Kabak dolması, zeytinyağı kullanılarak hazırlanan yemekler arasında şüphesiz en sevilenlerden biri! Peki, siz bu lezzetin sırlarını biliyor musunuz?
Kabak, zeytinyağı ve yoğurt… Bu üçlünün olduğu tüm tarifler sizce de lezzetiyle arşa çıkmaz mı? İşte, Türk mutfağının bu vazgeçilmez üç lezzetinin bir arada bulunduğu tariflerden biri: Zeytinyağlı kabak dolması!
Klasik biber dolması tarifini kabak sevdalılarına uygun bir hale dönüştüren kabak dolması, lezzetini iç harcına ve elbette kullanılan malzemelerin kalitesine borçlu oluyor. Enfes lezzeti ve aromatik kokusuyla damaklara şölen yaşatan zeytinyağı ise bu tarifte kuşkusuz önemli bir yer tutuyor. Tabii bu tarifin başrolü olan kabakları en olgunlarından seçmek de püf noktalardan biri! Peki, zeytinyağlı kabak dolması tarifine hemen şimdi göz atmaya ne dersiniz? Tarif defterinizi hazırlayın, başlıyoruz!
1. Zeytinyağlı Kabak Dolması Tarifi
Zeytinyağlı kabak dolması için gereken malzemelerin hemen her Türk mutfağında olduğunu söylesek yanılmış olmayız. Öyleyse gelin, uyumlarıyla yemeğin lezzetine dair fragman niteliğinde olan malzeme listemize göz atalım!
1.1. Zeytinyağlı Kabak Dolması Yapımı için Malzemeler
- Kabak (10 adet)
- Pirinç (1 su bardağı)
- Sıcak su (1.5 su bardağı)
- Zeytinyağı (2 çay bardağı)
- Soğan (1 adet)
- Toz şeker (1.5 tatlı kaşığı)
- Konserve mısır (1 su bardağı)
- Dereotu (Bir-iki tutam)
- Reyhan (Bir-iki tutam)
- Tuz (Bir-iki tutam)
- Yenibahar (1 tatlı kaşığı)
- Yarım limonun suyu
2. Zeytinyağlı Kabak Dolması Yapılışı
- Kabakları yassı bir şekilde kesin. İç dolduracağınız kısmı derin, kapak olarak kullanacağınız kısmı ise ince bir şekilde kesmeye özen gösterin.
- Harç dolduracağınız kabakların içini oyun. Bu sırada pirincinizi tuzlu suda en az 30 dakika beklemeye alın.
- Soğanları ince ince doğradıktan sonra kullanacağınız tencereye 1 çay bardağı zeytinyağı dökün. Ardından soğanları renkleri dönünceye kadar kavurun.
- Pirinci süzün ve tavaya ekleyin. Soğanlarla birlikte kavurun ve karıştırın.
- Ardından tavaya yarım su bardağı sıcak suyu ve mısırları ekleyin. Tavanın kapağını kapatarak suyu çekene kadar pişirin.
- Pirinçler iyice piştikten sonra tavayı ocaktan alın. İçine limon suyu, toz şeker, dereotu, yenibahar, reyhan ve bir tutam tuz ekleyin. İyice karıştırın.
- Hazırladığınız harcı, içini oyduğunuz kabakların içine doldurun. Üzerlerini ise kapak olarak ayırdığınız ince kabaklarla kapatın.
- Kabak dolmalarını yayvan bir tencereye yassı bir şekilde dizin. Üzerine kalan zeytinyağını, sıcak suyu ve tuzu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatarak kabaklar yumuşayana kadar pişirin.
- Pişirme bittiğinde kabakları servis tabağına alabilirsiniz. Kabakları ister kapaklı, isterseniz açık şekilde servis edebilirsiniz.
- Zeytinyağı kabak dolmasını yoğurt ile sunmayı ve bu lezzeti son aşamada zeytinyağı ile bir kez daha taçlandırmayı unutmayın. Afiyet olsun!
Editörün Notu: Tüm zeytinyağlı tariflerinizde Oleamea’nın yüzde 100 doğal zeytinyağı çeşitlerini kullanabilirsiniz. Böylelikle birbirinden lezzetli tabaklarınızı sevdiklerinize gönül rahatlığıyla sunabilirsiniz!