Zeytinyağı ile Tavuk Kızartma

Zeytinyağı ile Tavuk Kızartma

Farklı öğünlerde sıklıkla tercih edilen yemeklerden biri tavuk kızartması olur. Kızartma yaparken sağlıklı bir yağdan yardım almak, yemeğin besin değerini etkileyebilir. Zeytinyağı, sağlıklı olmasıyla diğer pek çok yağ türünden ayrılır. Tavuk kızartmasını sağlıklı bir yağ ile yapmak isterseniz zeytinyağı kullanabilirsiniz. Peki, zeytinyağını sağlıklı yapan nedir? Tavuk kızartırken zeytinyağı kullanımının faydaları nelerdir? Zeytinyağında tavuk kızartma tekniklerinin ne olduğunu, tavukları marine etmenin püf noktalarını, zeytinyağlı kızarmış tavukların yanına hangi garnitürleri servis edebileceğini bu yazımızda öğrenebilirsiniz.

Zeytinyağı ile Tavuk Kızartma: Daha Sağlıklı Bir Seçim

Tavuk kızartmak için pek çok yağ alternatifi olsa en sağlıklılarından biri zeytinyağıdır. Zeytinyağı yapısal olarak tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. Bu nedenle hayvansal yağlara benzer ve ısıya oldukça dayanıklıdır.

Sızma zeytinyağının içeriğinde E ve K vitamini bulunur. K vitamini, kemik sağlığını destekleyen niteliklerinin yanı sıra kalp sağlığı ve kan pıhtılaşmasında da önemli bir rol üstlenir. E vitamini ise antioksidan görevi görmesiyle öne çıkar.

Bir çalışmada, zeytinyağının fritözde 24 saatten fazla kullanılmasına rağmen aşırı oksidasyona uğramadığı görülmüştür. Bu durum zeytinyağının kızartmalarda kullanılması için ideal yağ türlerinden biri yapar. Tavuklarınızı zeytinyağında kızartarak yemeğinizi daha sağlıklı bir hale getirebilirsiniz.

Tavuk Kızartmada Zeytinyağı Kullanmanın Faydaları

Zeytinyağı, sağlık yararları bulunan ve çok yönlü kullanılabilen bir malzemedir. Tavuk kızartmak için zeytinyağını içiniz rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Zeytinyağının çalışmalarla ortaya konmuş çok sayıda faydası vardır. Tavuk kızartırken yağ olarak zeytinyağını seçmeniz için nedenler şu şekildedir:

  • İltihap giderici maddeler içermesi ile birçok hastalığa iyi geldiği belirtilir. Zeytinyağının içerisinde bulunan oleik asit ve antioksidanların iltihap belirtilerini azaltmaya katkısı bulunur. Ancak zeytinyağının bununla savaşma gücünün net olarak ortaya konması için daha fazla çalışma gerekir. Bununla birlikte zeytinyağını tariflerinizde kullanarak uzun vadede koruma elde edebilir, çeşitli hastalıklara yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.
  • Zeytinyağı, kalp hastalığına karşı birden çok mekanizma yardımıyla koruma sağlayabilir. Kan pıhtılaşmasının yönetilmesine yardım edebilir. Kan damarı sağlığının iyileşmesine katkıda bulunabilir. Kan basıncını düşürerek kalp hastalıklarının önlenmesine destek olabilir. İltihaplanmayı azaltarak kalp hastalığın temellerinden olan iltihabın azalmasını sağlayabilir. Kalp hastalığı gelişiminde pay sahibi olan LDL parçacıklarının oksidasyonunu azaltabilir.
  • Bazı çalışmalar sonucu zeytinyağının kansere karşı koruyucu olabileceği düşünülür. Bir çalışma oksidasyona karşı dirençli olan oleik asidin, bazı test tüpü çalışmalarında kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını yavaşlattığını gösterir. Akdeniz ülkelerinde yaşayan bireylerin kanser riski oranının çok düşük olmasının zeytinyağı da dahil olan iltihap önleyici içerikler tüketmelerinden geldiği fikri de bazı çalışmalarda belirtilir. 2011 yılındaki bir çalışmada ise düzenli zeytinyağı tüketiminin sindirim sistemi kanseri ve meme kanseri riskini azalttığı şeklinde bir ilişki kurulmuştur. Bütün bu çalışmaların yanı sıra kanser etkilerini kesin bir şekilde ortaya koymak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulur.
  • Sızma zeytinyağının Alzheimer ile ilişkisini gösteren çalışmalarda, içerdiği bazı bileşiklerin beyin fonksiyonlarını korumaya destek olabileceği ortaya konmuştur. Ek olarak zeytinyağının bolca yer aldığı Akdeniz diyetinin bunama riskini azaltabileceği çalışmalar da mevcuttur. Yine de Alzheimer üzerindeki etkisinin doğrulanması adına daha fazla çalışma yapılmalıdır.

Zeytinyağında Tavuk Kızartmak İçin En İyi Teknikler

Lezzetli bir tavuk kızartması için zeytinyağını farklı tekniklerde kullanma şansınız vardır. Tavuğunuzu pişirme öncesi marine ederek, sadece baharat ekleyerek veya paneleyerek farklı biçimlerde kızartabilirsiniz. Damak tadınıza göre enfes kızarmış tavukları, kaliteli Oleamea zeytinyağlarını kullanarak elde edebilirsiniz. Tavukları şu yöntemlerle kızartabilirsiniz:

  • Daha az yağ kullanarak tavada kızartma yöntemini kullanabilirsiniz. Bu yolla zeytinyağını daha az kullanarak israfı da azaltabilirsiniz. İstediğiniz büyüklüklerde tavalarla kolayca tavuğunuzu kızartabilirsiniz.
  • Zeytinyağını derin yağda kızartmak için de edinebilirsiniz. Kenarları yüksek olan bir tencereye derin kızartma için yeteri kadar zeytinyağı ekleyin. Böylece kızartma sürecinde yağ sıçramalarının önünü kesebilirsiniz. Ayrıca kızartma işlemi bittikten sonra zeytinyağını düzgünce süzüp saklarsanız daha sonra tekrar kullanma şansınız da olur.
  • Tavuğu fırında kızartma tekniğini de tercih edebilirsiniz. Zevklerinize göre marine ettiğiniz tavuğu fırın tepsisine yerleştirerek üzerine zeytinyağı sürün. Belirlediğiniz sıcaklıkta kızarana kadar pişirerek fırında kızarmış tavuk hazırlayabilirsiniz.

Tavuk Kızartmada Kullanılacak En Uygun Zeytinyağı Türü

Tavuk kızartma yemeklerinizde zeytinyağı türünü doğru seçmeniz önem taşır. Yemeklerinizde en kaliteli zeytinyağlarını tercih etmelisiniz. Tavuk kızartma işleminden önce marinasyon aşamasında da zeytinyağlarından yararlanırsınız. Zeytinyağınızın kaliteli olması, tavuğun marinesini etkiler. Marinasyon sonrasında kızartma yağı olarak kullanacağınız zeytinyağı da mutlaka kaliteli olmalıdır. Oleamea’nın sağlıklı ve lezzetli zeytinyağları kızartma tavuk yemeklerinize uygundur.

Tavuğu kızartmak için yağın doğru sıcaklığa gelebilmesi önemlidir. Yağ ideal derecede sıcak olmalı, aşırı sıcak olmamalıdır. Aksi halde tavukların içi pişmeden dış katmanı kahverengileşir. Bunun için ideal nokta yaklaşık olarak 191°C’dir. Zeytinyağı türlerinin de dumanlanma noktası 177-210°C arasında değişebilir. Rafine zeytinyağlarının ise 200-245°C arasında farklılaşır.

Tavuk Marine Etmenin Püf Noktaları: Lezzet İçin Zeytinyağı ve Baharatlar

Tavuğu pişirmek için zeytinyağı kullanabileceğinizi öğrendiniz. Pişirme işlemine geçmeden önce tavuğu marine ederken de zeytinyağı tercih edebilirsiniz. Tavuğun marinasyonunda zeytinyağı, kritik malzemelerden biridir. Kullanacağınız zeytinyağının mutlaka kaliteli bir zeytinyağı olup olmadığını kontrol edin. Böylece mükemmel marine edilen tavukları pişirme aşamasına kolayca geçebileceksiniz. Peki, kaliteli bir sızma zeytinyağının yanında marinasyon için neler kullanabilirsiniz?

Tavuğun yumuşamasını sağlamak üzere asit içerikli bir malzeme ekleyin. Asitler aynı zamanda zeytinyağının zenginliğinin de dengelenmesine yardım eder. Bunun için sirke, limon suyu gibi asitleri seçebilirsiniz.

Lezzetin yerinde olması için mutlaka tuz eklemelisiniz. Bir miktar tatlılık olması için ise marinasyona esmer şeker ve bal ilave edebilirsiniz.

Tavuk marinasyonunda tercih edebileceğiniz türlü türlü baharat ve otlar vardır. Marine içeriğine koyacağınız baharatları tamamen damak tadınıza göre tercih edebilirsiniz. Tavuğun marine sosuna koyabileceğiniz baharatlar ve otlar şu şekildedir:

  • Karabiber
  • Kırmızı toz biber
  • Sarımsak tozu
  • Kekik
  • Biberiye
  • Kırmızı acı pul biber
  • Reyhan
  • Kuru hardal
  • Soğan tozu
  • Beyaz biber
  • Mercanköşk
  • Kişniş
  • Adaçayı
  • Paprika
  • Kurutulmuş narenciye kabuğu
  • Kimyon

Tavuk marinasyonu için kullanabileceğiniz diğer sıvılar arasında ise soya sosu, Worcestershire sosu, hardal, şarap, pekmez de yer alır.

Marine sosunu hazırlama sürecinde malzemeleri oranlarken asidi 1 ölçü, zeytinyağını 3 ölçü olarak belirleyebilirsiniz. Kızartacağınız tavukları marine ederken yüzeylerini iyice kaplayın. Sosladığınız tavuğu ağzı kapalı bir torbada dinlendirmeniz, marine sosunun her tarafa eşit dağılmasına yardım edebilir. Tavuğu marine sosunda minimum 1, maksimum 24 saat buzdolabında bekletmelisiniz.

Zeytinyağlı Kızartılmış Tavuk Yanında Hangi Garnitürler Gider?

Zeytinyağlı kızarmış tavuğun yanına pek çok garnitür yakışır. Menünüzü zenginleştirmek ve farklı elementler eklemek için yüksek kaliteli Oleamea zeytinyağında kızarttığınız tavukları şu garnitürler ile servis edebilirsiniz:

  • Kavrulmuş taze bamya
  • Patlıcan ezmesi
  • Kremalı lahana salatası
  • Fırında kaşarlı mantar
  • Çıtır patates ezmesi
  • Sote kabak
  • Parmesanlı patates
  • Kremalı peynirli makarna
  • Dereotlu taze salatalık salatası
  • Sebzeli domates
  • Limonlu yeşil fasulye

Tavuk kızartma yaparken kullanabileceğiniz hakiki zeytinyağlarına Oleamea üzerinden erişebilir, yemeklerinizi sağlıklı ve lezzetli hale getirebilirsiniz.

Kaynaklar

https://www.healthline.com/nutrition/extra-virgin-olive-oil

https://www.healthline.com/nutrition/healthiest-oil-for-deep-frying

https://exauoliveoil.com/blogs/olive-oil/fry-chicken-olive-oil

https://www.eatingwell.com/article/17531/how-to-marinate-chicken/

https://larosachicken.com/Tips-For-Marinating-Chicken-in-Olive-Oil

https://www.aboutoliveoil.org/olive-oil-smoke-point


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi