Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?

Güneydoğu Anadolu’nun en sevilen lezzetlerinden olan kuru patlıcan dolmasının nasıl yapıldığını öğrenerek damak çatlatmaya var mısınız? 

Patlıcan, kuşkusuz hemen herkesin severek tükettiği ve sofralarından eksik etmediği bir yaz sebzesi. Karnıyarığı, musakkası, oturtması, imambayıldısı, salatası derken belki de onlarca farklı tarif ile birçok yemekte zevkle kullanılıyor. Ancak bilindiği gibi patlıcan bir yaz sebzesi olduğu için kışın tüketildiğinde her zaman çok da lezzetli olmayabiliyor. 

Bunun çözümü ise basit: Mevsiminde toplanıp doğal yöntemlerle kurutulan patlıcanlara mutfağınızda yer açmak! Kurutulmuş patlıcan ile yapılan en popüler yemeklerin başında ise elbette zeytinyağlı kuru patlıcan dolması geliyor. Bizden söylemesi, yapımı zor görünen bu tarifin asında ne kadar basit olduğunu görünce şaşırabilirsiniz!

1. Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır? 

Güneydoğu Anadolu’da sıkça tercih edilen kuru patlıcan dolmasının yapılışı yöreden yöreye değişiklik gösteriyor. Antakya ile Gaziantep’te ekşili ve zeytinyağlı tercih edilen patlıcan dolması, Diyarbakır’da daha ziyade kaburga eti kullanılarak yapılıyor. Özetle, birbirinden farklı çeşitleri olsa da kuru patlıcan dolması, ülkemizin hemen her bölgesinde afiyetle tüketiliyor. Bizler ise sizlere kuru patlıcan dolmasının en sık tercih edilen halinin, Gaziantep usulü zeytinyağlı kuru patlıcan dolmasının tarifini vereceğiz.

2. Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi

Zeytinyağlı kuru patlıcan dolması aynı zamanda “ekşili dolma” olarak da biliniyor. Bu yüzden dolmalarınızı hazırlarken tane sumak ya da sumak ekşisi kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Böylece çok daha lezzetli bir sonuç elde ettiğinizi göreceksiniz. Ayrıca sumaktan gelen ekşi ile zeytinyağından gelen aromanın uyumu neticesinde nefis bir tat yakalayacaksınız. Öyleyse sizi daha fazla meraklandırmayalım ve zeytinyağlı kuru patlıcan dolmasının tarifine geçelim! 

2.1. Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Malzemeleri

  • 20 adet kuru patlıcan
  • 1 su bardağı baldo pirinç
  • 2 adet büyük boy soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı tane sumak ya da sumak ekşisi
  • Yarım tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı zeytinyağı

2.2. Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Hazırlanışı

  • Bir tencerede su kaynatın. 
  • Kuru patlıcanları kaynayan suyun içine atın ve yumuşayana kadar yaklaşık 5 dakika boyunca haşlayın. 
  • Patlıcanlar yumuşayınca, suyunu süzerek tencereden alın. 
  • Ayrı bir tencerede 1 çay bardağı zeytinyağını kızdırın. 
  • 2 adet soğanı küp küp doğrayarak tencereye alın ve soğanlar hafif renk değiştirene kadar soteleyin. 
  • Soğanlar pembeleşmeye başlayınca 4 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı domates ve 1 yemek kaşığı biber salçasını da ekleyerek tüm malzemeyi güzelce kavurun. 
  • Ardından yıkayıp süzdüğünüz 1 su bardağı baldo pirinci de tencereye ekleyin ve 2-3 dakika daha kavurun.
  • Karışıma 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı tane sumak ekleyin. 2 yemek kaşığı kuru nane ve 1 yemek kaşığı toz şekeri katıp güzelce karıştırın. 
  • Son olarak 1,5 su bardağı sıcak su ekleyerek tencerenin kapağını kapatın ve pirinçler suyunu çekinceye kadar pişirin. 
  • Daha sonra kuru patlıcanları içinde bir parmak boşluk kalacak şekilde hazırladığınız iç harcı ile doldurun. 
  • Doldurduğunuz patlıcanları tencereye dizin. Üzerine 1,5 su bardağı su ve 2 yemek kaşığı nar ekşisi dökün. 
  • Tencerenin kapağını kapatıp yemeğinizi su kaynamaya başlayana kadar orta ateşte, kaynamaya başladıktan sonra ise kısık ateşte 40 dakika boyunca pişmeye bırakın.

Afiyet olsun!


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi