Farklı türden sebzelerin birbiriyle olan tat uyumu sayesinde ortaya enfes yemekler çıkar. Özellikle yaz mevsiminin başı, sebzelerin tazecik tüketilebileceği bir dönemdir. Sebzeler kullanılarak yapılan bu tarifler hem taze olmaları hem de lezzeti üst seviyede tutmalarıyla hemen her evde hazırlanır. Zeytinyağlı fırında sebze kızartması, farklı damak tatlarına göre farklı sebzeler kullanılarak yapılabilir. Yanına hazırlanan yoğurt ve domates sosu, fırında zeytinyağlı sebze karışımına son derece yakışan servis önerilerinden.
Kızartma tadında olmasına rağmen az bir yağ kullanılarak hazırlanan zeytinyağlı fırında sebze kızartması, sağlıklı bir yiyecek alternatifi olmasıyla da öne çıkar. Kızartma yağı kadar yoğun yağ kullanmadan hafif çıtırlığa sahip sebzeleri tüketmek için bu yöntem oldukça uygun. Ayrıca isteğe göre ana yemek isteğe göre ise yemeklerin yanına bir alternatif olarak da sunulması mümkün. Kızartma yapmak yerine kızartma tadında zeytinyağlı fırında sebze kızartması hazırlayarak sağlıklı beslenme de ihmal edilmemiş olur. Peki, sağlıklı ve eşsiz lezzetiyle sofraları şenlendiren zeytinyağlı fırında sebze kızartma nasıl yapılır?
Zeytinyağlı Fırında Kızartma İçin Hangi Malzemeler Kullanılır?
Fırında zeytinyağlı karışık sebze hem yaz hem de kış mevsiminde hazırlanabilir. Yazın ulaşılabilecek taze sebzeler ile zeytinyağlı fırında sebze kızartması tarifi için htiyacınız olacak malzemeler şu şekilde:
- 2 adet patlıcan
- 6 adet çarliston biber
- 2 adet kapya biber
- 4 adet patates
- 2 adet kabak
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Bu malzemeler yaklaşık 4 kişilik enfes bir yaz yemeği veya yancısı hazırlamak için ideal. Yaz mevsiminde taze taze bulabileceğiniz farklı sebzeleri de tarife ekleyebilirsiniz. Bu noktada ise gelin fırında karışık sebze kızartması için uymanız gereken adımları sıralayalım:
- Öncelikle sebzeleri fırında kızartma için uygun forma sokmakta fayda var. Bunun için ilk olarak patatesleri alarak işe başlayabilirsiniz.
- 4 adet orta boyda seçilen patatesin kabuklarını soyulur. Sonrasında ise eşit boyutlarda dilimleyebilirsiniz.
- Dilimleme işlemini jülyen ya da küp küp yapmak, sizin seçiminiz. Ancak hangi yöntemi seçtiyseniz diğer sebzeler için de aynı şekilde hareket etmeniz önemli.
- Patatesleri ince uzun dilimleyebilirsiniz. Dilimleme işlemi bittikten sonra nişastasının süzülmesi gerekir.
- Bir kaseye soğuk su hazırlanır. İnce uzun dilimlenen patatesler bu kasenin içerisine atılır. Yaklaşık olarak 20 ila 30 dakika patatesler burada bekletilir.
- Gereken zaman geçtiğinde patatesleri kaptan çıkarabilirsiniz.
- Ardından ise patatesleri iyice süzüp kurutmak gerekir. Fırında kızartma yapmak için kurutmayı ihmal etmemelisiniz.
- Sıra geldi kabaklara. Kabakların kabukları isteğe göre soyulmadan bırakılabilir ya da hafifçe soyulabilir.
- Kabakları halka halka keserek fırına atılmaya hazır hale kolayca getirebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken ise kalınlıklarının diğer sebzelere benzer olması.
- Patlıcanları alacalı soyarak hazırlamaya başlayabilirsiniz. Sonrasında ayırdığınız 2 patlıcanı ince uzun şekilde dilimleyebilirsiniz.
- Patlıcanın acısının çıkarılması, yemeğin lezzetinin arması açısından önemlidir. Patlıcanın acısını çıkarmak üzere tuzlu su dolu bir kap hazırlayabilirsiniz.
- Kestiğiniz patlıcanları tuzlu su bulunan kabın içerisinde 20-30 dk beklettikten sonra ise iyice süzülerek kurutulması gerekir.
- Tarifte kullanacağınız biberler yeşil, sarı ya da kırmızı olabilir. Tamamen sizin damak zevkinize kalmış.
- Biberlerin öncelikle çekirdeklerini ayırmalısınız. Sonrasında ise 2-3 parçaya bölerek pişmeye hazır hale getirebilirsiniz.
- Tüm malzemeler fırına atılmaya hazır hale geldiğinde ise fırın tepsisini hazırlamaya sıra gelir.
- Zeytinyağlı sebze kızartması yapılacak olan tepsiye bir yağlı kağıt serebilirsiniz. Sonrasında ise dilimlediğiniz tüm sebzeleri sıralayabilirsiniz.
- Tepsiye dizdiğiniz sebzeleri bir fırça yardımıyla zeytinyağı kullanarak yağlayabilirsiniz. Şimdi ise sebzeler kızartma için hazır.
- Fırının ayarını 190° olarak ayarlayabilirsiniz. Önceden ısıttığınız fırına attığınız sebzeleri yaklaşık 20 dakika kadar pişirebilirsiniz. Pişirme sürecinde ara ara kontrol etmek, sebzelerin pişmesini daha iyi takip etmeye yardım eder.
- Yaklaşık 20 dakika pişen sebzeleri bir maşa yardımıyla ters çevirip 20 dakika daha pişmeye bırakabilirsiniz. Böylece sebzeler iki taraflı olarak güzelce kızarır.
- Kontrollü şekilde pişirdiğiniz sebzeler yeterli süre sonunda tüketilmeye hazır. Pişen sebzeleri fırından alıp soğumaya bırakabilirsiniz.
- Eğer üzerlerinden fazla yağlı bir tabaka görüyorsanız kağıt havlu yardımıyla fazla yağı çekebilirsiniz.
- Tuzunu ise tüm bu aşamalar tamamlandıktan sonra üzerine serpebilirsiniz.
Zeytinyağlı Fırında Sebze Kızartması İçin Enfes Sos
Zeytinyağlı fırında sebze kızartmasına yakışacak leziz bir sos ile damağınızı şenlendirecek bir öğün hazırlamanız çok kolay. Fırında kızartılan sebzeler ile müthiş bir uyum yakalayan bu domatesli sos için gereksinimleriniz şunlar:
- 2 adet domates (rendelenmiş)
- 3 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı tuz
Enfes domates sosunu hazırlamak için öncelikle sos tavasına zeytinyağı eklenerek ısıtılır. 3 diş sarımsak ezilerek veya iri doğranarak yağa ilave edilir. Yaklaşık olarak 2-3 dakika kavrulur. Sonrasında ise kabukları soyularak rendelenen domatesler içerisine atılır. Karabiber, tuz ve şeker eklenerek suyu çekene kadar kavrulur. Kısa bir süre içerisinde lezzetli domatesli sos hazır. Hazırlamış olduğunuz fırında sağlıklı sebze kızartmasının üzerine gezdirerek servis edebilirsiniz.
Zeytinyağlı fırında sebze kızartmasının yanına damak tadınıza göre sarımsaklı veya sarımsaksız yoğurt da hazırlayabilirsiniz. Fırında zeytinyağlı sebze karışımına son derece yakışan yoğurdu isteğinize göre servis tabağına ekleyebilirsiniz.
Fırında Zeytinyağlı Sebze Kızartması Hazırlamanın Püf Noktaları
Zeytinyağlı fırında sebze kızartması yaparken bazı püf noktalarıyla daha lezzetli bir yemek hazırlamak mümkün. Bu noktalara uyarak lezzetini bir üst seviyeye çıkaracağınız zeytinyağlı fırın sebze yemeği hazırlayabilirsiniz.
- Bunlardan biri öncelikle bulunduğunuz mevsimin sebzelerini kullanmayı tercih etmek. Yaz mevsiminde kabak, patlıcan gibi sebzeler tarife bolca dahil edilir.
- Kış mevsiminde hazırlayacağınız zeytinyağlı fırında sebze kızartması için ise bu sebzeler yerine farklı alternatiflerden yararlanabilirsiniz. Havuç, brokoli, karnabahar, kereviz, Brüksel lahanası gibi sebzeler kış mevsiminde taze bulunabilir.
- Tarifte kullanılacak sebzelerin mutlaka yıkanmış olması önemli. Yıkadıktan sonra kurulamak da tarifin bir parçası. Sebzeler kurulanmadan fırınlandığında, yumuşak kalma ve sulanma gibi durumlar görülebilir. Ancak bu bir sebze kızartması tarifi olduğu için kurulamanın önemi büyüktür. Sebzeler kurulanırken kağıt havludan yardım alabilirsiniz.
- Sebzelerin hangi biçimde doğranacağı da bu yemeğin püf noktalarından. Tüm sebzelerin birbirine yakın büyüklüklerde doğranması gerekir. Orta büyüklükte doğrandıklarında oldukça ideal bir yemek hazırlayabilirsiniz. Ayrıca isteğe göre jülyen ya da küp küp doğrama tekniklerini kullanabilirsiniz.
- Fırında zeytinyağlı sebze kızartması için pişme süresini fırın özelliklerine göre ayarlayabilirsiniz. Bu sayede kontrollü bir pişme gerçekleştirerek sebzelerin tam kıvamında pişmesini sağlayabilirsiniz.
- Zeytinyağlı fırında sebze kızartması hem ana öğün hem yemek yancısı hem de güne başlangıç yapmak üzere tercih edilebilen yemeklerden. Damak tadınıza, açlık durumunuza göre bu yiyeceği günün istediğiniz saatinde tüketmek üzere pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz.
- Fırında zeytinyağlı sebze kızartmasını dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz. Domates sosu, sarımsak sosu, yoğurt gibi elemanlar ile servis ederek afiyetle tüketebilirsiniz.
Fırında sebze kızartması hazırlarken kaliteli ve lezzetli zeytinyağlarından yararlanarak akıllardan çıkmayan bir tarif ortaya koyabilirsiniz. Oleamea’nın sunduğu birbirinden kaliteli zeytinyağlarına ulaşarak her mevsim tüketebileceğiniz enfes zeytinyağlı fırında sebze kızartması hazırlayabilirsiniz.