Ege mutfağının en gözde lezzetlerinden biri olan zeytinyağlı deniz börülcesi mezesini, şeflere layık bir tarifle evde kendiniz hazırlamaya ne dersiniz? Zeytinyağlı deniz börülcesi tarifinin detayları, bu sayfanın devamında sizi bekliyor!
Deniz börülcesi gerek yetişme alanı gerekse de görünümü itibarıyla severek tüketilen diğer pek çok meze çeşidinden ayrılıyor. Dalgalı deniz kıyılarında yetişen bu bitkinin mezeye dönüşme yolculuğunda, aynı zamanda hazırlık ve malzeme kullanımı yönünden de hayli farklı bir tarif ortaya çıkıyor. O halde sizi daha fazla meraklandırmadan, bir an önce zeytinyağlı deniz börülcesinin tarifine geçelim! Ama öncesinde dilerseniz, bu sıra dışı bitkiyi biraz daha yakından inceleyebiliriz:
1) Deniz Börülcesi Nedir? Nasıl Tüketilir?
Deniz börülcesi, ince-uzun ve dallı yapısı ile öne çıkan yeşil bir deniz bitkisi çeşidini oluşturuyor. Ispanakgiller familyasında bulunan bu bitki, gelgit sonucu yetişmekte olup yaz aylarının başlangıcında deniz sularının çekildiği alanlardan toplanıyor. Deniz suyundan beslenerek gelişen bu bitki, bu özelliği doğrultusunda baskın olarak tuzlu ve ekşi bir tada sahip oluyor.
Deniz börülcesi, Türkiye’de daha çok Ege mutfağı ile özdeşleşen bir lezzet olarak biliniyor. Çiğ halinin sert yapısından dolayı suda haşlanarak pişirilen bu bitki, zeytinyağı başta olmak üzere genellikle sarımsak, limon/nar ekşisi, sirke ve baharatlarla harmanlanarak tüketiliyor. Soğuk olarak servis edildiği için ise sofralarda bir yemekten çok meze veya aperitif olarak yer alıyor.
2) Zeytinyağlı Deniz Börülcesi Nasıl Hazırlanır?
Zeytinyağlı deniz börülcesi tarifi için pek çok şef veya yemek tutkunu tarafından farklı uygulamalar ve malzemeler önerilebiliyor. Ancak bu konuda elbette yapılması veya kullanılması gereken bazı ortak unsurlar da yok değil! Örneğin; börülcelerin iyice yıkanarak 10 ila 15 dakika kadar haşlanması ve sonrasında kılçıklarından ayıklanması gibi. Bu tariflerde aynı zamanda sarımsak kullanımı da en önemli ortak noktalardan birini oluşturuyor. Tabii olmazsa olmazların başında gelen hakiki zeytinyağından bahsetmiyoruz bile!
2.1. Zeytinyağlı Deniz Börülcesi Malzemeleri
- Deniz börülcesi (1 demet)
- Zeytinyağı (1/2 çay bardağı)
- Sarımsak (3 ila 5 diş)
- Üzüm sirkesi (1 yemek kaşığı)
- Nar ekşisi (1 yemek kaşığı)
- Pul biber (1 tatlı kaşığı)
2.1. Zeytinyağlı Deniz Börülcesi Yapımı
- Deniz börülcelerini toprak kalıntılarından iyice temizleyin ve sap kısımlarını kestikten sonra kaynayan suya ekleyin.
- Haşlanmaları için 10 ila 15 dakika kadar bekleyin. (Yumuşaklık düzeyini kontrol ettikten sonra ihtiyaca göre, deniz börülcelerini kaynayan suda daha fazla bekletebilirsiniz.)
- Haşlanan deniz börülcelerini sudan çıkarın ve süzün. Soğumalarını hızlandırmak ve diri kalmalarını sağlamak için soğuk suda şoklayın.
- Soğuyan deniz börülcelerinin her birini aşağıdan yukarıya doğru tutup çekerek kılçıklarından temizleyin.
- Sarımsakları doğrayıp ayrı bir kaba alın. Zeytinyağını ve diğer tüm malzemeleri üzerine ilave edin. Ardından, hazırladığınız bu karışımı deniz börülcelerinin üzerine dökün.
- Sosun deniz börülcelerine iyice sinmesini sağlamak adına, hazırladığınız mezeyi kapalı bir kap içerisinde 3-4 saat kadar buzdolabında bekletin. Ve servise hazır!
3) Zeytinyağlı Deniz Börülcesi Salatasının Püf Noktaları
-
Deniz börülcelerinin renginin kararmasını önlemek ve tuz oranını dengelemek için haşlama suyuna bir çay kaşığı karbonat ilave edebilirsiniz.
- Deniz börülcelerini haşladıktan sonra, tüketirken zorluk yaşatmaması adına kılçıkları özenli bir şekilde temizlemelisiniz.
- Deniz börülceleri kaynarken fazla yumuşadıysa süzdükten sonra buzlu suda bekletebilirsiniz.
- Deniz börülcesi kendiliğinden yoğun oranda tuz içerdiği için tarifin hazırlık aşamasında tuz kullanmamalısınız.
- Tarifi zenginleştirmek için sos karışımına rendelenmiş domates de ilave edebilirsiniz.
Afiyet olsun!