Evinizde Zeytinyağı Kullanmanın 10 Yaratıcı Yolu

Evinizde Zeytinyağı Kullanmanın 10 Yaratıcı Yolu

Zeytinyağını yalnızca yemek tariflerinde kullanıyorsanız yaratıcılığınızı geliştirmenin vakti gelmiş de geçiyor demektir. Zeytinyağı yemeklere enfes bir lezzet katmasının yanı sıra ev içinde de pek çok farklı amaçla kullanılabiliyor. Öyleyse gelin, evde zeytinyağı kullanımının farklı yollarına bir göz atalım!

Zeytinyağını yemekler dışında başka hangi alanlarda kullanabileceğinizi hiç düşündünüz mü? Mesela pek çok insan zeytinyağını cilt bakım uygulamalarında kullanmayı tercih ediyor. Ancak zeytinyağını bunun dışında da birçok farklı alanda değerlendirebilirsiniz. Daha önce zeytinyağının 5 farklı kullanım alanı hakkında konuşmuştuk. Bugün, evde zeytinyağı kullanımının 10 yaratıcı yolunu sıralayacağız!

1. Zeytinyağının Parfüm Öncesi Baz Olarak Kullanımı

Zeytinyağı yalnızca mutfaklarda değil, güzellik ritüellerinde de kendisine yer buluyor. Cildi nemlendirmenin veya saçları daha parlak bir görünüme ulaştırmanın yanı sıra zeytinyağı, parfümlerin kalıcılığını artırmaya da yardımcı oluyor. Ciltle kolayca bütünleşebilen zeytinyağını parfüm sıkmadan önce bir nevi baz olarak kullanabilirsiniz. Nitekim zeytinyağı cildi nemlendirerek kokuların cilde daha iyi tutunmasını sağlıyor.

Ne kadar kalıcı bir parfüm seçseniz de tüm kokular gibi parfüm kokusu da bir süre sonra uçup gidiyor. Parfüm uzmanları duştan sonra temiz vücuda sıkılan parfümün daha uzun süre kalıcı olabileceğini belirtiyor. Bununla birlikte parfümden önce cilde az miktarda zeytinyağı sürmenin, kokunun kalıcılık performansını daha da artırabileceği ifade ediliyor.

2. Zeytinyağının Öğünlerden Önce Mide Koruyucu Olarak Kullanımı

Zeytinyağı enfes sofraların en büyük yardımcısı olmanın ötesinde öğünlerden önce tüketildiğinde mideyi nazikçe koruyan bir kalkan işlevi görüyor. Dolayısıyla zeytinyağı sindirim sisteminin normal fonksiyonlarına destek olarak mide asidini dengelemeye katkıda bulunuyor. Florida Üniversitesinin yaptığı Health Benefits of Olive Oil and Olive Extracts isimli araştırmada, zeytinyağının mide asitlerinin zararlı etkisini nötralize edebilen ve mide duvarında koruyucu film görevi üstlenebilen bir dizi bileşene sahip olduğu ifade ediliyor.

Editörün Notu: Zeytinyağını yemek hazırlık aşamalarınızda farklı bir şekilde daha kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Zeytinyağını farklı malzemelerle birleştirerek tariflerinizde kullanmak üzere aromatik yağlar hazırlayabilirsiniz. Detaylı bilgi için Evinizde Hazırlayabileceğiniz Birbirinden Lezzetli Aromatik Yağlar isimli içeriğimize göz atmayı unutmayın!

3. Zeytinyağının Yüzeylerde Boya Koruyucu Olarak Kullanımı

Mobilyalarınızın yaşam ömrünü artırmak için zeytinyağı kullanabileceğinizi söylesek ne düşünürsünüz? Zeytinyağı, mutfak ve kozmetik alanlarında kullanımının dışına çıkarak her alanın yıldızı olmayı başarıyor. Mobilya ve ahşap yüzeylere uygulanan zeytinyağı doğal bir parlatıcı ve boya koruyucu işlevi görüyor. Zeytinyağı yalnızca parlak bir yüzey sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda ahşabın derinliklerine nüfuz ederek zamanla meydana gelebilecek çatlaklara karşı da bir koruma kalkanı oluşturuyor.

Zeytinyağı mobilyaların hem sağlığını hem de görünümünü korurken tüm bu işlemleri kimyasallara maruz kalmadan yapma imkanı da sağlıyor. Böylece ev ortamı için daha temiz ve çevreci bir çözüm sunuyor. Yani zeytinyağıyla nefis yemekler yapmanın ötesinde mobilyalarınızı da koruyabilirsiniz.

4. Zeytinyağının Mum Lekeleri Üzerinde Kullanımı

Çoğu zaman inatçı lekelerle mücadele etmek gerekebiliyor. Mum lekeleri de bunlardan biri. Fakat endişelenmeyin! Mum lekesi gibi mobilyalara, örtülere veya koltuklara kalıcı şekilde zarar verebilecek temizlenmesi zor lekeleri zeytinyağıyla zahmetsizce temizleyebilirsiniz. Birkaç damla zeytinyağını mum lekesinin üzerine dökerek nazikçe silebilirsiniz. Zeytinyağının etkisiyle mum lekesinin kolayca temizlendiğini göreceksiniz.

Sevindirici haber! Zeytinyağının lekeleri çözme yeteneği sadece mum lekeleriyle de sınırlı değil. Zeytinyağının Ev Temizliğindeki Şaşırtıcı Kullanım Alanları isimli içeriğimizi inceleyerek daha önce temizleyemediğiniz birçok lekeyle zeytinyağı sayesinde vedalaşabilirsiniz.

5. Zeytinyağının Manikür Sonrası Oje Kurutucu Olarak Kullanımı

Manikür sonrası sürülen ojelerin kurumasını beklemek çoğu zaman büyük sabır gerektiriyor. Bu sabırsız bekleyişi bir an önce sonlandırmak için zeytinyağına başvurabilirsiniz. Zeytinyağı yalnızca ojeyi kurutmakla kalmıyor, aynı zamanda tırnakları ve tırnak etlerini besleyip nemlendirmeye de yardımcı oluyor.

Manikürünüzü tamamlayıp ojenizi sürdükten sonra birkaç damla zeytinyağını ojenizin üzerine temiz bir fırçayla uygulayarak ojelerinizi daha kısa sürede kurutabilirsiniz. Böylece hem hızlı kuruyan hem parlak görünen hem de bakımlı tırnaklara kavuşabilirsiniz.

6. Zeytinyağının Çatal Bıçak Cilası Olarak Kullanımı

Sofraların olmazsa olmazı çatal bıçak takımları zaman içinde lekelenip kusursuz görünümünü kaybedebiliyor. Oysaki çatal bıçak takımlarını parlak ve ışıltılı günlerine geri döndürmek çok kolay. Temiz bir beze birkaç damla zeytinyağı damlatarak çatal bıçak setlerinizi nazikçe silebilirsiniz. Böylece matlaşmış, eski parlaklığını yitirmiş ve lekelenmiş takımlarınıza doğal bir parlaklık kazandırabilirsiniz.

Çatal bıçak takımlarında cila olarak kullanılabilen zeytinyağını aynı zamanda çelik tencereler veya çaydanlıkları parlatmak için de deneyebilirsiniz. Zeytinyağının 12 Farklı Kullanımı isimli içeriğimizi okuyarak zeytinyağının başka alanlardaki kullanım yöntemlerini de inceleyebilirsiniz.

7. Zeytinyağının Bitki Özü Çıkarmada Kullanımı

Bitki özleri, sağlık ve kozmetik ürünlerinin temel bileşenleri arasında yer alıyor. Fakat bu özleri çıkarma aşamasında çoğunlukla kimyasal yöntemlere başvuruluyor. Ancak zeytinyağı, bitki özü çıkarma konusunda doğal bir çözüm sunuyor. Evde kendi kozmetik ürünlerinizi yapmaya meraklıysanız zeytinyağının bitki özü çıkarma gücünden faydalanabilirsiniz. Peki, zeytinyağını bitki özü çıkarma aşamasında nasıl kullanabilirsiniz?

  • Zeytinyağıyla bitki özü çıkarmak için öncelikle seçtiğiniz bitkiyi yıkamalısınız.
  • Bitkiyi iyice kuruladıktan sonra cam kavanoza yerleştirmelisiniz.
  • Kavanoza bitkinin üzerini geçecek kadar soğuk sıkım zeytinyağı dökmelisiniz.
  • Kavanozu birkaç kez nazikçe sallamalısınız.
  • Kavanozu güneş ışığı gören bir yerde iki ila dört hafta boyunca bekletmelisiniz.
  • Bekleme süresinin ardından karışımı süzgeçle süzerek saf bitki özüne sahip olabilirsiniz.

8. Zeytinyağının Yüz Makyaj Bazı Olarak Kullanımı

Güzellik rutinlerinin gizli kahramanı olan zeytinyağını doğal bir makyaj bazı olarak da uygulayabilirsiniz. Zeytinyağı cildi besleyip nemlendirirken makyajın daha uzun süre dayanmasına da yardımcı oluyor. Birkaç damla zeytinyağını temizlenmiş cildinize ince bir tabaka halinde sürerek pürüzsüz bir makyaja ve parlak bir cilde sahip olabilirsiniz.

9. Zeytinyağının Çatlak Kremi Olarak Kullanımı

Zeytinyağının cilt üzerinde nemlendirici ve besleyici bir etkiye sahip olduğunu artık biliyorsunuz. Dolayısıyla zeytinyağı hem tek başına hem de diğer ürünlerin içine ilave edilerek cilt bakım rutinlerinde sık sık kullanılıyor. Çatlak problemi ise pek çok insanın korkulu rüyaları arasında. Cildin elastikiyetini kaybetmesi sonucu ortaya çıkan çatlaklar, çoğunlukla hamilelik döneminde veya hızlı kilo değişimi süreçlerinde meydana geliyor. Eğer çatlak görünümü riskini azaltmak istiyorsanız zeytinyağına şans verebilirsiniz. Cildinize çok yoğun olmayacak şekilde zeytinyağı uygulayarak cildinizi besleyebilir, nemlendirebilir ve esnekliğini artırmaya yardımcı olabilirsiniz.

10. Zeytinyağının Kulak Temizleyici Olarak Kullanımı

Zeytinyağı pek çok kişi tarafından kulak temizliğinde sıklıkla kullanılıyor olsa da bu uygulamayı yapmadan önce doktorunuza danışmanızda fayda var. Zeytinyağıyla kulak temizliği için birkaç damla ılık zeytinyağı kulak kanalına hafifçe sürülüyor.

Evde zeytinyağı kullanmanın yolları sizin de ilginizi çektiyse hem yemekleriniz hem cildiniz hem de mobilyalarınız için kaliteli bir zeytinyağı tercih etmeyi unutmamalısınız. Hemen şimdi Oleamea zeytinyağı çeşitlerini inceleyerek siparişinizi oluşturabilirsiniz!


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi