Sofraların vazgeçilmez lezzeti zeytinyağıyla tariflerinizi zenginleştirmeye ne dersiniz? Öyleyse buyurun, zeytinyağı ve incirin mükemmel uyumu olan zeytinyağlı incir dolması tarifine göz atın!
İncir taze haliyle yaz mevsiminde, kuru haliyle ise kış mevsiminde doğal bir atıştırmalık olarak hemen her evde bulunuyor. Peki, bu lezzetli meyveyi yemeklerde kullanmayı hiç düşünmüş müydünüz? Örneğin; Akdeniz mutfağının göz bebeği olan zeytinyağını yine Akdeniz'in eşsiz lezzetlerinden biri olan incirle bir araya getirerek, tadı damaklardan silinmeyecek bir tarife imza atabilirsiniz. Kulağa biraz ilginç geliyor değil mi?
Akdeniz ve Ege mutfağında meyveler ve çeşitli otlar yemeklerin vazgeçilmez malzemeleri arasında başı çekiyor. Ege'nin yöresel yemeklerinden biri olan incir dolması kendine has lezzetiyle sofralarda fark yaratıyor. Zeytinyağıyla yapılan incir dolmasının tatlı ve tuzlu olmak üzere iki farklı versiyonu bulunuyor. Zeytinyağlı incir dolması, her haliyle hem günlük sofraların hem de misafirler için hazırlanan ziyafetlerin baş tacı olmaya aday!
1) Tuzlu Zeytinyağlı İncir Dolması Tarifi
1.1. Tuzlu Zeytinyağlı İncir Dolması Tarifi için
Malzemeler:
- 15 adet kuru incir
- 1/2 kuru soğan
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 tatlı kaşığı kuş üzümü
- 1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1/2 çay kaşığı tarçın
- 1 tutam tuz
- 1 tutam karabiber
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
1.2. Tuzlu Zeytinyağlı İncir Dolması Yapılışı:
- Kuru incirleri kaynar suda 5 dakika boyunca haşlayın ve soğuması için kenara alın.
- Soğanları yemeklik şekilde doğrayın ve zeytinyağında iyice kavurun.
- Pirinçleri yıkayıp süzün ve soğanların içine ekleyin.
- Geriye kalan tüm baharatları ve malzemeleri pirinç ve soğanla birlikte 2 ila 3 dakika boyunca kavurun.
- Ardından tencereye pirinçlerin üstünü geçecek kadar sıcak su ilave edin.
- Pilav demlenirken soğuyan incirleri sap kısımlarından hafif şekilde kesin. Bu kısımları dolmaları kapatmak için kullanabilirsiniz.
- İncirlerin içini hazırladığınız pilavla doldurun. Zeytinyağlı incir dolması tarifiniz hazır!
1.3. Tuzlu Zeytinyağlı İncir Dolması için Lezzet İpuçları:
Zeytinyağlı incir dolmasının lezzetini artırmak için üzerine az miktarda nar ekşisi ve biraz daha zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Süzme yoğurtla birlikte tüketebilirsiniz.
2) Tatlı Zeytinyağlı İncir Dolması Tarifi
2.1. Tatlı Zeytinyağlı İncir Dolması Tarifi için Malzemeler:
İç malzemeler:
- 20 adet kuru incir
- Ilık su
- 1 su bardağı ceviz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Şerbeti için:
- 1 su bardağı su
- 3 yemek kaşığı şeker
Üzeri için:
- Kaymak
- İsteğe göre Antep fıstığı, fındık, ceviz vb.
2.2. Tatlı Zeytinyağlı İncir Dolması Yapılışı:
- Kuru incirleri tencereye yerleştirin ve üzerini geçecek kadar ılık su ekleyin. İncirleri 1 saat boyunca ılık suyun içinde bekletin.
- Suyun içinde bekleyip yumuşayan incirlerin suyunu süzün. Saplarının olduğu üst kısımları kesin ve incirlerin içine çay kaşığıyla bastırıp çukurlaşmasını sağlayın.
- Cevizleri iri parçalar halinde doğrayın. Ardından incirlerin içine doldurun.
- Küçük bir kâse içine 1 su bardağı su ve 3 yemek kaşığı şeker ekleyerek şerbeti hazırlayın.
- Cevizlerle doldurduğunuz incirleri tencereye nizami bir şekilde dizin ve üzerine şerbeti gezdirin.
- Ardından tencereye zeytinyağı ekleyerek ocağa alın ve kapağını kapatın.
- İncir dolmaları kaynayana kadar orta ateşte, daha sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
- Dolmalar piştikten ve şerbet koyu bir kıvam aldıktan sonra ocağı kapatın ve dolmaları soğumaya bırakın.
- Oda sıcaklığındaki incir dolmalarını kaymak ve dilediğiniz fıstık-fındık çeşidiyle servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Hem tatlı hem de tuzlu alternatifiyle baş döndüren incir dolmasını Oleamea'nın yüzde 100 doğal zeytinyağı çeşitleri ile hazırlayabilirsiniz. Sipariş vermek için geç kalmayın!