir. Pek çok tarifte temel marine malzemesinin maden suyu olduğu görülebilir. Ancak bu malzeme yerine farklı alternatifler kullanmanız da mümkündür. Süt bunlardan biridir. Marinasyona eklendiğinde kalamarı daha yumuşak hale getirdiği düşünülür.
Bazı marinasyonlarda asidik etki elde edebilmek için limon suyu da kullanılır. Kalamar marinasyonunda sirke kullanılıp kullanılmayacağı da merak konusudur. Tava yapılacağı zaman marinasyona sirke eklemek gerekli görülmez. Kalamarın salata olarak doğrudan marinasyonla yenebilir kıvama getirilip bir meze ya da salata olarak sunulacağı zamanlarda bu malzemenin kullanması daha uygun olur.
Kızartma İçin En İyi Kalamar Türü Hangisidir?
Kalamarın çokça türü bulunur. Bu türlerin bazıları en sık pişirilip yenen seçeneklerdendir. Bazıları ise mürekkebi için avlanır. Kalamar türleri şunlardır:
- Bölge Kalamarı
- Büyük Kalamar
- Sepya Kalamarı
- Siyah Kalamar
- Tropikal Kalamar
Akdeniz’de yaşayan ve bu bölgede avlanan bölge kalamarı kızartma için en uygun tür olarak bilinir. Lezzetli, düşük kalorili ve ince yapısı ile sıklıkla tercih edilir.
Kalamar Tavada Hangi Yağ Kullanılmalı? Zeytinyağı mı, Ayçiçek Yağı mı?
Kalamar tava için en iyi yağ seçimini yaparak yiyeceğin lezzetini katlayabilirsiniz. Bu ürünü pişirmek için çoğu zaman ayçiçek yağı tercih edilse de zeytinyağı da oldukça iyi bir seçimdir. Özellikle evde hazırlayacağınız tarifler için kaliteli bir zeytinyağı kullanmanız faydalı olabilir.
Bu tarifte zeytinyağını sadece kızartma için değil tarator sosta da kullanabilirsiniz. Oleamea organik erken hasat zeytinyağı sos tarifinize eşsiz bir lezzet katabilir. Kızartma yapacağınız yağı seçtikten sonra pişirme derecesi ve süresine de dikkat etmeniz gerekir. 170 derecelik ayçiçek yağı ya da çok iyi kızdırılmış zeytinyağında kalamarlarınızı kolayca pişirebilirsiniz.
Kalamar tava pişirme süresi hakkında da fikir sahibi olmak isteyebilirsiniz. Bu süre genellikle 2 dakika olmakla birlikte kalamarın altın rengini alana kadar pişmesini sağlamanız uygun olur. Fazla pişirme, yiyeceğin sertleşmesine neden olabileceği için lezzet kaybı yaşamamak için yağ içerisinde fazla bekletmemeye özen gösterebilirsiniz.
Kızaran kalamarları fazla yağının süzülmesi için kısa bir süre süzgeçte ya da kağıt havlu üzerinde bekletebilirsiniz. Ancak soğumasına da izin vermemelisiniz. Bu yiyeceğin en lezzetli hali, sıcak servis edilmiş şekildir.
Çıtır Çıtır Kalamar Tava Tarifi
Çıtır kalamar tarifi yapmak için marinasyon sürecini beklemek, marinasyon sonrası dilimleri soslayıp iyice una bulamak ve kaliteli bir yağ kullanmak önemlidir. Kalamarın her tarafının bolca unlandığına dikkat etmeniz önerilir. Un olarak genellikle buğday unu tercih edilir. Ancak damak zevkinize göre bir seçim de yapabilirsiniz. Buğday unu kullanacaksanız içerisine az miktarda mısır unu katabilir, yiyeceğe fazladan çıtırlık kazandırabilirsiniz.
Zeytinyağında kalamar tava çıtır çıtır bir tarif olara öne çıkar. Zeytinyağının kendine has lezzeti, yiyeceğe yüksek bir değer katar. Kalamar tava yanına ne gider diye düşünüyorsanız ve tarator sosun yanında farklı alternatifler arıyorsanız salata yapabilirsiniz. Taze yeşillikler, turp gibi eşlikçiler kalamar için ideal olabilir. Bir dilim limon, taze ekmek, soğuk içeceklerle benzersiz bir sunum yapabilirsiniz.
Tarifinize lezzet katacak yeni hasat zeytinyağı çeşitleri için Oleamea’ya göz atabilirsiniz.