Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan zeytinyağlı karnıyarık, patlıcanın en güzel ve lezzetli hâllerindendir. Zeytinyağlı karnıyarık tarifi, annelerin vazgeçilmez yemeklerinden biri olarak öne çıkar ve pek çok damak tadına hitap eder. Patlıcan sevmeyenlerin bile beğenisini kazanan bu yemek, zeytinyağı ile yapılınca daha lezzetli ve sağlıklı bir alternatife dönüşür. Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden olan ev yapımı zeytinyağlı karnıyarık için farklı öneriler arıyorsanız yazının devamına göz atabilirsiniz.
Fırında Zeytinyağlı Karnıyarık Tarifi
Karnıyarık, genel olarak fırında yapılan bir yemektir ve dolu dolu içeriği ile pek çok kişinin beğenisini kazanır. Geleneksel zeytinyağlı karnıyarık zeytinyağı, sebze ve kıymanın lezzetini bir araya getirerek sofralarınızı zenginleştirir. Özellikle misafirleriniz için hazırlayabileceğiniz bu yemek, hem lezzeti hem görüntüsü ile sofralarınıza ayrı bir tat katabilir. Zeytinyağlı karnıyarıkın malzemeleri ise şöyle:
4 kişilik
- 4 adet patlıcan
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 4 adet yeşil biber
- 3 adet soğan
- 1 diş sarımsak
- 2 adet domates
- 200 gram kıyma
- 1 tutam maydanoz
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
- Karnıyarık için öncelikle patlıcanları alacalı bir şekilde soyup tuzlu suyun içinde 30 dakika kadar bekleterek işe başlayın.
- Ardından kızgın yağın içine atarak pembeleşinceye kadar kızartın.
- Ayrı bir tavaya zeytinyağı koyun ve yemeklik doğradığınız soğanları tavaya alıp kavurun.
- Soğan şeffaf bir renk alınca kıymayı ilave edip kavurmaya devam edin.
- 5 dakika bu şekilde kavurduktan sonra üzerine rendelenmiş domates ekleyin.
- Suyunu çekince ocağın altını kapatarak üzerine tuz ve karabiber ilave edin.
- Kızarttığınız patlıcanların içine hazırladığınız kıymalı harcı yerleştirin.
- Ardından ikiye böldüğünüz biberleri patlıcanların üzerine koyun. Domatesi de ay şeklinde keserek biberlerin üzerine yerleştirebilirsiniz.
- Daha sonra tüm patlıcanları fırın tepsisine dizin.
- Bir su bardağı ılık su ve bir tatlı kaşığı salça ile hazırladığınız sosu patlıcanların üzerine gezdirin.
- Önceden ısıttığınız fırında patlıcanları 180 derecede 30 dakika pişirin ve sıcak servis edebilirsiniz.
Tencerede Zeytinyağlı Karnıyarık Tarifi
Pratik zeytinyağlı karnıyarık tarifi ile oldukça basit bir şekilde bu yemeği hazırlayabilirsiniz. Eğer fırınınız yoksa veya daha kısa süre içinde karnıyarık yapmak istiyorsanız tencere kullanabilirsiniz. Zeytinyağlı karnıyarık yemeğini tencerede yaparak ayrı bir lezzet ortaya çıkarabilir ve bu enfes yemeği masalarınıza taşıyabilirsiniz. Tencerede zeytinyağlı karnıyarık pişirme için ihtiyacınız olan malzemeler şöyle :
4 Kişilik
- 4 adet patlıcan
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 200 gram yarım yağlı kıyma
- 1 adet soğan
- 3 adet biber
- 1 adet domates
- 1 tatlı kaşığı ve 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 su bardağı sıcak su
- 2 diş sarımsak
Yapılışı:
- İlk olarak patlıcanları güzelce yıkayarak saplarından ayırın.
- Sonra kızgın yağda bütün olarak çevirip kızartın. Kızaran patlıcanları kâğıt havluya alın.
- İç harcını hazırlamak için yemeklik doğradığınız biberleri ve soğanı sıvı yağda kavurun.
- Ardından kıymayı ekleyerek kavurmaya devam edin.
- Üzerine küp küp doğradığınız domatesleri ekleyerek, baharatları ilave edin ve karıştırın. Ardından ocağı kapatıp harcı dinlenmeye alın.
- Kızarttığınız patlıcanların üzerine dikey hâlde çizik atıp içini iyice açın.
- Açtığınız kısma hazırladığınız iç harcı doldurarak tüm patlıcanları bu şekilde tencereye dizin.
- Üzerlerine dilimlenmiş biber, domatesleri de ekledikten sonra salça, sıcak su, tuz ve sarımsakla hazırladığınız sosu patlıcanların üzerine gezdirin.
- Tencereyi ocağa alıp yüksek ateşte, ardından kısık ateşte 20 dakika kadar pişirmeye devam edin.
- Ara ara kontrol ederek patlıcanları yumuşayınca kadar pişirmeye devam edin. Üzerindeki sebzeler de piştikten sonra karnıyarıkları servis etmeye geçebilirsiniz.
Vegan Karnıyarık Tarifi
Vegan ve vejetaryenler için karnıyarık yemeğini kıymasız bir şekilde yapmak mümkün. Hatta farklı bir zeytinyağlı karnıyarık tarifi denemek istiyorsanız, vegan karnıyarık iyi bir alternatiftir. Sağlıklı zeytinyağlı karnıyarık hazırlamak için vegan alternatifler arıyorsanız bu tarifi deneyebilirsiniz. Vegan karnıyarık yaparken kullanacağınız malzemeler ise şöyle:
4 Kişilik
- 4 adet patlıcan
- 100 gram soya kıyması
- 2 adet soğan
- Bir tutam maydanoz
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
- 150 ml sıcak su
- 200 ml zeytinyağı
- 2 diş sarımsak
- Tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1-2 tatlı kaşığı kimyon
- Üzeri için domates ve yeşil biber
Yapılışı:
- Öncelikle soya kıymasını bir kaba alın ve tüm tanelerin ıslandığından emin olana kadar sıcak su ekleyin. Ardından ağzı kapalı bir şekilde 15 dakika dinlendirin.
- Suda şişen soyaları güzelce sıkarak kenara alın.
- Küp küp doğradığınız soğanları zeytinyağı eklediğiniz tavada güzelce kavurun.
- Soğanlar pembeleşmeye başlayınca domates ve biber salçasını ekleyerek 3-4 dakika daha kavurabilirsiniz.
- Ardından soya kıymasını tavaya ekleyerek 10-15 dakika kadar kavurun.
- Devamında sarımsak ve maydanozları ekleyerek 5 dakika daha kavurma işlemine devam edin.
- Baharatları da harca ekleyerek ocağı kapatın.
- Daha sonra patlıcanların saplarını kesin ve alacalı şekilde soyun.
- Tuzlu suya aldığınız patlıcanları 15 dakika bu şekilde bekletin.
- Ardından kâğıt havlu ile güzelce kurulayıp kızdırdığınız zeytinyağında patlıcanları kızartın.
- Patlıcanları fırın kabına dizere orta kısımlarını keserek açın.
- Hazırladığınız iç harcı patlıcanlara eşit bir şekilde dağıtarak içine yerleştirin.
- Patlıcanların üzerine yeşil biber ve dilimlenmiş domates koyun.
- Ardından patlıcanları fırın tepsisine alarak yarım fincan su ilave edin ve önceden ısıtılmış fırında 200 derecede yaklaşık 15 dakika pişirmeye alın.
- Patlıcanlar yumuşayana kadar piştikten sonra yemeği alabilir, sıcak bir şekilde servis edebilirsiniz.
Sebzeli Kaşarlı Zeytinyağlı Karnıyarık Tarifi
Zeytinyağlı sebzeli karnıyarık, hem hafif hem sağlıklı alternatif arayanların tercihi olabilir. Kıyma yerine çeşitli sebzelerin bulunduğu bu tarifi deneyerek doyurucu ve besleyici bir karnıyarık hazırlayabilirsiniz. Doyurucu zeytinyağlı karnıyarık yaparken sebzeyi ve kaşarı bol tutarak bu tarifi daha hafif hâle getirebilirsiniz. Sebzeli kaşarlı karnıyarık için malzemeler:
4 Kişilik
- 4 adet patlıcan
- 2 adet patates
- 2 adet soğan
- 2 adet havuç
- 2 adet kapya biber
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 kase kaşar
- 1 çay bardağı su
- Zeytinyağı
- Tuz
- Kekik
Yapılışı:
- Alacalı bir şekilde soyduğunuz patlıcanları acısı çıkana kadar 15 dakika tuzlu suda bekletin.
- Ardından patlıcanları güzelce kurulayın ve derin bir tencereye zeytinyağı ekleyerek döndürüp kızartın. Patlıcanlar kızarınca fazla yağını almak için kâğıt havlu üzerine koyun.
- Ayrı bir tencerede küp küp doğradığınız patatesi, havucu, soğanı ve biberleri kızartın.
- Daha sona kızarttığınız sebzeleri patlıcanların içine güzelce yerleştirin.
- Suyun içine salça ekleyip iyice çözülene kadar güzelce karıştırın. Hazırladığınız sosu patlıcanların üzerine eşit bir şekilde gezdirin.
- Önceden ısıttığınız fırında 240 derecede 15 dakika boyunca patlıcanları pişirin.
- Son olarak pişen karnıyarıkların üzerine kaşar ekleyerek eriyene kadar fırında tutun.
Zeytinyağlı karnıyarığı farklı tariflerle deneyebilir, bu lezzetle sofralarınızı tatlandırabilirsiniz. Karnıyarık yaparken kullanacağınız zeytinyağının kalitesi bu enfes tarifin tadını etkileyebilir. Oleamea’nın soğuk sıkım naturel organik zeytinyağı çeşitleri ile hem karnıyarık hem diğer tarifleri en leziz hâliyle hazırlayabilirsiniz. Siz de yemeklerinizin lezzetini artırmak için Olemea’nın zeytinyağı seçeneklerini deneyebilirsiniz.