Zeytinyağlı ekmek tarifleri ile yemeklerinizin yanında servis edebileceğiniz ekmekler yapabilirsiniz. Zeytinyağlı ekmek yapmak oldukça basit ve lezzetlidir. Bu tarif, hem atıştırmalık olarak hem de yemeklerin yanında servis edilebilecek harika bir seçenektir.
1) Pratik Foccacia Ekmeği
4 Kişilik
1.1. Malzemeler
1.2. Hamuru için
1 tatlı kaşığı Kuru Maya
Yarım çay bardağı ılık su (50 ml)
1 tatlı kaşığı toz şeker
500 g un (5 su bardağı)
1 tatlı kaşığı tuz
1-1,5 su bardağı su (200-300 ml)
1.3. Üzeri için
Kiraz domates
Yeşil zeytin
1 çay bardağı Oleamea Zeytinyağı
2 dal taze biberiye
1.4. Hazırlanışı
- Kuru Mayayı yarım çay bardağı ılık suyu ve şekeri karıştırın. Bu şekilde 15 dakika kadar bekletin.
- Un ile tuzu yoğurma kabında harmanlayın.
- Beklettiğiniz mayalı ılık suyu ilave edip yoğurmaya başlayın.
- 1-1 buçuk bardak kadar suyu azar azar ilave ederek pürüzsüz ve oldukça yumuşak kıvamlı bir hamur edin.
- Hamuru 1 yemek kaşığı kadar Oleamea zeytinyağı ile yağlanmış bir kabın içine alın, üzerini örtüp oda sıcaklığında 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.
- Mayalanan hamuru un serpilmiş tezgahın üzerine alın. Hafifçe yoğurun.
- Hamuru 1 tatlı kaşığı kadar Oleamea ile yağlanmış fırın kabına aktarın.
- Elinizle bastırarak fırın kabının içini kaplayacak şekilde yayın.
- Üzerini örtüp oda sıcaklığında yarım saat daha bekletin.
- Bu arada iç malzemesini hazırlayın. Bunun için kiraz domatesleri, çekirdekleri çıkartılmış zeytinleri, ince kıyılmış taze biberiyeyi hazırda bulundurun.
- Hamur ikinci kez mayalanınca üzerine bolca zeytinyağı sürün. Parmaklarınızla hafifçe bastırarak boşluklar oluşturun, bu boşlukların içine iç malzemeden yerleştirin, kalan zeytinyağını üzerlerine dökün. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında, üzeri kızarana kadar pişirin.
2) Sarımsaklı ve Zeytinyağlı Çiçek Ekmek
4 Kişilik
2.1 Malzemeler
2.2. Hamuru İçin
5 su bardağı (500 g) Un
1 çay kaşığı toz şeker
3 çay kaşığı tuz
Yarım paket (20-22 gram kadar) yaş maya
1,5 su bardağı (300 ml) ılık su
2.3. Sosu için
1 çay bardağı Oleamea Zeytinyağı
3 diş sarımsak
2.4. Üzeri için
2-3 dal dere otu
2-3 dal maydanoz
2.5. Hazırlanışı
- Toz şekeri, mayayı ve ılık suyu bir kasede karıştırın. 10 dakika kadar bekletin.
- Unun yarısını geniş bir yoğurma kabına alın. Mayalı karışımı ekleyip 10 dakika yoğurun. Kalan unu azar azar ilave ederek yoğurmaya devam edin. En son tuzu ilave edin. Biraz daha yoğurun.
- Pürüzsüz bir hamur elde edince üzerini nemli bir bezle örtüp oda sıcaklığında 40 dakika mayalandırın.
- Mayalanan hamuru unlanmış tezgah üzerine alın. Mandalina büyüklüğünde parçalar kopartıp avucunuzun içinde yuvarlayın.
- Hamurları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
- Hamurların üzerini örtüp oda sıcaklığında, ikinci kez mayalanması için 20 dakika daha bekletin.
- Üzeri için zeytinyağı ile havanda ezilmiş sarımsakları bir kasede karıştırın.
- Hamurlar ikinci kez tepside mayalandıktan sonra üzerlerine önce sarımsaklı zeytinyağından sürün. Sonra da kıyılmış yeşillikleri serpiştirin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin.
3) Köy Ekmeği
3.1. Malzemeler
200 g buğday unu
200 g tam buğday unu
1 tatlı kaşığı instant kuru maya (tepeleme)
1 tatlı kaşığı tuz
250 ml ılık su
3 yemek kaşığı Oleamea Zeytinyağı
3.2. Üzeri için
1 yemek kaşığı Oleamea Zeytinyağı
1 yemek kaşığı un
3.3. Hazırlanışı
Hamur yoğurma kabına buğday ununu, tam buğday ununu, tuzu ve instant kuru mayayı aktarın.
Oda sıcaklığındaki ılık suyu ve zeytinyağını ilave edin.
Hamuru yoğurmaya başlayın. Yumuşak bir hamur elde edene kadar 6-7 dakika yoğurun.
Hamurun üzerini örtün, ılık bir ortamda 1 saat mayalanmaya bırakın.
Dinlendirdiğiniz hamuru dilerseniz ikiye ayırın. 2-3 dakika daha yoğurup istediğiniz formda iki adet ekmek hamuru elde edin.
Hamurları un serpilmiş tepsiye yerleştirin. 1 saat daha kabarması için bekletin.
Ekmek hamurlarının üzerine un ve zeytinyağı karışımından fırça yardımı ile sürün.
Fırının alt rafına içi su dolu bir kap yerleştirin.
Ekmek hamurlarını önceden ısıtılmış 220 derece fırındın alt rafında, yaklaşık 30 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.