Meşhur Vegan Köfte Lezzetini Keşfedin: Fırında Zeytinyağlı Falafel Tarifi

Meşhur Vegan Köfte Lezzetini Keşfedin: Fırında Zeytinyağlı Falafel Tarifi

Falafel yalnızca vegan beslenenlerin değil, deneyen hemen herkesin sonradan severek tükettiği bir yemek! Nohut bazlı bir sebze köftesi olan falafel, çıtır çıtır yapısı ve yoğun baharatlı tadıyla damaklarda festival etkisi yaratıyor. Peki, zeytinyağı dokunuşuyla bu festival deneyimini kendi mutfağınızda yaşamaya ne dersiniz? Hadi, fırında zeytinyağlı falafel tarifiyle bu meşhur vegan köfteyi sofranıza taşıyın!

Ana vatanı Lübnan olan, Orta Doğu’nun en meşhur lezzetleri arasında yer alan zeytinyağlı falafel, içerisinde hayvansal kaynaklı hiçbir gıdaya yer vermediği için  vejetaryen ve vegan beslenenler için vazgeçilmez bir lezzet. Modern çağın popüler aperitifleri içinde öne çıkan fırında zeytinyağlı falafel, doyurucu ve hafif bir seçenek olarak farklı damak zevklerine hitap etmeyi başarıyor.

Lübnan'ın sınırlarını aşarak sizin de sofranızdaki yerini almak için sabırsızlanan bu lezzet, sıradan bir akşamda ya da konuklarınızı ağırlarken tercih edebileceğiniz bir yemek olabilir. Bunun için fırında zeytinyağlı falafel nasıl yapılır sizin için ele alıyoruz. İşte karşınızda, fırında zeytinyağlı falafel tarifi!

1. Fırında Zeytinyağlı Falafel Malzemeleri

  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • ½ su bardağı galeta unu veya buğday unu
  • 1 adet soğan
  • 2 dal taze soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 5-6 dal maydanoz
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz, kimyon ve karabiber

2. Fırında Zeytinyağlı Falafel Yapılışı

Fırında Zeytinyağlı Falafel Tarifi

  • Falafel malzemelerini hazırladıktan sonra işe nohutu haşlayarak başlayabilirsiniz. Nohutu düdüklü tencerede 10-15 dakika, normal tencerede ise 30-40 dakika kadar haşlayın. Nohutun iyi haşlanmış ve yumuşak yapıda olması lezzetli bir falafel yapımı için son derece önemli.
  • Nohut haşlanırken siz de bir yandan falafel için diğer malzemeleri hazırlayabilirsiniz. Kuru soğanı, taze soğanı ve maydanozu ince ince kıyın ve daha sonra kullanmak için kenara ayırın.
  • Bu sırada haşlanan nohutların suyunu süzün ve ilk sıcaklığı geçince blender yardımıyla nohutları püre kıvamına getirin. Bu aşamada 2 diş sarımsağı soyarak nohutla birlikte blendar’dan geçirebilirsiniz.
  • Nohutlar tamamen homojen bir kıvama geldiğinde geniş bir kabın içerisine alın.
  • Daha sonra kaba zeytinyağını, unu, kabartma tozunu ve baharatları ekleyerek malzemelerin birbirine geçmesi için yoğurun. Eğer daha pürüzsüz ve yumuşak bir kıvam elde etmek istiyorsanız bu adımda da blender kullanabilirsiniz.
  • Ardından doğradığınız soğanı ve yeşillikleri nohut karışımının içerisine ilave edip son bir kez daha hafif hareketlerle yoğurun.
  • Sırada şekil vermek var! Falafel harcından küçük parçalar alıp elinizde yuvarlayın ve yağlı kağıt serdiğiniz tepsinin üzerine hafifçe bastırarak dizin.
  • Tüm köfteleri tepsiye dizdikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında ortalama 20-25 dakika pişirin.
  • Üzeri kızaran zeytinyağlı falafelleri ılık olarak servis edebilirsiniz. Falafel sosu için ise sarımsaklı yoğurt, acı sos veya tahinli soslar kullanabilirsiniz.

3. Fırında Zeytinyağlı Falafel Tarifinin Püf Noktaları

  • Fırında zeytinyağlı falafel tarifini daha pratik ve lezzetli kılmak için nohutu bir gece önceden ıslatabilirsiniz. Eğer nohutu ıslatmak için zamanınız yoksa önceden haşlanmış hazır nohutları da tercih edebilirsiniz. 
  • Falafel tarifi için zeytinyağı seçimine özen göstererek çok daha leziz bir tat elde edebilirsiniz. Bunun için hangi yemekte hangi zeytinyağı kullanacağınızı iyi bilmelisiniz.
  • Falafel tarifinde kıvamı tutturmak için un miktarını artırabilirsiniz. Eğer un fazla geldiyse bir miktar su ekleyerek daha yumuşak bir kıvam elde etmeniz mümkün. 
  • Eğer acı seviyorsanız tarife bir miktar acı pul biber ekleyebilir ya da falafeli acı biber turşuşu ile birlikte lavaşa sararak yiyebilirsiniz. 

4. Fırında Zeytinyağlı Falafel Kaç Kaloridir?

100 gram fırında zeytinyağlı falafel, yaklaşık 300 kalori enerjiye karşılık geliyor. Bir porsiyon falafel ise ortalama 145 gram olup yaklaşık 420 kalori oluyor. Öte yandan falafelin kalorisi, tarifte kullanılan malzemelerin oranına ve çeşidine göre de değişkenlik gösterebiliyor. Dilerseniz “Zeytinyağı Kalorisi ve Besin Değeri” içeriğimizden zeytinyağının kalorisine dair detayları öğrenebilirsiniz.

5. Fırında Zeytinyağlı Falafel Diyette Tüketilebilir mi?

Fırında pişirilen ve zeytinyağı kullanılarak hazırlanan falafel diyet listelerine de uygun bir lezzet oluyor. Karbonhidrat, protein ve lif bakımından yüksek içeriği ile bu tarif, doyurucu ve uzun süre tok tutan bir yiyecek alternatifi sunuyor. Bu sayede falafel diyette tüketilebilecek yemekler arasında yer alabiliyor. 

Dilerseniz fırında zeytinyağlı falafel tarifini diyet listenize daha uygun hale getirmek için buğday veya galeta unu yerine kalorisi daha düşük olan kepekli unları tercih edebilirsiniz. Her halükarda, diyet yemeklerinizi belirlerken bir beslenme uzmanına danışmayı ve size özel programlar uygulamayı unutmamalısınız.

Fırında zeytinyağlı falafel tarifinizi Oleamea zeytinyağı çeşitleri ile çok daha lezzetli hale getirmek ister misiniz? Oleamea zeytinyağları, kendine has kokusu ve tadıyla fırında zeytinyağlı falafel tarifinizin lezzetini arşa çıkarmak için sizleri bekliyor!


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi