Fellah Köftesi Tarifi

Fellah Köftesi Tarifi

Antep, Van ve Erzurum’un yöresel lezzetlerinden olan fellah köftesi, Türk mutfağının sevilen köfte çeşitleri arasında yer alır. Arap köftesi, gliko, küpkürt, zeyitli köfte, sarımsaklı köfte gibi isimlerle de anılan bu yemek, bulgurla yapıldığından oldukça doyurucudur. Ayrıca içeriğinde bulunan malzemeler, çok çeşitli olduğundan besleyici bir yemektir. Fellah köftesi tarifi, oldukça basittir. Leziz bir yiyecek olarak sofralarınızı taçlandırır. Farklı damak tatlarına hitap eden çeşitli fellah köftesi tariflerini inceleyerek bu yemeği evde hazırlamayı deneyebilirsiniz.

Klasik Fellah Köftesi

Fellah köftesi, dağılmamasıyla bilinen bir köfte türü olarak öne çıkar. Geleneksel fellah köftesi, suda haşlama ve ardından kızartma şeklinde yapılır. Enfes fellah köftesi yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlar:

6 Kişilik

  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 su bardağı irmik
  • 2,5 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • Haşlamak için;

o   Su

o   1 çay kaşığı tuz

o   1 çay kaşığı limon tuzu

  • Sosu için;

o   1,5 çay bardağı zeytinyağı

o   2 yemek kaşığı biber salçası

o   4 adet domates rendesi

o   5-6 diş sarımsak

o   Tuz

o   Maydanoz

Yapılışı:

  • Öncelikle köfte harcını hazırlamak için bir kabın içine bulguru koyun ve üzerine sıcak su ekleyerek streç filmle kapatın ve 10 dakika bekletin.
  • 10 dakika sonra şişen bulguların üzerini açın ve tahta bir kaşıkla güzelce karıştırın.
  • Bulgurun üzerine unu, irmiği, salçaları ve tuzu ilave ederek hamuru yoğurmaya başlayın. Bu esnada ara ara sıcak su ekleyebilirsiniz; böylece daha kolay yoğurabilirsiniz.
  • Malzemeler iyice karışınca ve hamur yeterince soğuyunca yumurtayı ekleyin. Kimyonu da ilave ettikten sonra yoğurun.
  • Köfteleri şekillendirmek için yanınıza bir kase su alın ve parmak uçlarınızı suya batırarak harçtan küçük parçalar alın. Aldığınız parçaları yuvarlayarak top haline getirin.
  • Hazırladığınız küçük topların ortasına serçe parmağınızı batırın ve parçaları tepsiye dizin.
  • Tüm harcı bu şekilde hazırladıktan sonra köfteleri kaynayan suya atıp haşlayın. Suyun içine tuz ve limon tuzu da ekleyin.
  • Yaklaşık 5 dakika haşladığınız köfteleri kevgir yardımıyla servis tabağına alın.
  • Domates sosu hazırlamak için bir tavaya zeytinyağı dökün ve ince kıyılmış sarımsakları güzelce kavurun.
  • Üzerine salçayı ekleyin, biraz kavurduktan sonra domates rendesini ilave ederek karıştırmaya devam edin.
  • Tuzu ve ince kıyılmış maydanozları ekleyip karıştırın ve ocağı kapatın.
  • Haşladığınız köfteleri sosun içine alıp sosa iyice bulanana kadar karıştırın.
  • Fellah köftesi servise hazır hale gelir. Dilerseniz yoğurtla birlikte servis edebilirsiniz.

Fırında Fellah Köftesi

Ev yapımı fellah köftesi genellikle haşlama ve kızartma yoluyla hazırlanır; ancak alternatif tarifler de vardır. Fırında fellah köftesi çok bilinmeyen ancak lezzetiyle beğeni kazanan bir tariftir. Fellah köftesini farklı bir yöntemle hazırlamak için fırında yapabilirsiniz. Fırında fellah köftesi malzemeleri şunlar:

4 Kişilik

  • 1,5 su bardağı ince bulgur
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yarım su bardağı irmik
  • Tuz
  • Kimyon
  • Pul biber
  • Sosu için;

o   2 adet domates

o   1 yemek kaşığı biber salçası

o   6-7 diş sarımsak

  • Üzeri için;

o   1 tatlı kaşığı salça

o   1 yemek kaşığı zeytinyağı

o   1 çay bardağı sıcak su

o   Maydanoz

Yapılışı:

  • Bir yoğurma kabının içine köfte malzemelerini ekleyip ardından biraz sıcak su ilave ederek yoğurmaya başlayın. Harç, macun kıvamına gelene kadar yoğurma işlemine devam edin.
  • Harçtan küçük parçalar koparıp yuvarlayın ve ortasına bastırarak şekil verin. Ardından fırın tepsisine dizin.
  • Salça, sıcak su ve zeytinyağı ile sos hazırlayıp köftelerin üzerine gezdirin.
  • Hazırladığınız köfteleri 200 derece fırında 15 dakika pişirin.
  • Sosu hazırlamak için bir tavanın içine zeytinyağı dökün ve salçayı koyup kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Sonra rendelenmiş sarımsağı ve domatesi ilave edin ve pişince ocaktan alın.
  • Pişen köfteleri fırından alıp servis tabağına dizin ve üzerine domatesli sosu gezdirin.
  • Son olarak üzerine maydanoz doğrayıp sıcak servis edebilirsiniz.

Yumurtasız Fellah Köftesi

Yumurta alerjisi olanlar veya veganlar için uygun olan yumurtasız fellah köftesi, lezzetli ve hafif bir tariftir. Yumurtasız fellah köftesi pişirme için ihtiyacınız olan malzemeler, yumurta hariç olmak üzere geleneksel fellah köfte ile aynıdır. Bu tarifte dikkat etmeniz gereken en önemli detay ise köftelerin dağılmaması için harcın kıvamını iyi tutturmaktır. Yumurtasız fellah köftenin malzemeleri:

4 Kişilik

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 su bardağı irmik
  • 2,5 su bardağı sıcak su
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı un
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Sosu için;

o   1 su bardağı zeytinyağı

o   1 yemek kaşığı domates salçası

o   2 yemek kaşığı biber salçası

o   4 diş sarımsak

Yapılışı:

  • İnce bulguru derin bir kase içine alın ve sıcak su ekleyerek üzerini kapatıp 5 dakika bekletin.
  • Bulgurlar yumuşayıp şişince salçaları, irmiği ve baharatları ilave edin. Ardından hamur yumuşayıncaya kadar yoğurun.
  • Daha yumuşak bir hamur elde etmek için un ilave edin; böylece kolay yuvarlanan yumuşak bir harç elde edebilirsiniz.
  • Avcunuzun ortasını ve parmak uçlarınızı ıslatarak misket büyüklüğünde köfteler hazırlayın.
  • Yuvarladığınız köftelerin ortasına serçe parmağınızla bastırarak şekil verin.
  • Bir tencereye su koyun ve kaynayınca içine tuz ilave edin. Ardından köfteleri suyun içine atarak haşlayın.
  • Haşlanan köfteleri büyük bir kasenin içine alın.
  • Uygun bir tavanın içine zeytinyağı ekleyin ve sos için hazırladığınız salçaları tavaya ilave edip kavurun.
  • Ardından sarımsağı bu sosa ekleyip güzelce karıştırın.
  • Fellah köftesi sosu pişince köfteleri tavaya alıp iyice karıştırın.
  • Maydanoz ve yoğurtla süsleyebileceğiniz fellah köftesi, servise hazır.

Kıymalı Cevizli Fellah Köftesi

Hem farklı hem de nefis fellah köftesi tarifi arıyorsanız bu yemeği kıyma ve cevizle yapabilirsiniz. Bulgur, kıyma ve cevizin bir araya geldiği bu tarif, zengin içeriği ile misafirlerinize hazırladığınız sofraların en güzel eşlikçilerinden. Güzel görüntüsü ile iştah kabartan kıymalı cevizli doyurucu fellah köftesi tarifi için malzemeler:

4 Kişilik

  • 1,5 su bardağı köftelik bulgur
  • Yarım su bardağı sıcak su
  • 6 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Sosu için;

o   3 yemek kaşığı zeytinyağı

o   1 yemek kaşığı domates salçası

o   1 yemek kaşığı biber salçası

o   Yarım çay bardağı sıcak su

o   Toz kırmızı biber

  • Üzeri için;

o   100 gram kıyma

o   3-4 diş sarımsak

o   1 soğan

o   3 kaşık zeytinyağı

o   1 çay bardağı ceviz içi

o   Tuz

o   Kimyon

o   Pul biber

Yapılışı:

  • Köfte harcını hazırlamak için ince bulguru kaseye koyup üzerine sıcak su ekleyin ve bulgurlar şişene kadar 5 dakika bekletin.
  • Ardından tuz ve un ekleyerek yoğurun. Eğer unu az gelirse ekleyebilirsiniz.
  • Harçtan küçük parçalar koparıp yuvarlayın ve ortalarına serçe parmağınızla çukur yapın.
  • Bir tencerede su kaynatın ve köfteleri bu suya atıp yüzeye çıkana kadar haşlayın.
  • Kıymalı harcı hazırlamak için soğan ve sarımsakları küçük küçük doğrayın ve zeytinyağını kızdırdığınız tavaya atın. Ardından kıymayı, cevizi ve baharatları ilave edin.
  • Sos için ayrı bir tencerede zeytinyağını ısıtıp salçayı ve kırmızı biberi ekleyin. Salça kavrulunca üzerine biraz su ilave edin ve pişirin.
  • Servis tabağına önce köfteleri, ardından kıymalı harcı ve sosu ilave edin.
  • Dilerseniz sarımsaklı yoğurtla servis edebilirsiniz.

Fellah köftesi yapımında kullanacağınız zeytinyağının kalitesi, yemeğin lezzetini etkiler. Sağlıklı ve leziz fellah köftesi yapmak için mutlaka organik ve kaliteli zeytinyağı kullanmalısınız. Oleamea zeytinyağı çeşitleri, soğuk sıkım yöntemiyle üretilir. Lezzetli ve sağlıklı sofralar kurmak için yemek hazırlığında kullanabileceğiniz zeytinyağlarını Oleamea’da bulabilirsiniz.


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi