Zeytinyağını Evinizde Nasıl Muhafaza Etmelisiniz?

Zeytinyağını Evinizde Nasıl Muhafaza Etmelisiniz?

Zeytinyağı yalnızca yemekleri pişirmeye yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda en sevilen tariflere eşsiz bir lezzet katıyor. Bir zeytinyağından her seferinde aynı damak çatlatan tadı alabilmek için doğru şekilde muhafaza etmek gerekiyor. Peki, zeytinyağı nasıl muhafaza edilir? Tüm detaylarıyla anlattık!

Akdeniz mutfağının vazgeçilmez lezzeti olan zeytinyağı enfes tadı sayesinde dünya çapında pek çok şefin lezzet sırlarından biri olmayı başarıyor. Tadı damaktan bir türlü silinmeyen o benzersiz lezzetlerin her biri genellikle zeytinyağıyla taçlandırılarak sofralara geliyor. Hal böyle olunca kaliteli zeytinyağları evlerden eksik olmuyor. Ancak ciddi bir bütçe ayırdığınız zeytinyağlarını nasıl saklamanız gerektiğini gerçekten biliyor musunuz? Mutfağınızın kurallarını yeniden yazmak için zeytinyağı nasıl saklanır mutlaka öğrenmelisiniz. Zeytinyağını doğru koşullarda saklamayı öğrendiğiniz takdirde kalitesini ve lezzetini uzun süre boyunca korumayı başarabilirsiniz!

1. Zeytinyağı Evde Nasıl Muhafaza Edilmeli?

Dünya genelinde milyonlarca insan evinde zeytinyağı bulunduruyor. Ancak çoğu evde zeytinyağı saklama koşulları göz ardı ediliyor. Örneğin; oksijen zeytinyağı kalitesi için en büyük tehditlerden biri olarak kabul ediliyor. Oksijenle temas zeytinyağında oksidasyona sebep olabiliyor. Yani zeytinyağının oksitlenmesine, tat ve aromasında değişikliğe neden oluyor. Aynı zamanda oksitlenme, zeytinyağının yararlı bileşenlerinin değerini de azaltıyor.

Zeytinyağını kullandıktan hemen sonra kapağını dikkatlice kapatmanız gerekiyor. Ayrıca zeytinyağının saklanması için en uygun sıcaklık aralığı 14 ila 18 derece olarak kabul ediliyor. Yani zeytinyağını ocağın yanında bulundurmamalı, mutfağın en serin bölgesinde muhafaza etmelisiniz. Bununla birlikte zeytinyağının güneş ışığına da maruz kalmaması gerekiyor. Bu nedenle zeytinyağını serin bir dolapta saklayabilirsiniz.

1.1. Zeytinyağı Pet Şişede Saklanır mı?

Zeytinyağların paketlenmesinde kullanılan pet şişelerin oksijen bariyeri zeytinyağını koruyacak şekilde üretiliyor. Yani bildiğiniz ve güvendiğiniz bir markadan plastik şişede zeytinyağı almanızda bir sakınca bulunmuyor. Ancak günlük su tüketimi için aldığınız pet şişeler zeytinyağlarını saklamak için pek de ideal bir seçenek değil. Nitekim bu şişelerin üretim amaçları birbirinden farklılık gösteriyor.

Su satılan pet şişeler tek kullanımlık olduğu için tekrar tekrar doldurmak ve aynı plastik şişeyi defalarca kez kullanmak önerilmiyor. Ayrıca zeytinyağlarının gün ışığından korunabilmesi için koyu yeşil ya da siyah renkli şişelerde veya tenekelerde saklanması gerekiyor.

1.2. Zeytinyağı Plastik Bidonda Saklanır mı?

Zeytinyağının, zeytinyağları için özel olarak üretilen plastik kaplar dışında hiçbir plastikle temas ettirilmemesi gerekiyor. Nitekim zeytinyağı plastikteki zararlı maddeleri emerek sağlık değerlerini kaybedebiliyor ve kısa süre içinde bozulabiliyor. Zeytinyağını farklı bir kaba bölmeniz gerekiyorsa koyu renkli cam şişeler kullanabilirsiniz. Tabii ki bu şişelerin de iyice kapandığından emin olmalısınız.

1.3. Zeytinyağı Buzdolabına Konur mu?

Zeytinyağını buzdolabına koymak önerilmiyor. Nitekim zeytinyağı dolapta donacağı için bu durumda kulllanmadan önce de eritmek gerekiyor. Halihazırda zeytinyağları doğru saklama koşullarında tazeliğini koruyabiliyor. Şu an aklınızdan gerçek zeytinyağı donar mı sorusu geçiyor olabilir. Gerçek zeytinyağları buzdolabında bekletildiğinde donuyor. Ancak yalnızca bu deneyle zeytinyağının gerçek olup olmadığını anlamak mümkün değil.

Açılmamış bir zeytinyağınız varsa güneş almayan bir ortamda son kullanma tarihine kadar rahatlıkla saklayabilirsiniz. Açtığınız zeytinyağlarını da yine saklama koşullarına uygun şekilde muhafaza edebilirsiniz.

1.4. Zeytinyağı Tenekede Saklanır mı?

Zeytinyağı son tüketim tarihine kadar tenekede saklanabiliyor. Fakat zeytinyağını kendi tenekesinde saklamaya ve başka herhangi bir tenekeye koymamaya özen göstermelisiniz. Nitekim zeytinyağı tenekeleri zeytinyağlarını muhafaza etmek için özel koşullarda üretiliyor. Bunun yanı sıra zeytinyağını orijinal tenekesi dışında herhangi bir kapta saklayacaksanız, porselen ve seramik kaplar ya da koyu renkli cam şişeler tercih edebilirsiniz.

1.5. Zeytinyağı Tenekede Ne Kadar Saklanır?

Zeytinyağlarının raf ömrü genellikle bir ila üç yıl arasında değişkenlik gösteriyor. Zeytinyağını uygun koşullarda son tüketim tarihine kadar kendi tenekesinde saklayabilirsiniz. Zeytinyağı tenekelerini mümkünse ışık görmeyen bir dolapta muhafaza etmelisiniz. Ayrıca tenekenin herhangi bir yerini delmemeli ve ağzını oksijenle teması kesecek şekilde sıkıca kapatmalısınız. Elbette ki zaman zaman son tüketim tarihini kontrol etmeli ve yağları bu doğrultuda kullanmalısınız.

1.6. Zeytinyağını Korumak için En Uygun Malzeme Nedir?

Zeytinyağını korumak için doğru saklama koşullarında kendi şişesinde muhafaza etmelisiniz. Fakat zeytinyağını kendi şişesi veya tenekesi dışında başka bir kapta saklayacaksanız seramik veya porselen kaplar tercih edebilirsiniz. Bu kaplar ışığı ve oksijeni engellemenin yanı sıra kalın seramik veya porselen yüzeyleri sayesinde ısıyı engellemeye de yardımcı oluyor. Böylelikle zeytinyağı tadını bozabilecek tüm faktörlerden uzaklaştırılabiliyor.

2. Zeytinyağının Bozulmaması için Ne Yapılmalı?

Zeytinyağının bozulmaması için daha önce değindiğimiz muhafaza yöntemlerini uygulamanız yeterli. Yani zeytinyağının oksijenle temasını kesmeli, ısıya ve ışığa maruz bırakmamalısınız. Zeytinyağını mümkünse kapalı bir dolapta ve 14 ila 18 derecelik bir ortamda saklamalısınız. Fakat bu kadar serin bir alana sahip değilseniz zeytinyağını 20-23 dereceyi geçmeyen oda sıcaklığında da saklayabilirsiniz. Bu şartlar altında zeytinyağını son tüketim tarihine kadar bozulmadan kullanabilirsiniz.

Zeytinyağları sık sık ocakların yanı başına veya şeffaf cam yağdanlıklar içinde yemek masasının üzerine konulabiliyor. Bu iki yöntemin zeytinyağı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar arasında yer aldığı söylemek mümkün. Dolayısıyla bu yöntemleri bir an önce hayatınızdan çıkarmalısınız. Böylece zeytinyağını ilk günkü tazeliğinde ve güçlü bileşenleri korunmuş bir şekilde tüketebilirsiniz.

3. Hakiki Zeytinyağı Kaç Yıl Dayanır?

Zeytinyağının ana maddesi olan zeytin bir meyve ve bilindiği gibi her meyvenin belli bir tüketim ömrü mevcut. Bu nedenle zeytinden elde edilen zeytinyağının da tüketilmesi gereken bir zaman aralığı bulunuyor. Birçok zeytinyağı şişelendikten sonra 18 ila 24 ay boyunca rahatlıkla tüketilebiliyor. Sızma zeytinyağlarının ise genellikle şişelendikten sonra 12 ila 18 aylık bir süre içerisinde tüketilmesi tavsiye ediliyor. Zeytinyağı satın alırken son tüketim tarihine bakmanız ve ona göre kullanmanız gerekiyor. Nitekim doğru saklama koşulları altında tüm zeytinyağları son tüketim tarihine kadar afiyetle kullanılabiliyor.

4. Zeytinyağı Kaç Yılda Bozulur?

Daha önce de değindiğimiz üzere zeytinyağlarının genellikle bir ila üç yıllık bir raf ömrü bulunuyor. Zeytinyağını doğru koşullarda saklayarak tavsiye edilen tüketim tarihine kadar yemeklerinizi tatlandırmak için gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Ayrıca bilinenin aksine zeytinyağı sadece salata ve mezelerde kullanılmak için üretilmiyor. Yemek pişirmek için uygun olan zeytinyağı çeşitlerini doğru sıcaklıkta sulu yemek yapımında da kullanabilirsiniz.


Yağın kalitesini ve besin değerlerini en ideal şekilde korumak için Oleamea zeytinyağı çeşitleri soğuk sıkım yöntemiyle üretiliyor. Oleamea'nın zeytinyağı çeşitleri için koyu renkli cam şişeler ve azot basılmış hijyenik tenekeler tercih ediliyor. Yemeklerinizin lezzetini artırmak için Oleamea koli zeytinyağı siparişinizi hemen verin, birbirinden etkileyici sofralara imza atmaya başlayın!


Daha eski gönderi Daha yeni gönderi