Zeytinyağlı Pırasa Nasıl Yapılır? Zeytinyağlı Pırasa Tarifi

Zeytinyağlı Pırasa Nasıl Yapılır? Zeytinyağlı Pırasa Tarifi

Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti pırasayı bir de zeytinyağıyla düşünün! İştah açıcı görünümü ve lezzetiyle bu zeytinyağlı pırasa tarifini siz de mutlaka denemelisiniz!

Herkesin kendine özgü bir pırasa tarifi bulunuyor. Kimisi pırasa yemeğini salçayla yaparken, kimisi de portakal suyuyla daha mayhoş ve ferah bir lezzet yaratıyor. Peki, daha önce pırasa tarifini zeytinyağıyla denemiş miydiniz? Üstelik antioksidan bakımından güçlü bir sebze olan pırasayı, kış mevsiminde diğer pek çok tarifin içine de ilave edebilirsiniz. 

Soğan familyasına ait bir kış sebzesi olan pırasanın aroma olarak da soğanı andıran kendine has bir kokusu bulunuyor. Kokulara karşı hassas olan bireyler için ve bilhassa çocuklara sevdirmek için pırasanın içine portakal ve limon suyu katmak iyi bir fikir oluyor. Dilerseniz ılık, dilerseniz de soğuk tüketebileceğiniz tadına doyulmaz bir pırasa tarifinin detaylarını öğrenmek ister misiniz?

1) Zeytinyağlı Pırasa Tarifi

Zeytinyağlı Pırasa Tarifi

Zeytinyağlı Pırasa Tarifi için Malzemeler:

  • 4 adet pırasa
  • 2 adet havuç
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 1 adet limon
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1.5 çay kaşığı tuz

1.1. Zeytinyağlı Pırasa Tarifi Yapılışı:

  • Dış kabuklarını ve kök kısımlarını ayıkladığınız pırasaları bol suda iyice yıkayın.
  • Ardından pırasaları verev şeklinde kesin. 
  • Havuçları da yıkadıktan sonra kabuğunu soyarak pırasalara benzer şekilde doğrayın. 
  • Pirinçleri suda durulayıp suyunu süzdürün.
  • Geniş bir tencereye pırasaları ve havuçları ekleyin. Üzerine pirinçleri ilave edin.
  • 1 çay bardağı zeytinyağının yarısını ekleyerek malzemeleri hafifçe kavurun.
  • Bir bardağı dolduracak şekilde portakalların suyunu sıkın. Bunu limon suyuyla birleştirerek tencereye ilave edin.
  • Tencereye toz şeker ve tuzu da ekleyerek hafifçe karıştırın.
  • Geriye kalan yarım çay bardağı zeytinyağını da pırasaların üzerinde gezdirin.
  • Tencerenin kapağını kapatarak pırasaları kısık ateşte yaklaşık 20 ila 25 dakika boyunca pişirin. 

2) Zeytinyağlı Pırasa Tarifinin Püf Noktaları

Zeytinyağlı Pırasa Tarifinin Püf Noktaları

Zeytinyağlı pırasa tarifinin lezzetine lezzet katacak bazı püf noktaları bulunuyor. Peki, bunlar nelerdir? 

  • Daha lezzetli bir pişirme için bir yağlı kağıdın ortasına küçük bir delik açın. Bu yağlı kağıdı pırasaların üzerini örtecek şekilde tencereye yerleştirin. Ardından tencerenin kapağını kapatarak pişirin. Bu sayede sebzeler hem besin değerlerini hem de renklerini koruyabiliyor. Bu püf noktayı tüm zeytinyağlı yemeklerde kullanabilirsiniz. 
  • Zeytinyağlı pırasa tarifinde kullanılan portakal ve limon suyunun hazır olmamasına özen göstermelisiniz. Daha lezzetli ve besin değeri daha yüksek bir pırasa yemeği için portakal ve limonu kendiniz sıkmalısınız.
  • Pırasa soğan familyasından geldiği için pırasa tariflerinde genellikle soğan kullanılmıyor. Ancak kendi damak zevkinize göre dilerseniz içine küçük parçalar halinde doğradığınız kuru soğanları da ilave edebilirsiniz.
  • Ayrıca yine arzu ettiğiniz lezzete göre tuz ve şeker miktarında değişikliğe gidebilirsiniz.
  • Zeytinyağlı pırasayı servis ederken üzerine toz zerdeçal, yenibahar ve tekrar zeytinyağı ekleyebilirsiniz.

3) Pırasa Yaparken Hangi Zeytinyağını Kullanmak Gerekir?

Pırasa Yaparken Hangi Zeytinyağını Kullanmak Gerekir?

Zeytinyağlı pırasa tarifinde pek çok kişi riviera zeytinyağının kullanılmasını öneriyor. Çünkü yumuşak bir tada sahip olan riviera zeytinyağı, yemeklere zeytinyağının lezzetini katarken diğer malzemelerin tadını da bastırmıyor. Ancak yoğun bir lezzet ve daha yüksek besin değeri için sızma zeytinyağı da pişirme işlemlerinde kullanılabiliyor. 

Üstelik sızma zeytinyağı ile yemek yapmak, sanıldığı gibi riskli bir tüketime de yol açmıyor. Aksine; soğuk sıkım zeytinyağı, içeriğindeki A ve E vitaminleri ile diğer polifenol maddeler sayesinde pırasanın besin değerini ikiye katlıyor.

4) Zeytinyağlı Pırasa Kaç Kaloridir?

Zeytinyağlı Pırasa Kaç Kaloridir?

Bir tabak zeytinyağlı pırasa yemeğinde yaklaşık 114 kalori bulunuyor. Besin değeri açısından önemli bir sebze olan pırasa kalorisi düşük olmakla birlikte bol miktarda vitamin ve mineral içeriyor. Tek başına pişirilmiş 100 gramlık pırasada sadece 31 kalori bulunuyor. Pırasa, aynı zamanda A vitamini, K1 vitamini, B6 vitamini ve C vitamini açısından zengin bir sebze olarak günlük beslenme için önem taşıyor. 


Siz de tadı hem akıllardan hem de damaklardan silinmeyecek bir pırasa yemeği hazırlamak için Oleamea’nın yüzde 100 doğal zeytinyağı çeşitlerini hemen denemelisiniz!


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi