Herkesin Sevdiği O Akdenizli: Zeytinyağlı Barbunya!

Herkesin Sevdiği O Akdenizli: Zeytinyağlı Barbunya!

Deniz kokusunun eşlik ettiği keyifli bir yaz sofrası düşünün. Masanızın üzerinde taze deniz ürünleri, renkli sebzeler, mezeler ve elbette zeytinyağlı barbunya… Her lokmada sizi Akdeniz’in sıcaklığına götürecek bu lezzetin sırlarını keşfetmeye hazırsanız, özel zeytinyağlı barbunya tarifimizi siz hemen deneyin!

Hem lezzetli hem besleyici bir baklagil olan barbunya, nefis bir tat sunmasının yanında vücudumuzun enerjisini korumasına da katkıda bulunuyor. Barbunyanın doğal lezzeti, bir de zeytinyağının benzersiz aroması ve diğer sebzelerin uyumuyla birleşince sofraların vazgeçilmezi haline geliyor. Zeytinyağlı barbunyayı yüksek kaliteli soğuk sıkım sızma zeytinyağıyla deneyerek Akdeniz’in bu popüler lezzetini siz de sofranıza layığıyla taşıyabilirsiniz. Zeytinyağlı barbunya tarifinin detayları, bu sayfanın devamında sizi bekliyor!

1. Zeytinyağlı Barbunya Malzemeleri 

  • 1 kg taze veya dondurulmuş barbunya
  • ½  çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1-2 adet orta boy kuru soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • İsteğe bağlı 1 adet büyük boy patates
  • 2 adet orta boy havuç
  • 2 adet orta boy domates ya da 1 su bardağı domates rendesi
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • İsteğe bağlı 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2-3 dal maydanoz
  • İsteğe bağlı olarak 1 adet limonun suyu

2. Zeytinyağlı Barbunya Yapılışı 

  • Öncelikle barbunyaları iyice yıkayın ve kabuklarını ayıklayın. 
  • Orta boy bir tencereye barbunyaları ekleyip üzerini bir parmak geçecek kadar su ilave edin. Ardından barbunyaları haşlamaya bırakın.
  • Başka bir derin tencerede zeytinyağını ısıttıktan sonra soğan ve sarımsakları pembeleşene dek kavurun. 
  • Rengini alan soğan ve sarımsakların üzerine domates salçası, patates ve havucu ekleyerek karıştırın. 
  • Salçanın kokusu çıkana dek kavurmaya devam edin. Ardından haşlanan barbunyaları da bu tencereye ilave edin.
  • Tencereye domates, tuz, şeker ve karabiberi de damak tadınıza göre ekledikten sonra karışımı kısık ateşte pişmeye bırakabilirsiniz. 
  • Zeytinyağlı barbunya yemeğini pişirip bir müddet dinlendirdikten sonra üzerini taze maydanozla süsleyerek ister soğuk ister ılık servis edebilirsiniz. Dilerseniz üzerine limon suyu ilave ederek daha ekşi bir lezzet elde edebilirsiniz. Afiyet olsun!

3. Zeytinyağlı Barbunya Tarifinin Püf Noktaları 

  • Zeytinyağlı yemek tariflerinin hepsinde olduğu gibi zeytinyağlı barbunyanın da en önemli püf noktası kaliteli bir sızma zeytinyağı kullanmaktan geçiyor. Sebebini merak ediyorsanız Zeytinyağı Çeşitleri Nelerdir? Hangisi Tercih Edilmeli? adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.
  • Yemeğin ekşilik oranını dengelemek için damak tadınıza göre toz şeker ilave edebilirsiniz.
  • Yemeği ocaktan aldıktan sonra kapağını kapatıp dinlendirerek, aromaların birbirine karışmasını ve lezzetin oturmasını sağlayabilirsiniz.

4. Zeytinyağlı Barbunya Kaç Kaloridir? 

Zeytinyağlı barbunyanın kalorisi porsiyon büyüklüğüne ve kullanılan malzemelerin oranına bağlı olarak değişebiliyor. Zeytinyağlı barbunyanın 100 gramında ortalama 255 kalori/kilokalori (kcal) bulunuyor. 1 porsiyon, yani yaklaşık 135 gram (g) zeytinyağlı barbunya ise ortalama 356 kcal içeriyor.

5. Zeytinyağlı Barbunyanın Besin Değerleri Nedir?

100 g zeytinyağlı barbunyada yaklaşık yüzde 65 oranında su bulunuyor. Zeytinyağlı barbunyada yer alan diğer yaklaşık besin değerleri ise aşağıdaki gibi sıralanıyor:

  • Karbonhidrat: 18 g
  • Protein: 4-5 g
  • Yağ: 4-5 g
  • Lif: 7 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 365 mg
  • Potasyum: 450 mg
  • Kalsiyum: 40 mg
  • A Vitamini: 125 UI
  • C Vitamini: 55 mg
  • Demir: 1,67 mg

Oleamea zeytinyağı çeşitlerinin özgün lezzeti ve kalitesi, barbunya yemeğinizi adeta bir şölene dönüştürecek. Zeytinyağlı barbunya tarifinin en leziz halini yakalamak için sizin de tercihiniz Oleamea zeytinyağı olsun! 


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi