Yılbaşı kurabiyeleri yeni yılı kutlamanın en eğlenceli ve en tatlı yolu olabilir! Her nerede olursa olsun, bu kurabiyelerin denendiği anda her yüze sıcacık bir gülümseme yerleştireceğinden emin olabilirsiniz. Hele bir de zencefilli ise… Peki, çok sevdiğiniz zencefilli yılbaşı kurabiyelerini bu sene evinizde pişirmeye var mısınız?
Kurabiye adamlar, dumanı tüten evler, çam ağaçları, kar taneleri ve çok sevimli çeşit çeşit figürler… Yılbaşı ruhuyla midenize bayram ettirmenin bir yolu da tabii ki zencefilli kurabiyelerden geçiyor. Süslü zencefilli ev kurabiyelerin çıkış noktasının, 1800’lü yılların Almanya’sı olduğu düşünülüyor. Bunda Hansel ve Gretel masalındaki zencefilden yapılmış evin etkili olduğuna inanılıyor. Zencefilli kurabiye adamların ise Roma festivali Saturnalia'dan geldiği söyleniyor.
Rivayete göre kurabiye adamlar, Saturnalia’da tanrılara kurban edilen insanları temsil ediyor. Roma İmparatorluğunun çöküşünün ardından zencefil, Avrupa topraklarından neredeyse tamamen kayboluyor. Daha sonra 13’üncü yüzyılda Marco Polo zencefili Çin’den Batı dünyasına getirerek yeniden bu topraklarda yayılmasına önayak oluyor. Böylece zencefil, pahalı bir baharat olmaktan çıkıyor. Yıllar geçtikçe zencefilli kurabiye adamlar ve evler yeni yılla özdeşleştirilerek popüler bir gelenek halini alıyor.
1. Zencefilli Yılbaşı Kurabiyesi Tarifi
Yeni yılla ismi daima birlikte anılan zencefilli kurabiyeler, tüm yılbaşı kurabiyelerinin en sevileni olarak başta geliyor. Her yaştan insanın severek tükettiği bir yılbaşı lezzeti olan zencefilli kurabiyeye kendine özgü lezzetini ve muhteşem rengini kazandıran malzemeler ise un, şeker, yağ, pekmez ve baharatlar! İşte, dört kişilik yılbaşı kurabiyesi tarifi için tüm malzemeler:
- 1 tatlı kaşığı zencefil
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı karanfil
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- Yarım çay bardağı pekmez
- Yarım su bardağı şeker
- Yarım çay kaşığı şeker
- 2 su bardağı un
1.1. Zencefilli Yılbaşı Kurabiyesi Nasıl Yapılır?
Hem çok pratik hem de çok lezzetli olan zencefilli kurabiyeleri yapmak için ihtiyacınız olan her şeyi hazırladıktan sonra, geriye sadece talimatlara harfi harfine uymak kalıyor. Hazırsanız, başlayalım!
- Öncelikle geniş bir kaba aldığınız şekeri, yağları ve yumurtayı güzelce çırpın. Bunu yaparken tüm karışım homojen bir hal alana kadar durmamanız gerektiğini unutmamalısınız.
- Daha sonra kalan malzemeleri biraz önce hazırlamış olduğunuz karışıma ekleyin.
- Tüm malzemeleri açılacak bir hamur haline gelene kadar tek bir kapta iyice yoğurun.
- Yoğurma işleminin ardından hamuru merdane ile açın. Ardından dilediğiniz boyutta ve şekillerde kurabiye kalıplarını kullanarak şekillendirin.
- Kalıpla kestiğiniz kurabiyelerinizi 180 derecelik fırında üzerleri renk alana dek pişirin. İşte bu kadar! Afiyet olsun.
2. Zencefilli Yılbaşı Kurabiyesi Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
- Kullanacağınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz.
- Pişme süresi kullanılan fırına göre değişebilir. Ancak sürenin her koşulda oldukça kısa olacağını unutmamanız önemli! Bu nedenle, kurabiyelerinizin yanmaması için fırının başında beklemeyi tercih edebilirsiniz.
- Zencefil fazla konulduğunda kurabiyelerde acı bir tat bırakabilir. Yine de kurabiye hamurunun içine ekleyeceğiniz zencefil miktarını damak zevkinize göre ayarlamak sizin elinizde!
- Zencefil, sertleştirici bir etkiye sahip olduğu için kurabiyelerin pişirilmesi sırasında dikkatli olmanız şart! Kurabiyeleriniz fırında pişerken yüzeylerinin kızarıp lezzetli bir görünüme ulaştığını gördüğünüz anda fırından çıkarmanız gerekiyor. Bunun için fırını sürekli kontrol etmelisiniz.
- Zencefile ek olarak hamurunuza tarçın veya vanilya gibi aromalar ekleyerek kurabiyelerinizin lezzetini daha da zenginleştirebilirsiniz.
- Zencefilli kurabiyelerinizi yılbaşı ruhuna uygun bir şekilde kurabiye adam, ev ya da yılbaşı ağacı şekilleriyle kesebilirsiniz. Ayrıca üstlerini pudra şekeriyle süsleyerek karlı bir görünüm de yaratabilirsiniz.
3. Zencefilli Yılbaşı Kurabiyesi Yapılırken Hangi Zeytinyağı Kullanılmalıdır?
Zeytinyağının kalitesi ve kokusu kurabiyelerin lezzetini doğrudan etkileyebileceğinden, zeytinyağı seçimi yaparken ince eleyip sık dokumak gerekiyor. Bu nedenle kurabiye gibi tatlılarda kullanılacak yağ tercihinde, kaliteli bir sızma zeytinyağı kullanmaya özen göstermek çok önemli!
Siz de yeni yıla mis gibi kurabiye kokularıyla girmek isterseniz, zencefilli yılbaşı kurabiyesi tarifini denemek için hiç düşünmeden kolları sıvayabilirsiniz. Tarifinize lezzet katmak için Oleamea’nın yüzde 100 doğal sızma zeytinyağı çeşitlerini listenize şimdiden eklemeyi unutmayın!