Mutfağınızda ılık ve huzur verici bir Akdeniz esintisi hissettirmeye ne dersiniz? Oleamea’nın yüzde 100 doğal ve yüksek kaliteli zeytinyağlarının hakkını verecek birbirinden farklı ve özel Akdeniz mutfağı tariflerimizle, koltuğunuzun konforunda unutulmaz bir gastronomi şölenine çıkmış gibi hissedeceksiniz!
Taze sebzeler, birbirinden özel soslar, eşsiz bir kültürel zenginlik ve pek tabii tüm tariflerin olmazsa olmazı zeytinyağı çeşitleri… Evet, doğru tahmin; Akdeniz mutfağından bahsediyoruz! Hafif lezzetlerin de damakta iz bırakabileceğinin kanıtı olan Akdeniz mutfağı, keşfedilmeyi bekleyen hazinelerle dolu. Her an merak seviyeniz biraz daha artıyorsa hadi, kemerlerinizi bağlayın; zeytinyağlı yemekler diyarına kısa bir yolculuğa çıkıyoruz!
1. Portakallı Limonlu Patates Tarifi
Portakallı Limonlu Patates için Malzemeler:
- 4 adet büyük patates
- 1 adet limon
- 1 adet portakal
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- Taze keki
Portakallı Limonlu Patatesin Yapılışı:
- Fırını 200 dereceye ısıtın.
- Patatesleri soyun ve dilimleyin.
- Limon ve portakalın kabuklarını rendeleyin ve suyunu sıkın.
- Patatesleri fırın tepsisine yerleştirerek ardından limon kabuğu rendesi, portakal kabuğu rendesi ve meyve suyunu ekleyin.
- Zeytinyağı, tuz ve karabiberi de ekleyerek patatesleri karıştırın ve altın rengini alana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
- Zeytinyağlı yemek püf noktaları arasında öne çıkan taze ya da kuru kekikle yemeğinizin lezzetini katlayabilirsiniz.
2. Zeytinyağlı Akdeniz Makarna Tarifi
Zeytinyağlı Akdeniz Makarna Tarifi için Malzemeler:
- 250 gram makarna
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 diş sarımsak
- 1/2 çay bardağı siyah zeytin
- 1/2 çay bardağı yeşil zeytin
- 2 yemek kaşığı kapari
- 2 yemek kaşığı taze limon suyu
- Tuz ve karabiber
- İsteğe göre haşlanmış sebzeler
- Taze rendelenmiş parmesan peyniri
- Taze maydanoz yaprakları
Zeytinyağlı Akdeniz Makarnanın Yapılışı:
Zeytinyağlı yemek nasıl pişirilir sorusunun en net cevabı “sabırla” olmalı. Çünkü Akdeniz mutfağında zeytinyağlı dolma tariflerinden sebzeli makarnaya ve tatlılara hemen her lezzet sabır ve dikkat gerektiriyor. Bu tarifler arasında yer alan zeytinyağlı makarnayı hemen deneyimlemek içinse öncelikle makarnayı haşlamalısınız. Ardından sarımsakları zeytinyağında kısık ateşte kavurmalı ve dilimlenmiş zeytinleri, taze limon suyunu, tuz ve karabiberi ekleyerek karıştırmaya devam etmelisiniz. İsteğe bağlı olarak süsleme detaylarında parmesan peyniri, haşlanmış sebzeler ya da maydanoz kullanabilirsiniz.
3. Yunan Zoodle'ı (Kabak Spagetti Tarifi)
Kabak Spagetti için Malzemeler:
- 4 adet kabak
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 diş sarımsak, ince doğranmış
- 1/2 su bardağı cherry domates
- 1/4 su bardağı siyah zeytin
- Tuz ve karabiber
- Taze fesleğen yaprakları
- Parmesan peyniri
Kabak Spagettinin Yapılışı:
- Kabakları spagetti şeklinde doğrayın.
- Ardından büyük bir tavada zeytinyağını ısıtın ve üzerine ince doğranmış sarımsakları ekleyin.
- Sarımsaklar hafifçe kavrulduğunda domatesleri ve siyah zeytinleri de ilave edin.
- Domatesler hafifçe yumuşadığında kabakları ve baharatları ekleyerek kabaklar hafifçe yumuşayana kadar pişirin.
- Yemeğinizin lezzetini, zeytinyağlı yemekler için eşsiz bir tamamlayıcı olan rendelenmiş parmesan peyniriyle ikiye katlayabilirsiniz.
4. Geleneksel Izgara İtalyan Sebzeleri
Izgara İtalyan Sebzeleri için Malzemeler:
- 2 adet patlıcan
- 2 adet kabak
- 2 adet kırmızı biber
- 2 adet sarı biber
- 1/4 su bardağı zeytinyağı
- 3 diş sarımsak
- Taze biberiye
- Tuz ve karabiber
- Limon
Izgara İtalyan Sebzelerinin Yapılışı:
Zeytinyağlı vegan lezzetler arayışındaysanız bu tarif kurtarıcınız olacak!
- Patlıcanları ve kabakları uzunlamasına dilimler halinde kesin.
- Kırmızı ve sarı biberleri bölün ve çekirdeklerini çıkarın.
- Doğradığınız biberleri büyük bir kaseye alın ve üzerlerine zeytinyağı, ince doğranmış sarımsak, tuz ve karabiber ekleyin.
- Sebzeleri zeytinyağı karışımıyla iyice harmanlayarak sonrasında ızgarada her iki tarafı da iyice pişirin. Sunumu isteğe bağlı olarak limon dilimleriyle zenginleştirebilirsiniz.
5. Zeytinyağlı Karides
Zeytinyağlı Karides için Malzemeler:
- 500 gram temizlenmiş karides
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 diş sarımsak
- 1 çay bardağı beyaz şarap
- Limon suyu
- Tuz ve karabiber
Zeytinyağlı Karidesin Yapılışı:
- Zeytinyağlı mezelerin leziz isimlerinden zeytinyağlı karides tarifine geniş bir tavada zeytinyağını ısıtarak başlayabilirsiniz.
- Sonrasında tavaya ince doğranmış sarımsakları ve ardından da karidesleri ekleyin.
- Karidesler pembeleşene ve pişene kadar tavada karıştırarak pişirin.
- Son olarak, karideslerin üzerine taze limon suyu sıkıp tuz ve karabiberle tatlandırabilirsiniz.
6. Limonlu Zeytinyağlı Kek
Limonlu Zeytinyağlı Kek için Malzemeler:
- 2 su bardağı un
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 3 yumurta
- 1 su bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- 1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
- 1 portakalın suyu
- 1 tatlı kaşığı vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- Tuz
Limonlu Zeytinyağlı Kekin Yapılışı:
- Fırını 180 dereceye ısıtın ve kek kalıbını yağlayın.
- Un, kabartma tozu ve tuzu karıştırın ve yumurtaları şekerle çırparak sonrasında üzerlerine zeytinyağını ekleyin.
- Sırayla süt, limon kabuğu rendesi, limon suyu, portakal kabuğu rendesi, portakal suyu ve vanilyayla unu da ekleyerek karıştırın.
- Hazırladığınız karışımı yağladığınız kek kalıbına döküp yaklaşık 40-45 dakika pişirin.
Akdeniz mutfağının hafif ve lezzetli dünyasına adım atmaya hazırsanız, tariflerinizin lezzetini katlamak için Oleamea zeytinyağı çeşitlerine güvenebilirsiniz. Zeytinyağlı yemeklerinizle adınızdan söz ettirmeye kararlıysanız Hangi Yemekte Hangi Zeytinyağı Kullanılır? adlı yazımıza da göz atabilirsiniz!