Lezzeti ve Şekliyle Sofraların Baş Tacı: Zeytinyağlı Enginar

Lezzeti ve Şekliyle Sofraların Baş Tacı: Zeytinyağlı Enginar

Akdeniz mutfağının lezzet ve güzellik kaynağı zeytinyağı, bu sefer sofralarda enginarla buluşuyor! Zeytinyağı ve enginar ikilisinin kusursuz uyumu damakları şenlendiren bir lezzet sunmakla kalmayıp, pek çok besin öğesinin de bir arada alınmasını sağlıyor. Hadi, vazgeçilmeziniz olacak bu lezzetle şimdi tanışma vakti!

Enginar hem yaz sofralarının hem de vegan yemek tariflerinin vazgeçilmezi. Dolması, salatası, pilavı… Söz konusu tariflere bir alternatif olan zeytinyağlı enginar ise bu değerli sebzenin aromasını ve zengin besin öğelerini tüm lezzetiyle sofralara taşıyor. Çeşitli sebzelerle bir araya getirerek lezzetini katlayabileceğiniz bu yemeğin püf noktalarını hemen keşfetmeye ne dersiniz? Öyleyse zeytinyağlı enginar tarifimizi denemek için okumaya devam edin!

1. Zeytinyağlı Enginar Malzemeleri 

  • ½  su bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • İsteğe bağlı olarak 1-2 diş sarımsak
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 1 su bardağı bezelye
  • 7-8 adet temizlenmiş enginar
  • 2 adet limonun suyu
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3-4 dal dereotu

2. Zeytinyağlı Enginar Yapılışı 

  • Kuru soğanı, patatesi ve havucu küp küp doğrayın. 
  • Doğrama işleminin ardından zeytinyağını derin bir tavaya alın ve soğanlarla birlikte -tercihinize bağlı olarak ekleyeceğiniz- rendelenmiş veya bütün sarımsakları kavurmaya başlayın. 
  • Soğanlar hafif pembeleşmeye başladığında havuç ve patatesleri de tavaya ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Sebzeler yeterince kavrulduğunda bezelyeyi de ekleyerek, hazırladığınız bu garnitürü yaklaşık 3-4 dakika daha karıştırın. 
  • Bir yandan ayrı bir kapta limon suyu, toz şeker, tuz, su ve zeytinyağını karıştırarak enginarı pişireceğiniz sosu hazırlamaya başlayın.
  • Geniş bir tencereye temizlenmiş enginarları dizdikten sonra, üzeri için hazırladığınız garnitürü ve sosu ekleyin. 
  • Tencerenin kapağını kapatıp enginarlar yumuşayana kadar pişirmeye bırakın.
  • Soğuk servis edeceğiniz enginar yemeğinin üzerine dereotu serpiştirerek süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun!

Kolay yemek tarifleri arasında yer alan zeytinyağlı enginarın lezzetini katlayacak bazı püf noktalar bulunuyor. Hadi, şimdi de onlara göz atalım! 


3. Zeytinyağlı Enginar Tarifinin Püf Noktaları 

  • Enginar yapraklarının dağılmaması için sıkı ve parlak olanları seçmeye özen gösterebilirsiniz.
  • İnce bir bıçak veya kabuk soyma aleti kullanarak enginarları saplı kısımlarından ve dikenli yapraklardan ayırmayı unutmamalısınız.
  • Ayıklama işleminin ardından taze tadını korumak ve kararmalarını önlemek için enginarları limonlu su içinde bekletebilirsiniz.
  • Zeytinyağının kalitesi bu tarifin lezzetini belirleyen önemli unsurlar arasında başı çekiyor. Kaliteli Zeytinyağını Anlamanın 6 Yolu adlı içeriğimize göz atarak zeytinyağlı enginarı daha lezzetli hale getirebilirsiniz.

4. Zeytinyağlı Enginar Kaç Kaloridir? 

Zeytinyağlı enginarın 100 gramında yaklaşık 74 kilokalori/kalori (kcal) bulunuyor. Dolayısıyla 1 porsiyon, yani yaklaşık 200 gram (g) zeytinyağlı enginar ortalama 147 kalori içeriyor. Özetle, bu nefis lezzeti de diyet yemek tariflerinize gönül rahatlığıyla ekleyebilirsiniz. Ancak şunu da unutmamalısınız ki zeytinyağlı enginarın kalori değeri kullanacağınız malzemelerin oranı, zeytinyağı miktarı ve porsiyon büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir. 

5. Zeytinyağlı Enginarın Besin Değerleri Nedir?

Vejetaryen sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden zeytinyağlı enginarın besin değerleri de tıpkı kalorisi gibi kullanılan malzemelere göre değişiyor. 100 g zeytinyağlı enginarın yaklaşık besin değerleri ise şu şekilde:

  • Kalori: 74 kcal
  • Karbonhidrat: 10 g
  • Lif: 6,5 g
  • Protein: 2,5 g
  • Yağ: 2,5 g
  • A Vitamini: 2129,7 IU
  • C Vitamini: 12,5 mg
  • Potasyum: 347,6 mg
  • Kalsiyum: 42,8 mg
  • Demir: 1,2 mg

Zeytinyağlı enginar tarifinin lezzetine yeni bir boyut kazandırmaya ne dersiniz? Oleamea zeytinyağı çeşitleri kendine has aroması ve doğallığıyla size bir lezzet şöleni yaşatmaya hazır! Hemen deneyin!


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi