Napoliten Soslu Makarna Tarifi, Nasıl Yapılır?

Napoliten Soslu Makarna Tarifi, Nasıl Yapılır?

İtalya mutfağının makarna ile öne çıktığı bilinen bir gerçektir. İtalyanlardan dünyanın tüm geri kalanına yayılan bu yemek kültürü, doyuruculuğu ve lezzetiyle öne çıkar. Makarna, napoliten sos ile birleştiğinde ise damakları şenlendiren enfes bir yemek olarak akla kazınır. Dünyanın genelinde çok sık kullanılan ve makarna dışındaki yiyeceklerle de servis edilen napoliten sos, domates ile hazırlanır. Makarnayla muhteşem bir uyum yakalayan napoliten sos, lezzetli tadıyla sofraların vazgeçilmezleri arasında kendisine yer bulur.

Napoliten sözcüğü anlamı Napoli usulü ya da Napoli’ye özgü olarak geçer. Esasen pizzanın doğum yeri olarak bilinen İtalya’nın Napoli şehri, bu leziz sosa da ismini verir. Napoliten sosun köklerinin uzandığı kişi ise İtalyan şef Antonio Latini. 1692 yılında yazılmış olan Lo Scolco alla Moderna isimli yemek kitabında Napoliten sosun bilinen ilk tarifi yer alır. Bu yemek kitabında yer alan reçeteli Napoliten sos tarifi iddiaya göre tarihte ilk kez yazılı olarak ortaya çıkar. Peki, kıpkırmızı domatesler, taptaze yeşillikler kullanılarak hazırlanan enfes napoliten soslu makarna tarifi için başka hangi malzemelere ihtiyaç var? Tarifi okuduktan sonra hemen tatmak için harekete geçmek isteyeceğiniz iştah açan Napoliten Soslu Makarna, klasik domates soslu olanlardan sıkılanlar için epey cezbedici bir tarif.

Napoliten Soslu Makarna İçin Gereken Malzemeler

Napoliten soslu makarna yapmak için gerekenler şu şekildedir:

Makarnayı pişirmek için:

  • 1 paket spagetti makarna
  • 5 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Napoliten sos için:

  • 4 adet domates
  • 3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 5 yaprak taze fesleğen
  • 1 dal taze kekik
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Deniz tuzu (iri çekilmiş)

Servis için:

  • 100 g parmesan peyniri (rendelenmiş)

Napoliten Soslu Makarna Nasıl Yapılır?

Napoliten soslu makarna, içerdiği malzemelere bakıldığında vejetaryen bir yemek. İçerisine kıyma, sosis gibi etler eklenmediği için vejetaryen beslenme stilini benimsemiş insanlar tarafından da tüketilebilir. Ancak kıymalı olarak hazırlanan farklı versiyonları da var. Napoliten soslu makarna yaparken kullanılan klasik makarna çeşitleri mevcut. Bunlar arasında öne çıkan spagetti olsa da rigatoni ve penne türleri de napoliten sosla birleştirilerek hazırlanabilir. Lezzeti bol napoliten soslu spagetti makarna için tarif şöyle:

  • İtalya esintilerini bolca taşıyan napoliten soslu makarna için öncelikle spagettiyi pişirmek gerekir. Derin bir tencere alınarak içi suyun kaynaması beklenir ve sonrasında lezzet veren malzemeler konur.
  • Zeytinyağı ve tuz kaynayan suya eklenir. Sonrasında ise makarnalar kaynayan suyun içerisine atılır. Makarnalar pişmeye bırakılır.
  • Makarnaların sertliğini kendi damak zevkinize göre belirleyebilirsiniz. Kontrollü bir şekilde sertliğini ayarlayarak lezzetli bir makarna keyfi çıkarabilirsiniz.
  • Makarnalar piştikten sonra sıra en can alıcı kısma gelir. Makarnaya lezzetini verecek olan napoliten sosu hazırlamak için ilk olarak tavada zeytinyağı, ısıtılır. 3 diş sarımsak ince şekilde doğranarak tavanın içerisine atılır.
  • Sarımsakları bıçağın düz tarafıyla ezerek de tarif içerisinde kullanabilirsiniz. Daha püre bir kıvam için ise ince dilimleyerek üzerinden geçmeniz gerekir. Böylece sarımsaklar tarife eklenmeye hazır hale çabucak gelir.
  • Sarımsaklar zeytinyağında iyice kavrularak lezzetinin ortaya çıkması sağlanır.
  • Büyük boylarda seçilen 4 adet domatesin kabukları soyulur. Sonrasında ise tüm domatesler rendelenir.
  • Rendelenmiş hale gelen domatesler, kavrulan sarımsaklarının yanına aktarılır.
  • Sarımsak ve zeytinyağında iyice çevrilen domatesleri lezzetlendirmeye bu aşamada başlanabilir. Karabiber ve tuzu ekleyerek domatesli sos pişmeye bırakılır. Sos kaynadıktan sonra diğer malzemeler eklenmeye başlanabilir.
  • Taze fesleğen yapraklarını ince ince kıydıktan sonra sosun içerisine ilave edebilirsiniz.
  • Aynı şekilde taze kekik de dalından ayrılarak elde edilen yapraklar sosa eklenir.
  • Sonrasında ise sosun iyice bir karıştırılması gerekir.
  • İçerisine alternatif olarak eklenebilecek malzemeler de vardır. Defne yaprağı, zeytin, karanfil ve mantar da napoliten sos içerisine eklenebilir. Bunların dışında havuç ve kereviz gibi sebzeler de napoliten sosa aroma vermesi açısından tercih edilebilir.

Servis için ise parmesan peyniri kullanılarak lezzet üst seviyelere çıkarılabilir. Damak zevkinize göre seçeceğiniz malzemelerle enfes napoliten soslu makarna servisi yapabilirsiniz.

Napoliten Soslu Makarna Yaparken Dikkat Edilebilecek Noktalar

Napoliten soslu makarna hazırlarken çok daha lezzetli olması için dikkat edilebilen hususlar mevcut. Bunlar arasında napoliten sos için kullanılan malzemeleri iyi seçmek yer alır. Napoliten sos, ana maddesi domates olan bir sos çeşidi olduğu için domateslerin mutlaka lezzetli olması gerekir. Kıpkırmızı domatesler seçerek napoliten sosunu olabilecek en iyi lezzette hazırlamak mümkün. Aynı zamanda napoliten sos için önemli bir malzeme olan fesleğenleri de mutlaka taze seçmek gerekir. Sos içerisine kullanılacak taze ot ve sebzelerin iyileri belirlemek, napoliten sosun da lezzetinin artmasına destek olur.

Sos pişirilirken kontrollü olmakta fayda var. Lezzetli bir sos ortaya çıkarmak için sosun başında sürekli durmak gerekir. Sos ne kadar çok pişerse aroması o kadar çok çıkar. Napoliten sosu sürekli olarak karıştırmanız gerekir. Devamlı karıştırılmadığında sosun dibi tutabilir. Bunun önüne geçmek adına sürekli karıştırabilirsiniz.

Eğer sosa eklediğiniz su miktarı gözünüze fazla geldiyse piştikçe çekeceğini unutmayın. Eğer suyu çektiğinde malzemelerin yeterince pişmediğini gözlemlediyseniz bunun için de bir çözüm yolu var. Böyle bir durumda sosu blenderdan geçirebilirsiniz. Sos içerisindeki malzemelerin güzel kavrulması, napoliten soslu makarna tarifi için en mühim püf noktaları arasında.

Pişirilen makarna için de pek çok püf noktası mevcut. Enfes napoliten sosun buluşturulacağı makarnanın pişirme aşamalarına dikkat edilmelidir. Makarnaların birbirine yapışmaması ve daha lezzetli olması için önemli noktalardan biri soğuk suyla yıkamamak. Makarna piştikten sonra süzgeçten geçirilmesi gerekir. Ancak soğuk suyla yıkama uygulaması yaygın bir yanlıştır. Bu nedenle soğuk sudan geçirmeden ve süzgeç içerisinde çok fazla bekletmeden alınması önemlidir.

Makarnayı haşlamak için seçilecek tencerenin mutlaka geniş olmasında fayda var. Çünkü makarnayı ağırlığının yaklaşık 8 ila 10 katı kadar suda haşlamak gerekir. Böylece daha iyi pişen bir makarnaya ulaşmak da mümkün olur. Su kaynadıktan sonra makarnadan önce tuz katılır.

Hazırlanacak makarna türü spagetti olduğunda tencereye dik bir şekilde yerleştirilmesi gerekir. Makarna piştikçe aşağı doğru inerek tüm tencereyi kaplamaya başlar. Makarnalar pişerken arada bir karıştırmak gerekir. Ancak bunun için metal kaşık kullanılmamalıdır. Karıştırmak için tahta kaşıklardan yardım alınır. Ayrıca makarna pişmeye bırakıldığında tencerenin kapağı kapatılmamalıdır.

Makarnaların pişme süreleri boyut, tazelik gibi özellikler çerçevesinde değişebilir. Paketli makarnalar genellikle 8 ila 10 dakika içerisinde yenmeye hazır hale gelir. Eğer ev yapımı makarna pişirecek iseniz 2-3 dakikanın yeterli olduğu söylenebilir. Damak zevkine göre al dante veya daha fazla haşlanmış düzeyde makarna tercihleri olabilir. Bu kıvamı tutturmak için makarnalar pişerken arada bir tat kontrolü yapmakta fayda var. Bu sayede damak tadınıza göre ideal kıvamda pişen makarnalar ortaya çıkarabilirsiniz.

Napoliten soslu makarna için gereken zeytinyağını kaliteli ve lezzeti yüksek olanlardan seçerek unutulmaz bir yemek ziyafeti verebilirsiniz. Yüksek kaliteli zeytinyağlarına Oleamea’dan ulaşarak enfes bir napoliten soslu makarna ortaya çıkarabilirsiniz.


Daha eski gönderi