Saçlar, cinsiyet fark etmeksizin çekici bir görünüm için kuşkusuz en önemli unsurların başında geliyor. Bu nedenle saç dökülmesi söz konusu olduğunda hem kadınlar hem de erkekler büyük bir endişeye kapılabiliyor. Saç için zeytinyağlı sarımsak maskesi ise bilindiği üzere, bu soruna karşı en sık başvurulan çözümlerden biri!
Saçların gür ve güçlü görünmesi, konu bakımlı ve hoş bir görünüm olduğunda hem kadınlar hem de erkekler için büyük bir öneme sahip. Tüm bireylerin zaman zaman yaşadığı saç dökülmesi ise bu anlamda ortaya çıkan en büyük problemler arasında başı çekiyor. Peki, saç dökülmesi için zeytinyağlı sarımsak maskesi sizce söz edildiği kadar etkili bir çözüm olabilir mi? Bu yazımızda, saç dökülmesinin nedenleriyle birlikte zeytinyağı ve sarımsağın saçlara olan etkilerini ele alacağız. Hadi, başlayalım!
1) Saç Dökülmesi Neden Olur?
Saçlar çevresel etmenler, genetik/biyolojik faktörler, beslenme, yaşam tarzı ve kişisel alışkanlıklar gibi pek çok nedenden dolayı dökülebiliyor. Erkeklerde saç dökülmesi sorunu ağırlıklı olarak genetik ve hormonal nedenlerden kaynaklanırken; kadınlarda ise bu durum genellikle vitamin eksikliği, yetersiz protein tüketimi ya da yanlış/fazla ürün kullanımı ile birlikte ortaya çıkıyor.
Özetle; saç köklerinin hormonal değişimlerden dolayı zayıflaması, beslenmek için ihtiyaç duyduğu bileşenleri alamaması veya kimyasal maddelere fazla maruz kalması sonucu saçlarda gözle görülür kayıplar yaşanabiliyor.
2) Zeytinyağı Saç Dökülmesini Engeller mi?
Saçların ideal yapısını korumak adına gerek kozmetik gerekse de doğal bakım alanında başvurulan pek çok kaynak bulunuyor. Hakiki zeytinyağı da bunlardan biri! A ve E vitamini yönünden zengin bir besin olması ile vücuttaki dokuların onarımına ve nem ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunan zeytinyağı, içerdiği doğal yağ asitleri ve minerallerle bu etkisini daha da perçinliyor.
Zeytinyağının harici kullanım sonrası ciltte uyandırdığı yumuşaklık ve esneklik hissi, saçlarda kendisini dökülmeye karşı direnç kazanımı olarak gösteriyor. Saça zeytinyağı sürmek, düzenli uygulama ile saç tellerinin elastikiyetini artırarak kırılmalara ve kopmalara karşı güçlenmelerini sağlıyor. Saç kökleri için ise A ve E vitamini desteği sağlayarak zayıflamayı önlemeye yardımcı oluyor. Bu da zeytinyağının saç dökülmesine karşı ideal bir doğal çözüm olduğunu gösteriyor.
3) Sarımsak Saçlara Nasıl Etki Eder?
Sarımsağın saçlara etkisi ağırlıklı olarak içerdiği selenyum mineralinden ileri geliyor. Vücutta sağladığı pek çok olumlu etki ile birlikte saç ve tırnak gelişiminde de rol oynayan bu mineral, günlük yeterli miktarda alındığında saçların ideal yapısının korunmasını sağlayarak kırılmalara ve dökülmelere karşı direnç sağlıyor. Saç için sarımsak ayrıca A, B, C ve E vitaminleri ile sodyum, potasyum, demir, kalsiyum ve sülfür ihtiyaçlarını karşılama noktasında da etkili bir çözüm olarak öne çıkıyor.
3.1. Peki, Sarımsak Saç Çıkarır mı?
Bu soruyu yanıtlamak için önce, saç köklerinin -daha doğrusu saç foliküllerinin- durumunu bilmek gerekiyor. Sarımsak, sağladığı etkiler sayesinde zayıflamış olan saç foliküllerinin beslenmesini sağlayarak yeniden gelişmelerine yardımcı oluyor. Bu da saçsız bölgede saçların yeniden çıkması şeklinde algılanabiliyor. Ancak uygulanan bölgedeki saç folikülleri tamamıyla ölmüşse, kök oluşumu doğal yollarla yeniden sağlanamayacağı için “Sarımsak saç çıkarır mı?” sorusunun yanıtı da “hayır” oluyor.
4) Zeytinyağlı Sarımsak Maskesi Nasıl Yapılır?
Zeytinyağlı sarımsak maskesi yapımı için maserasyon tekniği kullanılıyor. Bu teknikte, sarımsaklar doğranarak veya üzerlerine delik açılarak 2 ila 4 hafta kadar zeytinyağının içerisinde bekletiliyor. Böylece sarımsaktaki bileşenlerin zeytinyağı ile özleşmesi sağlanıyor. Zeytinyağındaki ve sarımsaktaki güçlü bileşenler, bir araya geldiklerinde saç bakımı için çok daha etkili bir formüle dönüşebiliyor.
5) Zeytinyağlı Sarımsak Maskesinin Saça Etkileri Nelerdir?
Zeytinyağlı sarımsak maskesinin saça etkileri, genel itibarıyla şu şekilde gözlemleniyor:
- Mevcuttaki saç köklerinin beslenerek güçlenmelerini sağlama yoluyla dökülmeleri azaltma
- Saç tellerinin yeniden yapılanma sürecini destekleme
- Yaşayan pasif saç köklerinin tekrar canlanmasını sağlayarak yeni saç oluşumuna katkıda bulunma
- Saçın ihtiyaç duyduğu bileşenleri karşılama yoluyla hızlı uzamasına yardımcı olma
- Saçlara parlak, gür ve hacimli bir görünüm kazandırma