Zeytinyağlı Kabak Çiçeği Dolması Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı Kabak Çiçeği Dolması Nasıl Yapılır?

Doğanın lezzetli elinin uzandığı sayısız nimetten biri olan kabak çiçeği dolması, Ege ve Akdeniz yemek kültürünün kuşkusuz en büyük temsilcilerinden biri. En mükellef sofraların aranan üyelerinden kabak çiçeği dolmasını şimdi bir de bizim tarifimizle denemeye ne dersiniz?

Kabak çiçekleri için güneşin doğayla arasındaki harmoninin en güzel örneklerinden biri desek, pek abartmış olmayız. Peki ya dolması? Bu eşsiz lezzeti ise Türk mutfağının en nadir rastlanan tatları arasında değerlendirmek mümkün. Çünkü kabak çiçekleri sadece temmuz ayında yetişmekte olup güneş en tepeye çıkmadan önce en erken saatlerde toplanmaya başlıyor. Dolma yapımı için çiçeklerin sadece yıpranmamış olanları seçiliyor. 

Ayıklanma işlemi ile başlayan lezzet serüveni, kabak çiçeklerinin sularının süzülmesiyle ve zeytinyağlı dolma harcı ile doldurulmasıyla devam ediyor. Kısık ateşte güzelce kapatalıp pişirilen kabak çiçekleri, limon suyu veya sarımsaklı yoğurt sosuyla afiyetle yenmeye hazır oluyor. Buraya kadar kabak çiçeklerinin dolma tarifine dönüşen leziz hikayesini dinlediniz. Peki, bir lezzet serüvenine de siz hayat vermeye ne dersiniz? Gelin, enfes kabak çiçeği dolması tarifimize beraber bir göz atalım!

1. Kabak Çiçeği Dolması Tarifi için Malzemeler

  • 12 adet kabak çiçeği (yıkanmış ve kurutulmuş)
  • 1 adet orta boy kuru soğan (yemeklik olarak doğranmış)
  • 1/2 su bardağı pirinç
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1,5 su bardağı pirinç (sıcak suda bekletilmiş ve süzülmüş)
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 avuç dereotu (ince kıyılmış)
  • 3/4 su bardağı sıcak su (pirinçler için)
  • 1 su bardağı sıcak su (dolmaların pişmesi için)

2. Kabak Çiçeği Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce zeytinyağının yarısını, ardından taze soğanlarınızı tavaya alın ve karamelize olana dek kavurma işlemini sürdürün. Üzerine pirinçleri de ekleyin ve kavurmaya kaldığınız yerden devam edin.
  • Karabiber, tuz, yenibahar, tarçın, kuş üzümü ve çam fıstığı gibi malzemeleri de tarifin üzerine ilave ettikten sonra kavurmayı sürdürün. Pirinçler bir süre sonra şeffaflaşmaya başlayacak. Bunu görür görmez dereotunu da yemeğe ilave edin ve karıştırın.
  • Üzerine sıcak su ilave ettikten sonra ocakta kısık ateşte pişmeye aldığımız tencerenin kapağını kapatın. Pirinçler suyunu çekene dek pişmesine izin verin. Bu sayede malzemeler istenen kıvam ve pişme derecesine gelecek.
  • Kabak çiçeklerini ayıklamaya başlayın. Üst kısmının tamamını alabilir veya komple bırakabilirsiniz. Yalnızca fazlalık gelen kısmı koparmanız da sizin için yeterli olabilir.
  • Kabak çiçeklerini güzelce ayıkladıktan sonra içlerini pirinç harcıyla doldurmaya başlayın. 
  • Dolmaları tencereye dizin ve üzerine elinizde kalan zeytinyağını da ilave edin. Son aşamada ise sıcak su ekleyin.
  • Son olarak tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
  • Tebrikler, lezzet hikayemiz mutlu sona ulaştı! Artık bu toprakların en karakteristik lezzet aktörlerinden kabak çiçeği dolması tarifimiz hazır. Bu arada dilerseniz yemeğimizi pul biber ile de servis edebilirsiniz. Bu sayede daha da güzel bir tat yakalayabilirsiniz.

3. Kabak Çiçeği Dolmasının Püf Noktası

Kabak çiçeklerinin içerisine aşırıya kaçmadan, yeteri kadar harç koymalısınız. Fazla harç doldurmanız kabak çiçeklerinin yırtılmasına sebep olabilir. Kabak çiçeklerini erken vakitlerde toplamanız mümkünse, onları günün en erken zaman periyodunda dalından koparın. Kabak çiçekleri böylece henüz kapanmamış olacağından tarifi hazırlamaya uygun olacaklardır. Bir diğer püf nokta ise sevgiyle hazırladığımız iç harcı çok fazla pişirmemek. Bu şekilde yemeğin tadını ve kıvamını doğru şekilde ayarlamanız mümkün.

4. Kabak Çiçeği Dolması Tarifi Pişirme Önerisi

Her yemeğin bir pişirilme stili vardır ki kendi doğasını lezzetle harmanlasın ve bizi mutlu etsin, öyle değil mi? Kabak çiçeği dolmasını dilerseniz bolca baharatlı da hazırlayabilirsiniz. Baharatlı bir tat sunduğunda da bu nefis yöresel lezzet oldukça nefis bir yemek olabiliyor. Yemeğinizin doğru pişmesi ve dip tutma gibi sorunlar yaşamamak adına ise tencere dibine dereotu sapları yerleştirmenizi öneriyoruz. Ne kadar işe yaradığını görünce çok şaşıracaksınız!

Kabak çiçeği dolması gibi daha nice tarife lezzet katan Oleamea ile sofraların tadı bambaşka! Zengin ürün çeşitlerini keşfetmek için linke tıklamayı unutmayın!

Oleamea Altınova Soğuk Sıkım Naturel Zeytinyağı

Daha eski gönderi Daha yeni gönderi