Bamya sevmeyenleri dahi mest edecek zeytinyağlı bamya yemeğini daha önce hiç denemiş miydiniz? Zeytinyağlı bamya tarifi ve yapımı, bu sayfanın devamında!
Akdeniz mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden olan bamya, yumuşak tadı ve kendine özgü dokusu ile diğer pek çok sebze türünden ayrılıyor. Seveni olduğu kadar sevmeyeni de olan bu sebze, aslında kaliteli malzemeler ve doğru yöntemlerle yapıldığında ön yargıları tersine çevirebiliyor. Bamyaseverler ise bu lezzeti, genellikle patlıcana benzeyen hafif tadı ve önemli besin değerleri ile keyifle tüketiyor.
Özellikle pilav çeşitleri ile iyi bir uyum yaratan bu yemek, isteğe bağlı olarak çeşitli baharatlarla da zenginleştirilebiliyor. Peki, size bamyayı daha çok sevdirecek bir zeytinyağlı bamya yemeği tarifi öğrenmeye hazır mısınız?
1) Zeytinyağlı Bamya Yemeği Tarifi
Zeytinyağlı bamya yemeği yapmak için çok fazla malzemeye gerek bulunmuyor. Her evde bulunan temel malzemeler ile kolaylıkla yapılabilen bamya yemeği, püf noktasını limon suyunda ve zeytinyağında barındırıyor. Bamya yemeğine aroma ve lezzet katacak zeytinyağının seçimi büyük önem taşırken, limon ilavesi de bamyanın içindeki salgının önlenmesi için en gerekli malzemeyi oluşturuyor. Peki, zeytinyağlı bamya yemeği için hangi malzemelere ihtiyaç var? Gelin, inceleyelim:
1.1. Zeytinyağlı Bamya Yemeği Yapımı için Malzemeler- Bamya (1 kilogram)
- Zeytinyağı (Yarım su bardağı)
- Soğan (2 adet)
- Sarımsak (3 diş)
- Domates (3-4 adet)
- Biber salçası (1.5 tatlı kaşığı)
- Toz şeker (1 tatlı kaşığı)
- Tuz (Bir tutam)
- Yarım limonun suyu
2) Zeytinyağlı Bamya Yemeği Yapılışı
- Bamyaların sap kısımlarını kalem ucu biçiminde kesin ve bol suda birkaç kez yıkayın.
- Domatesleri kabuklarını soyulmuş bir şekilde rendeleyin. Soğan ve sarımsakları ince ince kesin.
- Bir tavayı ısıtın ve zeytinyağını ilave edin. Ardından soğan ve sarımsağı ekleyin ve rengi dönene kadar kavurun.
- Soğan ve sarımsaklar geçişmeye başlayınca salçayı ve rendelenmiş domatesleri ekleyin. Tüm bu malzemeleri kıvam alana kadar pişirin.
- Ardından bamyaları tencerenin içine ilave edin. Üstüne sıcak su ve tuz ekleyin. Tencerenin kapağını kapatarak orta ateşte 20-25 dakika pişirin.
- Bamyalar pişmeye başlayınca toz şekeri ve limon suyunu ilave edin. 5-6 dakika daha pişirdikten sonra ocağı kapatın ve yemeği soğumaya bırakın.
- Yemeği isterseniz limon ilavesi ile tek başına, isterseniz de bulgur pilavı veya pirinç pilavıyla birlikte servis edebilirsiniz.