Yaz Sofralarının Vazgeçilmezi: Zeytinyağlı Semizotu Yemeği

Yaz Sofralarının Vazgeçilmezi: Zeytinyağlı Semizotu Yemeği

Yazın ferahlığını sofralara taşıyan semizotu, bu tarifte Akdeniz’in lezzet hazinesi zeytinyağı ile bir arada! Taze yeşil yaprakları ve hafif ekşi tadıyla yemeye doyamayacağınız bu lezzet, doğal beslenmenin en keyifli yollarından birini sunuyor. Hazırsanız, yaz sofralarınız için hafif ve leziz bir alternatif olan zeytinyağlı semizotu tarifimiz sizin için geliyor!

Akdeniz’in taptaze ve doyurucu lezzetlerinden biriyle daha tanışmaya hazır mısınız? Adı duyulduğunda bile ağız sulandıran zeytinyağlı semizotu, yoğun lezzetine karşılık oldukça pratik bir tarife sahip. İster yazın sıcak günlerinde hafif bir öğle yemeği olarak tercih edin, ister akşam yemeği sofralarınıza renk katın; zeytinyağlı semizotu tarifi her daim favoriniz olmaya aday! Zeytinyağlı semizotu yapılışının inceliklerini öğrenmeye hazırsanız, bu pratik ve ferah tarifi birlikte keşfedelim!

1. Zeytinyağlı Semizotu Yemeği Malzemeleri 

  • 1 demet semizotu
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet orta boy domates 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • ½ su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • İsteğe bağlı olarak 1 tatlı kaşığı karabiber

2. Zeytinyağlı Semizotu Yemeği Yapılışı

  • Öncelikle semizotunu iyice yıkayın veya sirkeli suda bekletin. Temizledikten sonra iri parçalar halinde kesin.
  • Soğanları ve domatesleri küp küp doğrayıp ayrı ayrı hazırlayın. 
  • Geniş bir tencereye zeytinyağını ekleyin ve ısınınca soğanları ilave edip pembeleşene kadar kavurun. 
  • Soğanlar istenen rengi aldığında domates salçasıyla kavurmaya devam edin. Ardından küp küp doğradığınız domatesleri ekleyebilirsiniz.
  • Semizotunu tencereye ekleyin ve hafifçe karıştırın. 
  • Pirinç, tuz ve karabiberi ilave ettikten sonra sıcak suyu da tencereye dökün. 
  • Tüm malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatın. Pirinçler yumuşayıncaya dek orta ateşte pişirin.

İşte zeytinyağlı semizotu servise hazır, ister sıcak ister soğuk servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!

3. Zeytinyağlı Semizotu Yemeğinin Püf Noktaları 

  • Semizotunu toprak kalıntılarından arındırmak için yıkadıktan sonra sirkeli suda bekletebilirsiniz. Böylece daha temiz ve taze bir lezzet elde edebilirsiniz.
  • Yemeğin fazla sulu olmasını istemiyorsanız yıkadıktan sonra fazla suyu süzmelisiniz.
  • Soğanların hafif pembeleşmesi yeterli. Yanmamasına ve kızarmamasına dikkat etmelisiniz. Merakınızı gidermek için Zeytinyağlı Tarifler için En İdeal Pişirme Yöntemleri adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.
  • Pirinçlerin ideal sürede pişmesi için sıcak su kullanmalısınız. Eğer soğuk su kullanırsanız pişme süresi uzayacaktır.
  • Yemeği ocaktan aldıktan sonra bir süre dinlendirdiğinizde daha leziz bir sonuç elde edebilirsiniz.

4. Zeytinyağlı Semizotu Yemeği Kaç Kaloridir? 

Fit tarifler arasında ayrı bir yer tutan zeytinyağlı semizotunun kalori/kilokalori (kcal) miktarı, porsiyonun büyüklüğüne ve kullanılan malzemelerin oranına göre değişiklik gösteriyor. 100 gram (g) zeytinyağlı semizotu ortalama 42 kaloriye karşılık geliyor. 1 porsiyon (yaklaşık 140 g) semizotu ise 59 kalori içeriyor. Bitkisel beslenmeye özen gösteriyorsanız zeytinyağlı semizotunun besin değerlerini de merak ediyor olmalısınız. O zaman sizi hemen bir alt başlığa alalım!

5. Zeytinyağlı Semizotu Yemeğinin Besin Değerleri Nedir?

Zeytinyağlı semizotu yemeğinin besin değerlerini tam olarak öğrenmek için kullandığınız malzemeleri ve yemeğin gramajını dikkate almanız gerekiyor. 100 g zeytinyağlı semizotunun yaklaşık besin değerleri şöyle belirtiliyor:

  • Karbonhidrat: 5-6 g
  • Protein: 1,8 g
  • Yağ: 1,8 g
  • Lif: 0,6 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 75 mg
  • Potasyum: 385 mg
  • Kalsiyum: 46 mg
  • A Vitamini: 815 IU
  • C Vitamini: 20 mg
  • Demir: 1,5 mg

Zeytinyağlı semizotu tarifine boyut atlatmaya var mısınız? Öyleyse Oleamea zeytinyağı çeşitlerini denemek için daha fazla geç kalmayın! 


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi