
Zeytinyağı yemeklere verdiği lezzet ve sağlık açısından faydaları nedeni ile en çok tüketilen yağların başında bulunuyor. Özellikle doğal zeytinyağı daha lezzetli ve şifa kaynağı olarak kabul ediliyor. Bu nedenle de, tüketilecek zeytinyağının doğal yollarla elde edilmiş olması önem arz ediyor.
Tüketiciler, zeytinyağı alırken tadım testi yaparak, zeytinyağının kalitesi hakkında bilgi sahibi olabiliyorlar. Bunun için de, tadım testinin nasıl yapılacağının bilinmesi gerekiyor.
Zeytinyağı Tadımı Nasıl Yapılmalı?
Zeytinyağı tadımı yapılırken, içerisindeki aromaların kokusunu alabilmek ve kalitesini anlayabilmek için yapılması gereken bazı hususlar bulunmaktadır.
Bunlar şu şekilde sıralanmaktadır;
Bir yemek kaşığı kadar zeytinyağı, şarap kadehine veya ağzına doğru daralan bardağa konur,
Bardağın ağzı kapatılarak, aromasının ortaya çıkması için dairevi biçimde çalkalanır,
Çalkaladıktan sonra, bardağın ağzı açılıp hemen koklanır. Böylece zeytinyağının aroması test edilebilir,
Daha sonra zeytinyağı, ağız içine alınarak yuvarlanır ve ağza hava alınarak yutulur,
Gerçek zeytinyağı, dilde ve genizde hafif bir yanma hissi oluşturur. Yanma hissi mideye kadar devam ediyorsa, saf zeytinyağı olmadığına işaret etmektedir.
Zeytinyağı tadım testinde elde edilen veriler, zeytinyağının kalitesini göstermektedir. Bunun içinde test esnasında alınan kokular ve duyulan hisler detaylı olarak değerlendirilmelidir.
Nelere Dikkat Edilmeli?
Zeytinyağı tadım testi yapılırken, üç şeye dikkat edilmelidir. Bunlardan birincisi yoğunluğudur. İyi bir zeytinyağının sudan çok daha yoğun olması gerekmektedir. İkinci husus ise aromasıdır, zeytinyağının aromasının meyvemsi olması, kaliteli olduğunu gösterir. Üçüncü husus ise yakıcılık özelliğidir, kaliteli zeytinyağı dilin orta kısmı ile boğaz bölgesinde rahatsız etmeyen bir yanma oluşturur. Burada önemli olan husus ise bu yanmanın boğazda kalması ve daha ileri gitmemesidir.
Zeytinyağı Tadımında Aroma ile İlgili Olumlu Özellikler Nelerdir?
Zeytinyağı tadım testinde, zeytinyağının aroması ile ilgili meyvemsi olması, yakıcılığı ve acılığı olumlu özellikler olarak kabul edilir. Zeytinyağının yeşil meyve aromasına sahip olması, yeşil ve taze zeytinden üretildiğini gösterir. Olgun meyve aroması ise, taze ama olgun zeytinden üretildiğini göstermektedir. Acılığı ve yakıcılığı ise, taze ve henüz siyahlaşmamış zeytinden üretildiğini gösterir. Olumsuz özelliklerin başında ise salatalık, yanık yağ, ıslak odun, metalik, şarap veya sirkemsi, küf ve samansı gibi rahatsız edici kokuların olmasıdır.
Diğer Hususlar
Zeytinyağı alırken yaptırılan tadım testleri, genellikle dolum yapılan büyük depolardan gerçekleşmektedir. Bu da alınacak zeytinyağının kalitesini göstermemektedir. Bunun için mutlaka satın alınacak şişe veya bidondan tadım testinin yapılması lazımdır. Tadım yaptırılan ortam sıcaklığının 25 derece, zeytinyağının ise 28 derece civarında olması aromaların tam olarak anlaşılması açısından önemlidir. Tadım yapacak kişinin sigara veya kahve içmemiş olması (tadımdan yarım saat öncesine kadar) ve parfüm kullanmaması da çok önemlidir. tadım sabah saatlerinde ve yarı tok iken yapılmalıdır. Gün içinde en fazla iki tadım yapılmalı ve tadımlar arsında su içilmeli veya bir dilim elma yenmelidir.