Yaz sebzelerini tüm lezzetiyle tüketmek için önümüzdeki yılı beklemeniz gerektiğini mi düşünüyorsunuz? Oysa atalarımız bunun için çözümü çoktan bulmuş durumda. Sevdiğiniz lezzetleri yıl boyunca ilk günkü tadıyla ve afiyetle tüketmenizi sağlayacak zeytinyağlı konserve tariflerini keşfedin!
Zeytinyağlı konserve tarifleri günümüzde pek çok yemeğin alt yapısında önemli bir lezzet rolü üstleniyor. Ayrıca bu lezzetler doğrudan garnitür olarak da tüketilebiliyor. Hatta öyle ki zeytinyağlı garnitürler sofraların kalbi, adeta lezzet damarları olarak konumlanıyor. Zeytinyağlı garnitürlerle yapılan lezzet geçişleri, bir yemeğin tüm güzelliğini farklı tatlarla almak adına damaklara hoş birer dokunuş yapıyor. Bugün bu farklı tatları çeşit çeşit tariflerle sofralarımıza getiren birbirinden enfes zeytinyağlı konserve tarifleriyle sizlerleyiz! Dilerseniz, karınlar iyice guruldamaya başlamadan tariflerimizde ne var, ne yok bir bakalım!
1. Taze Fasulye Konservesi
Taze fasulye konservesi için ipuçlarımıza önemli bir detayla başlayalım! Cam kavanoz olmazsa olmaz! Cam kavanoz içerisinde yapılan taze fasulye konservesi açılana dek tüm besin değerlerini koruyabiliyor. Kaynar suda tertemiz hale getirdiğiniz kavanozlarınızı hazır ettikten sonra, gerekli malzemelere göz atarak bu enfes tarifi hazırlamaya başlayabilirsiniz.
1.1. Taze Fasulye Konservesi Malzemeleri
- 1 kilo taze fasulye
- 4 adet orta boy domates
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
1.2. Taze Fasulye Konservesi Nasıl Yapılır?
- Domatesleri soyun ve küp küp doğrayıp zeytinyağında soteleyin.
- Fasulyelerin uçlarını koparın ve ardından pişirme şeklinize göre dik kesin veya yatay biçimde ortadan kırın.
- Domateslerin üzerine fasulye ve tuzu da ekledikten sonra karışımı 5 dakika boyunca kavurun.
- Tencerenin kapağını kapatıp karışımı kısık ateşte pişirmeye bırakın. Fasulyelerin rengi sarı/kırmızıya dönünce karışımı ateşten alın.
- Artık nefis fasulyeleri kavonozlara sıcak sıcak doldurabilirsiniz.
- Kavanozları ters çevirip sabaha kadar beklettikten sonra, konserveler tüketilmeye hazır olacak. Afiyetle…
- Patlıcan Konservesi
Yemeklere ayrıcalıklı bir lezzet katarak gönülleri fetheden patlıcan konservesi herkesin pek çok yemekte en büyük lezzet avantajı. Hadi, sofralarınıza sihirli bir dokunuş yapacak patlıcan konservesinin hazırlanışına bir göz gezdirelim!
2.1. Patlıcan Konservesi Malzemeleri
- 2 kilo patlıcan
- 6 adet domates
- 12 adet çarliston ya da köy biberi
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı tuz
2.2. Patlıcan Konservesi Yapımı
Közleme ve kızartma gibi farklı metotlarla yapılabilen patlıcan konservesi yerine göre farklı hazırlanabiliyor. Oldukça rağbet görmesi yönünden yazımızda sizler için soteleme yöntemine yer veriyoruz. Bu yapılış adımlarını takip ederek siz de sofranızın lezzetini ikiye katlayabilirsiniz!
- Derin bir tencere kullanın. Tencerenin içine zeytinyağı ve küp küp dilimlenmiş domatesi ve biber malzemelerini ekleyin. Domatesleri yaklaşık 1-2 dakika süresince soteleyin.
- Domateslerin üzerine dilimlediğiniz patlıcan, sarımsak ve tuzu ilave edin.
- Kısık ateşte pişen patlıcan konservesi her zaman fark yaratır! Karışımı yaklaşık 10 dakika boyunca kısık ateşte pişirin.
- Sıcak sıcak kavanozlara doldurduktan sonra kavanozları ters çevirip 8-10 saat bekletin. İşte hazır!
3. Menemen Konservesi Nasıl Yapılır?
Menemen konservesi, diğer konserve çeşitlerinin hazırlanışına kıyasla biraz daha meşakkatli diyebiliriz. Hazırlanma süresi diğer tariflere göre daha uzun olan bu enfes konserve tarifi tüm emeğinize değecek! Sonuçta, nefis kahvaltı sofralarında alacağınız övgüler ve bayram eden mideler her emeği taçlandırır… Peki, malzeme anlamında nelere ihtiyacımız var? Hadi bir bakalım:
3.1. Menemen Konservesi Malzemeleri
- 3 kilo domates
- 1 kilo çarliston biber
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 dolu tatlı kaşığı tuz
3.2. Menemen Konservesi Yapımı
- Derin bir tencere kullanarak, tencerenin içerisine zeytinyağı ve küp küp doğradığınız biberleri ekleyin.
- Biberler hafif sarı renk olana dek soteleme işlemini sürdürün.
- Kabuğunu soyduğunuz ve küp küp doğradığınız domatesleri üzerine ilave edin.
- Karışıma son olarak tuz da ilave edin ve ardından tencerenin ağzını açık bırakarak orta ateşte pişirmeye başlayın.
- Domatesler suyunu çekene kadar pişirmeyi sürdürün.
- Menemen katı bir kıvam alınca kavanozlara doldurmaya sıra gelmiş demektir! Artık konserveleri ters çevirebilirsiniz.
Olemea ailesi olarak zeytinyağlı tariflerle donatacağınız nice keyifli sofralarda bir araya gelmek dileğiyle… Ödüllü zeytinyağı çeşitlerimizi hala keşfetmediyseniz, daha fazla geç kalmayın!