Yoğurtlu, limonlu, kuş üzümlü, etsiz ya da etli... Zeytinyağlı yaprak sarmasının her hali iştah kabartıyor!
Zeytinyağı denince akıllara gelen ilk yemeklerden birinin zeytinyağlı yaprak sarması olduğunu söylesek yanlış olmaz, değil mi? Öyle ki zeytinyağlı yaprak sarması her sofraya uyum sağlamayı başarıyor. Sevdiklerinizle yiyeceğiniz akşam yemeği sofralarından gün davetlerine, çay yanı atıştırmalıklardan ağır misafirlere hazırlanan ziyafetlere kadar her masada, zeytinyağlı yaprak sarmasını başköşeye yerleştirebilirsiniz!
Herkesin kendine özgü bir sarma tarifi vardır. Sofralarınızın vazgeçilmezi olacak bir sarma tarifi de bizden! Haydi, inceleyelim!
1. Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi
1.1 Zeytinyağlı Yaprak Sarması Yapımı
İç Harcı için:
- Kuru soğan (4 adet)
- Zeytinyağı (1 çay bardağı)
- Çam fıstığı (2 yemek kaşığı)
- Pirinç (2 su bardağı)
- Kuru nane (1 yemek kaşığı)
- Karabiber (1.5 tatlı kaşığı)
- Tarçın (1 tatlı kaşığı)
- Kesme şeker (2 adet)
- Kuş üzümü (2 yemek kaşığı)
- Maydanoz (1 su bardağı, kıyılmış şekilde)
- Tuz (1 tatlı kaşığı)
- Kaynamış su (1 çay bardağı)
Sarma için:
- Salamura asma yaprağı (500 gram)
- Zeytinyağı (Yarım çay bardağı)
- Kaynar su (2 su bardağı)
- Limon suyu (Yarım limondan)
1.2 Zeytinyağlı Yaprak Sarması Nasıl Yapılır?
- Salamura asma yapraklarını güzelce yıkayın ve suyunu süzdürün.
- Soğanların kabuklarını soyduktan sonra ince ince doğrayın.
- Doğradığınız soğanları 1 çay bardağı zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı çam fıstığı ile birlikte tencereye koyup kısık ateşte kavurmaya başlayın.
- 2 su bardağı pirinci yıkadıktan sonra soğanların üstüne ekleyin. İç harcı yaklaşık 2 dakika daha kavurun.
- Pirincin içine 1 yemek kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1.5 tatlı kaşığı karabiber, 2 adet kesme şeker, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, yarım limondan elde ettiğiniz suyu ve 1 su bardağı ince kıyılmış maydanozu ekleyip iyice karıştırın.
- Tencerenize 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay bardağı kaynamış suyu da ilave edin. Pirinçleri, suyunu çekene kadar çok kısık ateşte pişirmeye bırakın.
- Pirinçler suyunu çektiğinde ocağı kapatıp iç harcı soğuması için kenara alın.
- Soğuyan harcı artık salamura asma yapraklarının içine paylaştırıp sarmaya başlayabilirsiniz.
- İç harcı sarmayı tamamladığınızda yarım çay bardağı zeytinyağı ve 2 su bardağı kaynamış suyu ekleyip orta ateşte 25 dakika boyunca pişirin.
- Yaprak sarmaları piştikten sonra dilerseniz sıcak dilerseniz ılık veya soğuk olarak servis edebilirsiniz.
2. Zeytinyağlı Yaprak Sarmasının Püf Noktaları
- Zeytinyağlı sarma malzemelerini alırken yaprak seçimine ve zeytinyağının kalitesine özen göstermelisiniz. Çünkü bu iki malzeme sardığınız sarmaların lezzetini doğrudan etkiliyor.
- Sarma yapraklarını seçerken ince ve damarsız olmasına dikkat etmelisiniz.
- Asma yapraklarını uzun süre saklayabilmek için tuz basma yöntemini kullanabilirsiniz. Böylece yaprakları daha sonra da kullanabilirsiniz.
- İç harcı hazırlarken tuz oranına dikkat etmelisiniz. Çünkü sarma yapraklarında da belli miktarda tuz bulunuyor.
- Yaprakları sararken ince ve kalem gibi olmasına özen gösterebilirsiniz. Böylece hazırladığınız sarmalar ile misafirlerinizin gözlerine de hitap edebilirsiniz.
- Zeytinyağlı yaprak sarmalarını dizeceğiniz tencereye kendi damak zevkinize göre domates, limon ve soğan dilimleri ekleyebilirsiniz.
- Yaprak sarmaları piştikten sonra üzerinde limon dilimleri veya yanında yoğurt ile servis edebilirsiniz.
3. Zeytinyağlı Yaprak Sarması Kaç Kalori?
1 porsiyon (100 gram) zeytinyağlı yaprak sarması, kullanılan malzemelere göre değişiklik gösterebilse de ortalama olarak 95 kaloriye denk geliyor. 1 porsiyonluk etli sarma ise ortalama 140 kaloriye denk düşüyor. Kilo vermeyi hedefliyor veya kilonuzu korumaya özen gösteriyorsanız, besin değerleri bakımından yüksek olan yaprak sarmalarını öğle yemeğinize veya akşam öncesi ara öğünlerinize dahil edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Lezzetiyle damak çatlatan yaprak sarmaları hazırlamak için siz de Oleamea’nın yüzde 100 doğal zeytinyağı çeşitlerini deneyebilirsiniz!