İtalyan mutfağının en bilindik tariflerinden biri olan gnocchi’yi evde kolayca yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Haydi, parmak ısırtacak bir ilk deneme için tarifimizi not alın!
Dünya mutfağı denildiğinde, lezzetiyle başı çeken mutfaklardan biri de İtalyan mutfağı… Son yıllarda İtalyan mutfağından en çok karşılaştığımız tariflerin başında ise gnocchi geliyor. Aslında temel malzemeleri ile Türk mutfağı lezzetlerine oldukça yakın duran gnocchi, pek çok farklı şekilde hazırlanabiliyor. Gnocchi, deniz mahsullerinden sebzelere, baharatlardan bitkilere uzanan çeşitli tarifleriyle her bir tabakta ayrı bir şölen yaratıyor. Gnocchi’nin olmazsa olmazı ise sos detayı…
Gnocchi, en bilindik haliyle pesto sos ve domates sosu ile hazırlanıyor. Bunun yanı sıra bolonez soslu, patlıcan soslu veya köz biberli gnocchi tariflerine rastlamak da mümkün! Bizler ise sizler için bu dosyamızda, gnocchi'ye eşlik etmesi adına, zeytinyağının harikalar yarattığı lezzetlerden biri olan pesto sos hazırlayacağız. Fakat ondan önce gelin, gnocchi yapımının detaylarına yakından bakalım!
Pesto Soslu Gnocchi Tarifi
Gnocchi’nin yalnızca üç temel malzemesi bulunuyor: Patates, un ve yumurta sarısı. Bunun yanına eklenecek malzemeler ise isteğe bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor.
Gnocchi tarifinde yer alacak malzemelere geçmeden önce, gnocchi hazırlanışı için bilinmesi gerekenlere göz gezdirelim:
- Gnocchi yapımında kullanacağınız patatesleri haşladıktan sonra çok geçmeden kabuklarını soymalısınız. İlk sıcağı attıktan sonra soymaya başlamanız yeterli olacaktır. Bu durum, hamurun doğru kıvama sahip olması için önemli!
- Ekleyeceğiniz baharatları patates sıcakken eklemelisiniz. Bu sayede baharatların, aromalarını daha yoğun bir şekilde vermesini sağlayabilirsiniz.
- Yumurtayı ise patatesler soğuduktan sonra eklemelisiniz. Böylece yumurta, hamura pişmeden eklenmiş olur. Ancak patatesleri oda sıcaklığında soğumaya bırakmalısınız, aniden soğuğa maruz kaldığında patateslerde sulanma meydana gelebilir.
- Gnocchi hazırlık aşamasında fazla miktarda una ihtiyacınız var! Neredeyse hamura katacağınız kadar unu, bir o kadar da yapışmayı engellemek ve kolay kesim yapmak için kullanmanız gerekebilir.
Şimdi ise malzemelere geçelim!
Gnocchi Yapımı için Malzemeler
- Patates (500 gram)
- Un (1.5 su bardağı)
- Yumurta sarısı (1 adet)
- Karabiber (1 tatlı kaşığı)
- Tuz (1 tatlı kaşığı)
Pesto Sosu için Malzemeler
- Taze fesleğen (1 demet)
- Çam fıstığı (1 avuç)
- Sarımsak (2 diş)
- Zeytinyağı (1 çay bardağı)
- Parmesan peyniri (2 yemek kaşığı)
Üzeri için
- Parmesan peyniri rendesi
- Taze fesleğen yaprağı
Pesto Soslu Gnocchi Yapılışı
Gnocchi Yapımı
- Gnocchi için patatesleri kabuklarıyla birlikte suda haşlayın.
- Bir bıçak yardımıyla patatesleri kontrol edin. Eğer yumuşaklarsa haşlanmış demektir. Bu aşamada patatesleri ocaktan alın, ilk sıcağı gidene kadar bekleyin. Ardından patatesleri soyun ve rendeleyin.
- Rendelediğiniz patatesler sıcakken üstlerine karabiber ve tuz ekleyin. Ardından patatesleri soğumaya bırakın ve oda sıcaklığında soğuduktan sonra üstüne yumurta sarısını ekleyin. Güzelce karıştırın.
- Ardından unu elekten geçirerek karışıma ilave edin. Hamur elinize yapışıyorsa biraz daha un ekleyebilirsiniz.
- Hamuru koyacağınız tezgahın üstüne biraz un dökün. Hamuru buraya alın ve üstüne tekrar az miktarda un ekleyin.
- Ardından hamuru küçük bir parça şeklinde kesin. Bu parçayı uzun bir sosis dilimi gibi açın ve eşit parçalarla hamuru kesmeye başlayın. Gnocchi’niz yavaştan hazır oluyor!
- Kestiğiniz hamur parçalarını çatalın arka kısmından yuvarlayarak hafif tırtıklı bir görünüme kavuşturun.
- Bu sırada artan hamurunuz olursa, daha sonra kullanmak üzere buzluğa kaldırabilirsiniz.
- Hazırladığınız gnocchi’leri kaynar suda haşlayın. Gnocchi’ler suyun üstünde görünmeye başladığında pişmiş demektir! Gnocchi’leri tabağınıza alın ve pesto sosu yapımına geçin.
Pesto Sosu Yapımı
- Bir havan yardımıyla sarımsakları iyice dövün. Ardından çam fıstıklarını ve yıkayıp kuruttuğunuz fesleğenleri de havana alıp iyice ezin. Sos halini almaya başladıktan sonra parmesan peynirlerini ekleyin.
- Son aşamada zeytinyağını ekleyin. Zeytinyağını eklerken karışımı ezmeye devam edin. Gnocchi’ye çok yakışacak bir sos kıvamı elde etmiş olmalısınız!
Editörün Notu: Zeytinyağı, tüm yemek ve sos tariflerinde kullanabileceğiniz en iyi yardımcılardan biri! Tüm tariflerinizde güvenle kullanabilmek adına siz de Oleamea zeytinyağlarını tercih edebilirsiniz!
Servis Aşaması
- Gnocchi’leri koyduğunuz tabağın üstüne pesto sosunu ekleyin. Servis öncesinde dilerseniz süsleme için tekrar parmesan peyniri rendesi ve taze fesleğen yaprağı kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun!