Zeytinyağının Ev Temizliğindeki Şaşırtıcı Kullanım Alanları

Zeytinyağının Ev Temizliğindeki Şaşırtıcı Kullanım Alanları

Sarma, bakla, salata, kahvaltılık soslar ve dahası… Zeytinyağı, tıpkı sihirli bir asa misali dokunduğu her lezzete bambaşka bir boyut kazandırıyor. “E daha ne olsun?” diyorsanız, şaşırmaya hazır olun. Çünkü zeytinyağı temizlik rutinlerinize de el atmaya hazır! Sayfanın devamında sizi, gücünü zeytinyağından alan doğal ve bir o kadar da etkili temizlik tüyoları bekliyor!

Kadim çağlardan günümüze uzanan bir gelenek, usta aşçıların olmazsa olmazı ve tariflere tat katmanın en pratik yolu. Pek tabii zeytinyağından bahsediyoruz! Fakat şu anda size bu özel lezzetin bambaşka bir yönünü anlatacağız. Öyle ki hafif ve lezzetli yemekler hazırlamaya imkan tanıyan zeytinyağı, doğal temizlik karışımlarında da kendisine yer buluyor. Çatal bıçaklardan deri koltuklara ve hatta ev bitkilerine kadar pek çok alanın temizliğinde zeytinyağı ideal bir seçim oluyor.

Zeytinyağının farklı kullanım alanları saymakla bitecek gibi değil açıkçası. E haliyle bu işlevselliğe ve avantajlara kayıtsız kalmak da mümkün olmuyor. Öyleyse hiç vakit kaybetmeden işe koyulalım ve ev temizliğinde destekçiniz olacak ipuçlarını paylaşmaya başlayalım!

1. Cam ve Ayna Temizliği

Parlak ve lekesiz görünen camlara ve aynalara erişmek konusunda zorluk yaşıyor olabilirsiniz. Laf aramızda, pek çok temizliksever aynı dertten mustarip! Neyse ki bu noktada zeytinyağı devreye giriyor. Bir yemek kaşığı kadar zeytinyağını cam ya da ayna gibi yüzeylere az miktarda serpmeniz, hatta spreyli bir şişe yardımıyla püskürtmeniz yeterli. Ardından top haline getirdiğiniz bir gazete kağıdı ile zeytinyağını yüzeyden temizleyin. Ve sonunda, hayal ettiğiniz parlaklıktaki cam ve aynalar karşınızda!

2. Ahşap Mobilya Temizliği

Modern ve gelenekselin eşsiz uyumuyla evlere şıklık katan ahşap mobilyaların temizliği bir miktar zahmetli olabiliyor. Neyse ki zeytinyağı bu soruna karşı da köklü bir çözüm sunuyor. Temiz bir beze birkaç kaşık zeytinyağı dökün ve silme işlemine başlayın. Sonunda karşılaştığınız parlak ve canlı mobilya görünümünden epey mutlu olacaksınız!

3. Deri Koltuk Temizliği

Hem daha temiz hem de daha parlak, üstelik hafif çizik görünümlerinin kamufle olduğu bir deri koltuk görünümü için size tek gereken zeytinyağı! Nasıl, sizce de şaşırtıcı değil mi? Üç ölçek zeytinyağı ve bir ölçek elma sirkesini karıştırın ve deri koltuğunuzu nazikçe silerek temizleyin. Ardından hafif nemli bir bez yardımıyla koltuğunuzu kurulamayı da unutmayın.

4. Mutfak Tezgâhı Temizliği

Doğal karışımlar özellikle de mutfağında ağır kokulu kimyasallar kullanmak istemeyenler için kurtarıcı rol oynuyor. Siz de bu konuda dikkatli davranmak isteyenlerdenseniz, tuz-sirke-su karışımı ile mutfak tezgâhınızı temizleyebilirsiniz. Parlak bir görünüm ve leke tutmayan bir yüzey yaratmak içinse bu işlemin ardından mutfak tezgâhınıza az miktarda zeytinyağı sürebilirsiniz.

5. Çatal Bıçak Temizliği

Sadece temiz değil, çok temiz görünmesi gereken ev gereçleri arasında çatal bıçak takımları başı çekiyor. Zeytinyağı, çatal bıçak temizliği konusunda da etkin rol oynuyor. Özellikle de inatçı lekelerin temizliğinde limon ve zeytinyağı karışımı etkili sonuçlar ortaya koyuyor. Ancak bu karışımın özel bir temizlik rutini gerektiren gümüş çatal bıçak takımlarında kullanılması önerilmiyor.

Servis öncesinde bir beze birkaç damla zeytinyağı damlatarak çatal, kaşık ve bıçakların silinmesi özellikle de su lekelerini giderme noktasında etki sağlıyor. Ayrıca daha parlak bir görünüm yakalamak için de sıklıkla bu yöntemden faydalanılıyor.

6. Bitki Yapraklarının Temizliği

Siz de hep komşunun bitkileri daha canlı ve parlak diye düşünüyorsanız, bu gizemin kapılarını aralama zamanınız geldi demektir. Gür ve gösterişli bitkiler için bitkinin toprağı kadar yaprakların sağlığı da önemli. Yaprakları güçlendirmek içinse onları toz ve birikintilerden düzenli olarak arındırmalısınız. Bir sprey şişesinde su ve zeytinyağını karıştırın ve bitkilerinizin yapraklarına bu karışımı uygulayın. Ardından bir bez yardımıyla nazik şekilde silin. Böylece bitkilerinizin daha geç toz tutmasını sağlayabilirsiniz!

7. Ev Temizliğinde Kullanabileceğiniz 6 Zeytinyağlı Karışım

Temizlik alanlarının genişliğini düşündüğünüzde zeytinyağı hakkında merak edilenler listenize birkaç yeni madde eklediğinizi tahmin etmek pek de güç değil. Bu listenin birkaç maddesi de ev temizliğinde kullanabileceğiniz zeytinyağlı karışımlarla alakalı olmalı. Neyse ki sizler için temizlik alanlarını sıralamakla kalmadık, bu temizlik işlemlerinde kullanacağız karışımların tariflerini de tek tek açıkladık. Hadi, zeytinyağlı temizlik karışımlarını incelemeye geçelim!

7.1. Zeytinyağı, Sirke ve Limon Yağı Karışımı

Akıllarda lezzetli salata tarifleri ile bütünleşen bu karışımı bu kez bambaşka bir amaçla kullanacaksınız. Hazırsanız hemen bu güçlü karışımın sırlarını paylaşıyoruz! Yarım çay bardağı zeytinyağı, yarım çay bardağı beyaz sirke ve 10 damla limon yağını karıştırın. Ve çelik yüzeylerinizde parlak bir etki yaratmak için doğrudan uygulayın. Ayrıca esansiyel kokulardan hoşlanıyorsanız, bu karışıma farklı uçucu yağlar ekleyerek daha hoş kokulu bir karışım da hazırlayabilirsiniz.

7.2. Zeytinyağı, Limon ve Sıcak Su Karışımı

Yarım limonun suyu, üç litre kadar sıcak su ve yarım su bardağı zeytinyağı ile hazırladığınız karışımlarla ahşap zeminlerde etkili sonuçlar alabilirsiniz. Fakat bu uygulamanın ardından zeminler düzgün biçimde kuruyana kadar beklemeyi unutmayın. Aksi takdirde ufak ev kazaları yaşamanız oldukça muhtemel.

7.3. Zeytinyağı, Sirke, Bulaşık Deterjanı ve Sirke Karışımı

Ahşap mutfak dolabınızın tozunu aldıktan sonra altı yemek kaşığı beyaz sirke, iki su bardağı ılık su, iki yemek kaşığı zeytinyağı ve iki yemek kaşığı bulaşık deterjanını karıştırın. Ardından dolaplarınızı bu karışımla silerek parlak ve temiz ortamınızın tadını çıkarın!

7.4. Zeytinyağı ve Karbonat Karışımı

Bir su bardağının dörtte biri oranında zeytinyağı ve yaklaşık bir yemek kaşığı karbonatla hazırlayacağınız karışımla metal objeleri parlatabilirsiniz. Tencereler, metal eşyalar ve dahası… Evinizi şöyle bir gözden geçirin ve uygulamaya başlayın!

7.5. Zeytinyağı ve Tuz Karışımı

Göz kararı zeytinyağı ve tuzu bir kap içerisinde karıştırarak macun kıvamında bir karışım yaratın. Ardından dökme demir tavalarınızı bu karışımla ovun ve hayal ettiğiniz temiz görünüme en kısa yoldan ulaşın!

7.6. Zeytinyağı ve Beyaz Sirke

Doğal içerikli temizlik tariflerinin daimi üyesi beyaz sirke zeytinyağı ile buluşuyor. Sonucunda ise ortaya çevre dostu bir mobilya cilası çıkıyor. Üç ölçek zeytinyağı ve bir ölçek beyaz sirkenin karıştırılmasıyla hazırlanan bu karışım, özellikle canlı görünümünü kaybetmiş ahşap mobilyalarda oldukça etkili sonuçlar sağlayabiliyor.


Muhtemelen şu anda evdeki zeytinyağınızı temizlikte kullanmak için sabırsızlanıyorsunuz. Peki ya akşama yemekte hangi yağı kullanacaksınız? Yüksek kaliteli ve zengin içerikli Oleamea zeytinyağı çeşitleri ile şimdi, lezzette gerçek zirveyi deneyimlemenin tam sırası!


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi